UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2023-02-22 09:01

A kivételes pécsi leánykvartett a serdülő Eb-n is megmutatná mire képes

Nagy Judit, Pétery Johanna, Szuhanyik Gréta és Nagy Rebeka személyében egyszerre négy rendkívül ígéretes serdülő asztaliteniszezővel is büszkélkedhet a Pécsi EAC szakosztálya. A fiatalok már nemcsak hazai porondon remekelnek, hanem a nemzetközi versenyeken is mind gyakrabban megvillantják képességeiket.

Mint arról beszámoltunk, a pécsi lányok domináltak egyesben a serdülő asztaliteniszezők Budapest-bajnokságán. A PEAC játékosai kisajátíották a dobogót az Ormai-csarnokban: Nagy Judit aranyérme mellett Szuhanyik Gréta zárt a második, Pétery Johanna a harmadik helyen. (A negyedik pécsi reménység, Nagy Rebeka a későbbi bronzérmes Fazekas Lizettől kapott ki.) Immár hosszú évek párhuzamosan halad a fiatalok pályafutása, és a kvartett tagjai mostanra nemcsak közösen készülnek, hanem a sikereket is együtt érik el.

„Mind a négyen pécsi kötődésűek, amit külön kiemelnék – kezdte Varga László, a PEAC edzője az Utánpótlássportnak. – Szerencsés, hogy korban is közel állnak egymáshoz, emellett pedig jó barátnők is, ami nagyban elősegíti azt, hogy ilyen egységes csapatot alkothassanak. A lányok rendkívül szorgalmasak, és szeretik amit csinálnak, ennek köszönhetően mostanra már mindannyian beverekedték magukat a serdülőválogatottba.

A játékstílusukat tekintve Pétery Johanna, illetve a Nagy ikrek, Rebeka és Judit is harcias és agresszív játékot képvisel, eközben a hétköznapi életben is mindannyian elég temperamentumosak. Ehhez képest Szuhanyik Grétát pedig a stabilitás jellemzi, ami a pingpongasztalnál is megmutatkozik.

A fiatalok közül valamennyien nyertek már egyesben országos ranglistaversenyt korosztályukban, valamint közösen kétszer is ezüstérmet nyertek az U15-ös csapatbajnokságban. Eközben a felnőttek között tavaly megnyerték a női NB I dél-nyugati csoportját, idén pedig már a legfelsőbb osztályban, az Extraligában bizonyíthatnak.

„A hazai mellett már a nemzetkozi versenyeken is szép sikereket értek el, annak ellenére, hogy az eddigiekben néhány válogatott társukhoz képest jóval kevesebb lehetőséget kaptak – mondta Varga. – Nagy Judit például élete első nemzetközi újoncversenyén rögtön harmadik lett. Nagy Rebeka a horvát nemzetközi utánpótlás-bajnokságon erős mezőnyben jutott el a legjobb nyolcig. Pétery Johanna tavaly második lett Podgoricában, míg Szuhanyik Gréta ezüstöt nyert a múlt nyári, győri világfesztiválon. Szóval nagy örömünkre már nemcsak itthon, hanem a külföldi porondon is bontogatják a szárnyaikat."

Így nem meglepő, hogy a hazai korosztályos ranglistát vezető Barcsai Sophie és Dohoczki Nóra (egyaránt Statisztika) mellett a pécsiek is jó eséllyel pályáznak a válogatott keretettagságra a nyári korosztályos Eb-n (a legjobb négy játékos utazhat a kontinensbajnokságra). Nagy Judit jelenleg a harmadik, Pétery Johanna az ötödik, Szuhanyik Gréta a hatodik, míg Nagy Judit a hetedik a rangsorban.

„Mindegyik PEAC-os lánynak reális esélye van kijutni a júliusi Európa-bajnokságra. Addig azonban még sok edzés és verseny szerepel a programban.

Úgy látom, a serdülő lányok között akad hét-nyolc közel hasonló tudású lány, ebbe a csoportba tartoznak ők is, közülük kerül ki majd az Eb-re utazó csapat.

Élsportolókról és gyerekekről van szó, ezért elkerulhetetlen a házon belüli rivalizálás is, de ahogy említettem, ők nagyon szeretik egymást. Csak az asztalnál ellenfelek, ha úgy alakul, hogy egymás ellen kell megmérkőzniük."

(Kiemelt képen, balról: Pétery Johanna, Nagy Rebeka, Nagy Judit, Szuhanyik Gréta / Forrás: PEAC)