UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-02-19 09:06

A BVSC-nél a hőkút segített

A BVSC-Zugló úszószakosztálya hosszú esztendők óta a hazai utánpótlás-nevelésben és a korosztályos eredményességben is egyike az élenjáróknak. A Szőnyi útiaknál ráadásul az energiamizéria sem okozott különösebb főfájást.

Nagy Péter éppen negyedszázada segíti a BVSC-t, az egyik legeredményesebb hazai úszóbázist. 1998 óta versenyzőként, majd 2001-től edzőként, 2011-től pedig szakosztályvezetőként járult és járul hozzá a mai napig a vasutasklub vizes sikereihez. Vele beszélgettünk.

–A BVSC a magyar úszósportnak régóta egyik biztos alappillére...

–Nemcsak a felnőtteknél tartjuk a pozíciónkat, az utánpótlás eredményességét tekintve is ott vagyunk a top háromban évek óta.

–Mennyire hatott negatívan a Szőnyi úton folyó szakmai munkára az energiaválság?

–Nálunk szerencsére nem csapódott le,

nem járt súlyos következményekkel a krízis. Főleg azért nem, mert jó két éve fúrtak egy hőkutat, amely fűti a medencéket és a légtereket, tehát ez gyakorlatilag egy hosszú távú befektetés volt, amely már elég rövid távon megtérülő befektetésnek bizonyult. Persze az áramár nyilván emelkedett, azért fizetni kell, gázt is kell használni itt-ott, tehát nekünk is emelkedett a rezsink, de sokkal kevésbé, mint más kluboknál.

A vezetőség előre gondolkodott, s lehetőségeket teremtett, hogy hosszú távon jól tudjunk működni.

–Mit kell tudni a Laky Károly Uszodáról?

- Van két 50-es és két 25-ös medencénk, 2011-ben kezdődtek a komolyabb beruházások, az akkori két medence megduplázódott, emellett két tanmedence is van, s mondhatom, igazából teltházzal működik az uszoda, gyakorlatilag folyamatosan. Úszószakosztályunk mintegy százötven fős, ebből százhúszan versenyzők, s hat versenyzőcsoporttal dolgozunk, de két kint lévő részlegünk is van, egy Törökbálinton, egy pedig a Duna Arénában, ahol inkább idősebb válogatott versenyzőink úsznak. Én két csoportot vezetek, az egyik ifjúsági-felnőtt, a másik serdülő-ifjúsági csoport, előbbi 17 fős, utóbbi 16-tal indult, és hatnál tartunk most.

–Ennyien lemorzsolódtak?

Az ifjabb korosztálynál nagyon nehéz benn tartani a sportban a versenyzőket, pláne akiknek szerényebb eredményeik vannak. Régebben egyszerűbb volt, akkor még lehetett motiválni őket egy-egy edzőtáborral, vagy külföldi úttal, versennyel, de ezek ma már nem jelentenek akkora vonzerőt senkinek...

–Viszont maradtak ígéretes fiatalok a szakosztályban, példának okáért Nagy Péternél... Kiket emelne ki a legjobbak közül, akik tovább öregbítik a BVSC hírnevét?

–Az ifiknél tavaly a legeredményesebb versenyzőnk Bóna Benedek volt, aki Európa-bajnoki aranyat nyert a váltóval, de korosztályos világbajnoki elsőség is jutott neki a 4x100-as vegyes gyorsváltó tagjaként. Emellett a limai vébén a 4x200-as gyorsváltóval ezüstérmet is szerzett. Utóbbi stafétának tagja volt Kovács Attila is, míg Elekes Tamara a nyári EYOF-on, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon állhatott fel a dobogó legtetejére a 400 vegyes eredményhirdetésekor. Székely Áron pedig hátúszásban lett ifi Eb-harmadik, és kétszer vb-negyedik. Neki már felnőtt világbajnoki A szintje is van.

(A kiemelt képen: Nagy Péter és az ifjúsági Eb-bronzérmes Székely Áron / Forrás: BVSC)