UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-02-16 19:01

Svédországból lett magyar ranglistaelső a 16 éves Kónya Csenge

Rendszerint a svédországi Lund városából indulva járta az évad vívóversenyeit a 16 éves Kónya Csenge, aki végül megnyerte a kadét kardozó lányok magyar ranglistáját, és jövőhéten a korosztálya Európa-bajnokságán bizonyíthat.

Svédországban született és jelenleg is Lundban él az a 16 éves Kónya Csenge, aki megnyerte a kadét kardvívó lányok magyar ranglistáját, így tulajdonképpen a fegyvernemben, valamint a korosztályban hazánk első számú versenyzője lesz a jövőhéten rajtoló, tallinni Európa-bajnokságon. 

Csengét az egykor maga is vívó fizikus édesapja, dr. Kónya Balázs edzi, aki emellett a skandináv ország egyik legnívósabb felsőoktatási intézményében, a Lundi Egyetemen dolgozik vezető kutatóként.  

Az ígéret északon már mindent megnyert, amit lehetett. A legfiatalabb korosztálytól a felnőttig svéd és skandináv bajnoknak mondhatja magát, de természetesen Magyarországon is igyekszik minél többször pástra lépni. Ez nem egyszerű, hiszen a gimnáziumi tanulmányai mellett kell havonta kétszer-háromszor vagy a versenyszezonban akár minden héten repülőre ülnie. 

„Szerencse, hogy Malmö és Budapest között direkt járat közlekedik, és a versenyek többsége a magyar fővárosban van, így onnan már nem kell sokat utaznom. Persze, ha éppen külföldi versenyre megyek, akkor sokszor egyszerűbb odarepülni, mint Magyarországon átszállni” – mondja Csenge, aki Magyarországon a DEAC színeiben versenyez, és itt tartózkodásai alatt a debreceni mester, Dávid László segíti a felkészülését. 

Csenge felkészülését Dávid László segíti a DEAC-ban Forrás: hunfencing.hu

„A nagyszüleim Debrecenben laknak, így érzelmileg is kötődöm a városhoz, tehát kézenfekvő volt a DEAC-ot választanom magyarországi egyesületemként. De a TFSE-ben is szoktam edzeni a hétvégi versenyek előtt, és az utóbbi hat évben minden magyarországi nyaralásomkor részt vettem a Patócs Ákosék által szervezett nemzetközi kardtáborban. Ez a lehetőség és a két klubban töltött idő nagyon értékes volt a számomra, mert az ottani asszózások nélkül nem értem volna el ilyen eredményeket. Északon ugyanis nem nagyon van kivel asszóznom” – folytatja a reménység, aki az évadban a világbajnok Battai Sugár Katinka csapattársaként, a DEAC együttesével ezüstérmet szerzett a felnőtt és bronzot a junior országos bajnokságon, a kadétok között pedig klubtörténelmi aranyat nyert. 

A DEAC kadétbajnok kardcsapata (Kónya Csenge, Falucskai Márta, Kis Abigél) Forrás: DEAC

Egyéniben Csenge a korosztálya, a kadétok itthoni ob-ján a dobogó harmadik fokára léphetett fel a szezonban, január végén pedig a pályafutása legértékesebb sikerét érte el Bukarestben. A román fővárosban a 228 indulót számláló kadét európai körverseny döntőjébe jutott, majd

az aranyért vívott asszóban a sidney-i egyéni olimpiai bajnok román kardozó, Mihai Covaliu lányát, Amalia Covaliut győzte le 15:14-re.

A siker mellé járó pontokkal Csenge a hazai kadét ranglista élére ugrott az utolsó válogatóversenyen. Ezzel kiharcolva az Eb-részvételt. 

„A bukaresti verseny előtt az ötödik helyen álltam a ranglistán, és csak az első négy mehet az Eb-re, így természetesen volt bennem izgalom. Ráadásul tavaly nem úgy szerepeltem ezen a helyszínen, ahogyan szerettem volna. De most sikerült nyernem, így a rossz emlékek is elillantak. Leginkább az maradt meg bennem, hogy előző este nem tudtam kellőképpen pihenni, és a döntőt már nagyon fáradtam vívtam. Amikor vége lett, örültem, hogy nyertem, és hogy mehetek aludni.

Boldog vagyok, hogy képviselhetem Magyarországot az Eb-n.

Ráadásul úgy, hogy külföldről tudtam kiharcolni a válogatottságot.” 

Kónya Csenge a bukaresti trófeával Forrás: DEAC

A sokra hivatott kardvívólánynak a tallinni Európa-bajnokság, majd várhatóan a nem sokkal későbbi plovdivi világbajnokság lesz az első két nagy korosztályos nemzetközi megméretése.  

„Felszabadultan érkezem az Eb-re.

Szeretném élvezni a versenyt, és mindent úgy csinálni, ahogyan apukámmal megbeszéltük. Remélem, hogy sikerül kihoznom magamból azt, amit elterveztem és megtanultam.

Ha ez így lesz, akkor a jó eredmény sem maradhat el. Csapatban is bízom a szép szereplésben. A lányok nagyon ügyesek, és az összhang is megvan közöttünk.” 

A Kovács Laura válogatott edző szakmai felügyelete mellett vívó kadét kardcsapatban még Domonkos Emese, Tóth Nadin és Csonka Dorottya követelt helyet magának. 

„Idővel szeretnék eljutni az olimpiára, és ott minél jobban szerepelni. Tudom, hogy addig még nagyon sokat kell fejlődni, és tanulni a hibákból” – zárja Csenge, aki a lundi gimnáziuma sporttagozatán motiváló közegben éli mindennapjait. Osztálytársai között több svéd korosztályos válogatott kézilabdázó is van, és a sport mellett a tanulás sem szorul háttérbe az intézményben. A reményteli kardvívó az emelt szintű természettudományok szakirányt választotta.

(Kiemelt képen: Kónya Csenge Forrás: hunfencing.hu)