UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-02-14 09:03

Szél Anna kiemelkedő eredményei mellett is biztos lábakon áll az orosházi utánpótlás

Az orosházi birkózók közül nemcsak az ifjúsági olimpiai és junior Eb-ezüstérmes Szél Anna (21) vágott neki nagy reményekkel az idei versenyszezonnak, hanem a serdülő Eb-bronzérmes Macsári Krisztina (14), Páli Mirella (17) vagy éppen Jochim Márk (19) is.

Mint arról nemrégiben beszámoltunk, remekeltek az utánpótláskorú (U23-as) birkózók a KIMBA-n rendezett felnőtt-válogatóversenyen: a lehetséges 30-ból 18 súlycsoportban is korosztályos versenyző győzött. A nagy egyesületek sikerei mellett az Orosházi Spartacus Birkózó Klub is begyűjtött két elsőséget, a 21 éves – junior Eb- és ifjúsági olimpiai második, U23-as vb-bronzérmes – Szél Anna (57 kg), illetve a 17 éves Páli Mirella (62 kg) révén. Az ígéretes évkezdet után Szél Attilát, az orosházi klub elnöke, Anna édesapja értékelt.

„Fontos kiemelni, hogy Anna és Mirella győzelme mellett a szintén juniorkorú Jochim Márk révén egy további bronzérmet is szereztünk a szabadfogású hetvenkilenc kilósok között, ráadásul Márk csupán a későbbi győztes Vida Csabától kapott ki, aki az elmúlt időszakban uralja itthon ezt a súlycsoportot a felnőttek között. Mivel ez verseny a gyakorlatban a felnőttek és az U23-asok közös válogatójának bizonyult, így

Jochim Márk a harmadik helyének köszönhetően feltételezhetően ott lehet majd a válogatottban is a közelgő U23-as Eb-n

– nyilatkozta Szél Attila, az OSBK elnöke az Utánpótlássportnak. – Mirella még csak juniorkorú, tavaly öregedett ki a kadétkorosztályból, amelyben az előző nyáron nyolcadik lett az Eb-n. A válogatón ezúttal felnőtt versenyző nem indult, csupán utánpótláskorúak, de ezzel együtt is abszolút pozitív megerősítés, hogy sikerült nyernie. Anna pedig papírforma-győzelmet aratott.

Neki a tavalyi éve nem alakult jól, mivel a tavaszi U23-as Eb-n, amelyen negyedikként zárt, sajnos megsérült, ami rányomta a bélyegét az teljes további szezonjára, csak az ősszel kezdte ismét visszanyerni a formáját, amikor az U23-as vb-n nyolcadikként, a felnőttvébén kilencedikként zárt. A 2022-es volt az első teljes éve a felnőttek között, bízunk benne, hogy a sérülések idén elkerülik, és a világversenyeken, így a márciusi U23-as Eb-n is ki tudja hozni magából a legtöbbet.
Az ígéretes fiatalokból nincs hiány Orosházán (balról): Páli Mirella, Páli Sándor edző, Jochim Márk és Zónai Zsolt Forrás: OSBK

„Az előző évben minden korosztályban büszkélkedhettünk válogatott versenyzővel, aki képviselte klubunkat világversenyen. Ezt szeretnénk idén is megismételni. A tavalyi, zágrábi serdülő Európa-bajnokságon bronzérmes Macsári Krisztina továbbra is az U15-ösöket erősíti, idén pedig éppen Kaposváron rendezik a korosztályos Eb-t. Ugyanakkor Macsári mellett Somogyvári Milán és Szűcs Letícia is joggal pályázhat az Eb-részvételre, szóval a serdülők között is nagy reményeink lehetnek.”

Az orosházi fiatalok eközben nemsokára új otthonba költözhetnek, ugyanis napokon belül átadják az új termüket (a helyi sportiskola területén), és ezentúl modern, minden igényt kielégítő körülmények között folyhatnak majd a birkózóedzések, amelyekre mintegy 100-120 gyerek jár a hétköznapokban.

(Kiemelt képen (balról): Szél Attila, Szél Anna és Páli Sándor edző / Forrás: OSBK)