UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2023-02-16 09:02

A kadét Eb-diadal után már vb-aranyról álmodik Tóth Máté

Tóth Máté jutott a legmagasabbra a mieink közül a karatésok idei korosztályos Európa-bajnokságán: a ciprusi Lárnakában az MTK Budapest 15 éves talentuma küzdelmi kategóriájában meg sem állt a dobogó tetejéig.

Hogy Tóth Máté oda felállhasson, és átvehesse a kadétok 57 kilogrammos súlycsoportjának aranyérmét, hat ellenfelét kellett néhány órán belül legyűrnie, s Fischer Mihály tanítványa parádés teljesítménysorozattal oldotta meg az embert próbáló feladatot.

Az ellenállhatatlannak bizonyuló menetelést az Eb előtt a magyar táborban talán más(ok)tól várták inkább, de amíg az esélyesebbnek ítéltek ezúttal javarészt idő előtt alulmaradtak a csatatéren, Tóth sorra gyűjtötte be a skalpokat, anélkül, hogy akár egyetlen pillanatra is elbizonytalanodott volna.

Hogy számított-e a helytállásra, a legvégső sikerre is? És hogy mik voltak az elsőségét megalapozó tényezők? Nos, a felkészültség, a tökéletes lelki és fizikai állapot, a lankadatlan küzdőerő – ezek voltak a győzelmi recept legfőbb összetevői.

„Teljes mértékben fel voltam készülve a versenyre, ezt tartom a legfontosabbnak, ami számomra a legnagyobb magabiztosságot adja – magyarázta hazaérkezése után ifjú kontinensbajnokunk. – Nem izgultam túl, higgadt maradtam végig. Nem görcsöltem a döntőben sem, tudtam, hogy meg tudok oldani bármit a küzdelem közben.”

Máté, aki a Vörösmarty Mihály Gimnázium sporttagozatos tanulója, azt is elárulta, mit jelent neki az Európa-bajnoki cím.

„Nagy álmom volt, már gyerekként elterveztem, hogy Európa- és világbajnok leszek. Ez az arany számomra fantasztikus, leírhatatlan az érzés, hogy első lettem.”

Csendben biggyesszük ide: a vágylista szerint már csak a vb-arany hiányzik... MTK-s edzője, Fischer Mihály szerint ez utóbbi medál is a birtokába kerülhet.

„Hamar kiderült róla, hogy mennyire tudatos, micsoda ragyogó képességekkel megáldott fiú karatézik nálunk, aki nagyon sokra viheti. Az elejétől fogva különleges volt a hozzáállása az edzésmunkához, és már gyerekként technikailag olyan sok mindenre volt képes, ami egyedülálló. Folyamatosan erősödött, fejlődött, a lehetőség végig benne lakozott, a kérdés csak az volt, mikor lesz az áttörés. Az első egy-két évben még nem volt meg a megfelelő tapasztalat, a kellő technikai tudás, fejben is kellett fejlődnie, hogy ez az átütő diadal megszülethessen” – nyilatkozta mestere, aki azt is elmondta, számított Máté Eb-győzelmére:

„Mindenképpen az első helyre vártam őt, érett már ez a siker, amelynek most jött el az ideje. Ki merem jelenteni, a magyar karaténak olyan tehetségéről beszélünk, aki meghatározó alakja lehet a sportágnak, ebben egészen biztos vagyok.”

(A kiemelt képen: Tóth Máté, az MTK kadét Eb-aranyat szerzett kiválósága és edzője, Fischer Mihály / Forrás: karate.hu)