UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-02-10 19:58

Nehéz időszak végére tenne pontot Kiss Levente

Nem szűkölködik a korosztályos világversenyeken megszerzett érmekben a 20 esztendős ökölvívó, Kiss Levente, akinek az elmúlt másfél éve inkább a sérülésekről, mintsem a dobogós helyezésekről szólt; a fővárosi bokszoló azonban hamarosan visszatérhet a ringbe, ráadásul pályafutása eddigi legkomolyabb feladatai előtt áll.

Amióta az eszét tudja, imádja a bokszot: ötévesen már az UTE ökölvívóteremének volt visszatérő vendége, ennek ellenére sokáig mégsem a ringben, hanem a tatamin küzdött a 20 esztendős Kiss Levente. Az ifjú sportoló végül a dzsúdótól visszakanyarodott a kezdetekhez, ismét kesztyűt húzott, ez pedig remek döntésnek bizonyult: minden korosztályban nyert világversenyen érmet, közülük talán a legfényesebben a 2021-ben megszerzett ifjúsági vb-bronz csillog. A medálokhoz hasonlóan azonban a sérülésekből is kijutott a Madárfészek Akadémia-UTE színeit képviselő Kissnek, ami beárnyékolta az egyébként örömteli időszakot.

„Kétezer-tizenhatban már serdülőként Eb-bronzot ünnepelhettem, ez volt az első komoly siker a pályafutásom során. Óriási lökést kaptam tőle – emlékszik vissza az Erdei Zsolt által felkészített bokszoló. – Ezután a juniorok kontinensviadalán 2018-ban második lettem, ami a mai napig gyönyörű emlékként él bennem. Minden meccsem kiválóan sikerült, nem volt gond a formával, egyedül a döntő nem az elképzeléseim szerint alakult. Két éve az ifjúsági vb-n is bronz lett a vége, csak az elődöntőben kaptam ki; igazi »hegyomlás« üzbég versenyző volt az ellenfelem, aki azóta Ázsia-bajnok lett. Ezt még egy U22-es Eb-bronz követte, ekkor viszont már a bokaficamommal is küzdenem kellett.

Tavaly is megtaláltak a sérülések, az eredmények viszont már kevésbé: a könyökömet meg is kellett műteni, amiből szépen felépültem, ennek köszönhetően elindulhattam egy törökországi egyetemi világversenyen, majd Lengyelországba utaztunk csapatbajnokságra, ahol újabb balszerencse ért. Az első összecsapásomon leszakadt a bal bicepszem, így hamar véget ért a viadal, újabb műtét és kényszerpihenő jött – október vége óta vagyok harcképtelen. ”

A sérülések ellenére a fiatal már látja a fényt az alagút végén, és optimistán várja a közelgő világversenyeket.

„Senkinek sem kívánom, amin átmentem, ám mostanra eljutottam arra a pontra, hogy már mindkét kézzel tudok dolgozni a tréningeken. Százszázalékosnak nem nevezném az állapotomat, ám bízom benne, hogy március környékén újra ringbe szállhatok. Rendkívül fontos év a 2023-as, hiszen hamarosan felnőtt-világbajnokság lesz, a nyáron pedig megrendezik az Európa Játékokat, ami az idei kvalifikációs verseny a jövő évi olimpiára. A célomról természetesen nem tettem le: ott akarok lenni az ötkarikás játékokon!”

(A kiemelt képen: Kiss Levente / Forrás: Magyar Ökölvívó Szakszövetség)