UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-02-12 09:09

Kaposvárott magas szintű munka folyik

Hatodik évét kezdte meg Kaposvárott a helyi sportközpont és sportiskola, a KASI úszószakosztályában Virovecz Richárd, akinek irányításával idényről idényre, egyre jobb eredményekkel alátámasztott állandó fejlődés volt tapasztalható. A fiatal vezetőedző 2023-ban is azon munkálkodik, hogy a felfelé ívelő folyamat folytatódjék.

Mintegy félszáz ifjú úszópalánta pallérozását vezényli napjainkban a somogyi megyeszékhelyen Virovecz Richárd, aki egykori triatlonistaként, versenyzői pályafutásának lezárása után a három számból az úszást tartotta meg magának fő profilként, s vált belőle e sportágban sikeres vezetőedző. Pécsett szerzett testnevelő-edző alapszakon diplomát 2011-ben, majd a Testnevelési Egyetemen, mesterszakon elvégezte az úszó-szakedzőit, hogy aztán a partról hasznosíthassa tudását.

„Először 2009-től 2013 nyaráig Barcson edzősködtem, majd Dombóváron következett újabb négy esztendő, s 2017 augusztusa óta vagyok a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola úszószakosztályának vezetőedzője” – mesélte honlapunk érdeklődésére, kiemelve, hogy jelenleg ötven felett van a KASI igazolt versenyzőinek létszáma, emellett jó háromtucatnyian az előkészítő és az úszásoktató csoportokban tanulják az alapokat.

„Nagyon szerencsésnek vallhatjuk magunkat, hogy az energiaválság kirobbanása sem okozott törést a szakosztály életében. Az önkormányzatnak hála nem kellett korlátozásokat életbe léptetni, segítségének köszönhetően zavartalanul tudunk most is készülni úszóutánpótlásunkkal, a vízhőmérsékletet sem kellett csökkenteni, úgyhogy dolgozhatunk nyugodtan tovább”

– mondta.

Húsz éremmel zártak a KASI úszói a decemberi, rövidpályás korosztályos ob-n (forrás: KASI)

Virovecz Richárd érkezését követően, 2019-ben adták át a vadonatúj, tízpályás kaposvári uszodát, amelyben azóta is magas szintű képzési munka folyik, és rendre remek hazai versenyeket is rendeznek itt, köztük magyar bajnokságokat. A KASI úszói közül pedig egyre többen zárkóznak fel a hazai elithez, számos kiemelkedő eredménnyel gazdagítva az egyesület dicsőséglajstromát. Az érdem elsősorban az év edzője titulust már több alkalommal is kiérdemlő vezetőedzőé, aki rögtön hozzátette, hogy a vele dolgozó szakmai kollektíva, kiváló kollégák csapata segítette és segíti őt manapság is abban, hogy az úszószakosztályt egyre magasabban jegyzik a honi „úszótőzsdén”.

„Ha neveket kell említenem, hadd emeljem ki a közelmúltból Halmai Petrát, aki magyar bajnoki címeket szerzett rövidpályán és nagymedencében egyaránt, s a 2021-es tokiói olimpiára is kijutott. Kardos Dániel kis híján döntőbe került az ifjúságiak Európa-bajnokságán, s ott lehetett a korosztályos Eb-n Marton Kitti is. Kováts Alex a 2022-es EYOF-on, vagyis a Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a legeredményesebb magyar úszónak bizonyult” – szolgált példákkal a Kasi vezetőedzője, aki büszkén említette, hogy a szakosztályuk biztosította lehetőségek vonzzák a gyerekeket, nemcsak a helyieket, hanem a vidéki egyesületek úszói közül is többen hozzájuk igazolnak.

„Erre is méltán lehetünk büszkék, miként külön öröm, hogy mind jelentősebb regionális centrummá válik a KASI.  Mondhatom,

rengeteg tehetségünk van, akik egyre inkább helyet követelnek maguknak a magyar úszósportban, a legjobbak pedig már korosztályos nemzetközi versenyekre is éremesélyesként utazhatnak el. Tervünk, hogy meghatározó vidéki egyesület legyünk a Dél-Dunántúlon

hangsúlyozta Virovecz Richárd.

Szavait alátámasztotta a kaposvári különítmény remeklése a decemberi, 420 úszót felvonultató rövidpályás korosztályos országos bajnokságon, Szegeden, ahol a 15 fős KASI-csapat az egyesületek közötti versenyt 20 éremmel, benne nyolc arannyal a negyedik helyen zárta.

(A kiemelt képen: Ketten a legtehetségesebbek közül: Király Flóra és Kováts Alex vezetőedzőjükkel, Virovecz Richárddal / Forrás: KASI)