UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-02-14 18:18

Csúcsformát hoztak a magyar fiatalok a junior-világbajnokságon

Remek formában versenyeztek a magyar gyorskorcsolyázók a múlt hét végi junior-világbajnokságon, amelyen számos egyéni és junior országos csúcs mellett új magyar felnőttrekordot is ünnepelhettek.

Tömbösítve rendezték a 2022/23-as évadban a juniorkorú gyorskorcsolyázók legfontosabb világversenyeit: november végén és december elején a korosztályos világkupa-sorozat első két állomásának a finnországi Seinäjoki, míg a harmadiknak február első hétvégéjén Inzell adott otthont. A vk-verseny után egy héttel a juniorok évadának legfontosabb megméretése érkezett el a németországi állomáson, ahol junior-világbajnokságon álltak jégre az utánpótlás legjobbjai – köztük öt magyar fiatallal.

Közülük ketten (az egyaránt 19 éves Bíró Hanna és Bödei Bálint) top 20-as eredménynek is örülhettek:

Bíró 500 méteren lett a 18., míg Bödei az összetett rangsorban szerezte meg a 11. helyet. Utóbbi ráadásul az országos csúcsokat is halmozta, hiszen 500, 1000 és 5000 méteren is junior magyar rekordot korcsolyázott, míg az összetettben elért pontszámával (152.554) felnőtt országos csúcsot ért el.

A küldöttségben a fiatalabbak is megmutatták a tudásukat, Vancsó Rebeka mindössze 16 esztendősen bizonyított, míg

a 17 éves Sipos János és Lukács Soma Bödeivel kiegészülve a sprint csapatversenyben felnőtt magyar rekordot (1:27.24), az üldözőversenyben pedig juniorrekordot ünnepelhetett.

„A két idősebb versenyzőnkkel elértük a kitűzött célt, míg a fiatalabbak esetében a tapasztalatszerzés volt a lényeg; mindannyian nagyszerűen teljesítettek. Bálinttól már az is nagy dolog volt, hogy ezt az extrasűrű három napot végig tudta csinálni; hogy ilyen remek eredményekkel sikerült, az minden előzetes várakozást felülmúlt. Jani és Soma számára is rengeteget jelentettek a csapatsikerek, ők ráadásul ötszáz méteren is egyéni csúcsot értek el, ami mindig óriási öröm, jó támpont a folytatás előtt. Összességében mindenkivel elégedett vagyok – mondja a juniorválogatott vezetőedzője, Kóti Gábor. – Ahogy korábban is említettem, azt terveztük, hogy az évadbeli csúcsforma a junior-vb-n jöjjön ki, ez megvalósult. Az elmúlt két hétben láttam rajtuk, hogy remek formába lendülnek, ami ebben a hektikus, betegségekkel tarkított idényben óriási szó. Gyorskorcsolyában sokszor nem is helyezésben, hanem időeredményben gondolkozunk, az órával futunk versenyt, a fiatalok pedig a legjobbjukat nyújtották a múlt hét végén. Ami biztató, hogy nem dőltek hátra, az öröm mellett hiányérzet is maradt bennük, ennél is jobban akartak teljesíteni.”

Bár az évad legfontosabb korosztályos gyorskorcsolya-viadala ezzel véget ért, a edzés nem áll meg.

„Pénteken indulnak vissza a fiatalok Inzellbe, február utolsó hétvégéjén ott rendezik meg az országos bajnokságot. Ez lesz a szezon utolsó versenye, ami ráadásul nemzetközileg elismert viadal, így a következő évad világversenyeinek szintideit is teljesíthetik rajta a fiataljaink.”

(A kiemelt képen: a magyar junior gyorskorcsolya-válogatott Inzellben / Forrás: MOKSZ)