UtánpótlásSport
2024. május 12.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-02-17 20:45

Teremben is remekel 2022 legjobb utánpótláskorú leány strandkézilabdázója, Kreutz Kitti

A tavalyi év legjobb utánpótláskorú leány strandkézilabdázójának választott Kreutz Kitti a teremben sem jön zavarba: az U19-es első osztály Nyugati csoportjának góllövőlistáját utcahosszal vezeti, csapata, a BDSE Nemesvámos pedig az előkelő negyedik helyen áll.

Első osztályos korában kezdett kézilabdázni Kreutz Kitti, aki „örökölte” a kézis vénát, hiszen a szülei is űzték a sportágat. A fiatal korábban más mozgásformákat is kipróbált, táncolt is, ám végül a „negyvenszer huszasat” választotta a második otthonává, ami kiváló döntésnek bizonyult.

„Bár azt nehéz megmondani, pontosan mi fogott meg a kézilabdázásban, ám nagyon hamar megszerettem – emlékszik vissza Kreutz. – Kiskoromtól lelkesen játszottam, ám időközben mégis eljött egy holtpont, amin nehezen lendültem át. Bevallom, be is akartam fejezni a sportolást, kettőezer-húsz nyarán viszont közelebbről is megismerkedtem a strandkézilabdával, a válogatottba is bekerültem, ez pedig óriási lökést és motivációt adott a folytatáshoz. A két szakágat egyébként nagyon nehéz összehasonlítani, ám a hangulat például másmilyen: a homokos verzió valamivel felszabadultabb, családiasabb. Ettől függetlenül természetesen a teremtől sem köszöntem el.”

És milyen jól tette: az U19-es élvonalbeli leánybajnokság Nyugati Csoportjában kiváló évadot fut a tabella negyedik helyén álló BDSE Nemesvámos csapatában, meccsenként 10 gól fölötti az átlaga, 15 találkozón 153-szor talált be az ellenfelek kapujába. Ezzel utcahosszal vezeti a bajnokság góllövőlistáját, őt másodikként 111-gyel Kajdácsi Kata (Csepel DSE) követi.

„Sok jó játékos öregedett ki a korosztály csapataiból a legutóbbi évadhoz képest, ez is közrejátszhat abban, hogy a tavalyi helyezésünkhöz (tizenkettedik – A szerk.) képest jelentősen előreléptünk. Félreértés ne essék, kemény dolgozik az együttesünk, remek közösséget alkotunk, minden edzésen és meccsen a maximumra törekszünk.

Bevallom, a góllövőlistát és a statisztikákat nem figyelem, a csapatért játszom, hogy minél szebb eredményeket érjünk el.”

Ugorjunk át a teremből a homokba: Kreutz elmúlt évei a strandkézilabda (a szakágban a Csepel BHT-t erősíti) szempontjából is eseménydúsan teltek: 2021-ben az U17-es válogatott tagjaként Európa-bajnoki aranyérmet ünnepelhetett Bulgáriában, míg tavaly U18-asként vb-negyedik lett Görögországban.

Kreutz Kitti (a labdával) mindkét kézis szakágban remekel (forrás: BDSE Nemesvámos)
„Az Eb-győzelem egészen hihetetlen volt, utána hetekig nem tudtam felfogni, hogy mi szereztük meg az aranyérmet. A mai napig szép emlék, még bennem van a diadal okozta érzés. A tavalyi vb az előkelő helyezés ellenére csalódás volt, hiszen remekül kezdtünk, és egyértelmű cél volt a dobogós helyezés. Már a felnőttválogatottban is szerepet kaptam a múlt évben, a legfőbb célom, hogy idén bekerüljek a szűk keretbe, és részt vegyek az Eb-n, majd a Világjátékokon, míg teremben a lehető legjobb eredményre törekszünk.”

A 18 éves kézilabdázó teljesítményét a Magyar Kézilabda Szövetség is elismerte nemrég, amikor megválasztotta 2022 legjobb utánpótláskorú leány strandkézilabdázójának.

„Vicces volt, mert sokáig nem is értesültem róla; sokan írtak, hogy gratuláljanak, én viszont nem értettem, hogy mihez. Majd az egyik barátnőm mondta, hogy engem választottak. Egyáltalán nem számítottam rá, de óriási boldogságot okozott!”

(A kiemelt képen: Kreutz Kitti akcióban / Forrás: BDSE Nemesvámos)