UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-02-15 16:35

Eb-dobogóra állnának a junior párbajtőröző fiúk

A Csabai Máté, Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Somody Soma alkotta junior párbajtőr-válogatott bizakodva várhatja a korosztály Európa- és világbajnokságát.

Ebben az évadban három világkupaverseny dobogójára is felállhatott a férfi junior párbajtőrcsapat. Rigában bronz-, Udinében ezüst- és legutóbb, február elején

Bázelben aranyérem lett a válogatott jutalma.

A svájci sikert Csabai Máté, Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Somody Soma összeállításban érte el az együttes, és a hazai ranglista alapján ez a négy vívó lép pástra a jövőhéten kezdődő, tallinni junior Európa-bajnokságon is. A férfi junior párbajtőr-válogatott keretedzője, Eitner Kinga bizakodó a kontinensviadal előtt. 

„Nemrég ért véget a tatai edzőtáborunk, melyben a kadétok és a juniorok felnőttekkel együtt készültek. A fiúk az évad során jól vívtak, a bázeli világkupaversenyen pedig kiválóan teljesítettek, és ez reménykedésre ad okot az Európa- és a világbajnokság előtt. Kovács Gergely Bázelben elért egyéni második helye mindenképpen dicséretes. A szövetség számára írt előtejesztésemben úgy fogalmaztam, hogy

az Európa-bajnokságon egy érem és egy döntős helyezés az elvárásom, csapatban pedig az első három hely valamelyike a cél.

Meglátjuk, hogyan sikerül a szereplés. A világbajnokság mezőnyét kevésbé ismerjük. Az amerikaiknak sok jó versenyzőjük van, és nem biztos, hogy azok vívnak majd, akiket a világkupákon láttunk. Mellettük az ázsiai országok képviselőiról sincs sok információnk, de mi igyekszünk magunkhoz mérten a legjobban teljesíteni.” 

Kovács Gergely egyéni vk-ezüsttel hangolt a világversenyekre Forrás: hunfencing.hu

A nemrégiben zsinórban a harmadik magyar juniorbajnoki címét kiérdemlő Kovács Gergely tavaly Udinében világkupaversenyt is nyert a korosztályban, és utolsóéves juniorként kellő önbizalommal léphet pástra a világeseményeken. Mellette az olimpiai ezüstérmes és háromszoros világbajnok Kulcsár Krisztián fia, Kulcsár Viktor és Csabai Máté is a felnőttek között szerepel már jövőre. Somody Soma az egyedüli 2004-es születésű a kvartettben. 

Az ígéretes négyesből bárki odaérhet egy világverseny legjobbjai közé. Tavaly Keszthelyi Zsombor jelentősebb, kiemelkedő nemzetközi eredmény nélkül érkezett az újvidéki junior Eb-re, majd a dubaji junior-vb-re, és szenzációs vívással mindkét eseményen aranyérmet szerzett. 

A férfi junior párbajtőrválogatott Eb- és vb-kerete 
Csabai Máté (Vasas, edző: Csabai Imre) 
Kovács Gergely (Tatabányai SC, edző: Kovács László) 
Kulcsár Viktor (Vasas, edző: Halla Péter) 
Somody Soma (MTK Budapest, edző: Bojti Dániel) 
A juniorválogatott edzője: Eitner Kinga 

Kiemelt képen balról: Kulcsár Viktor, Somody Soma, Kovács Gergely és Csabai Máté Forrás: hunfencing.hu