UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-02-23 21:03

Bíznak a fiatalokban az NB I/B-t vezető PLER-Budapestben

A PLER-Budapest felnőttcsapata vezeti az NB I/B-t, a jó szereplésben pedig az együttes utánpótláskorú tagjai is fontos szerepet játszanak. A fiatalok beépítésével kapcsolatban a vezetőedzőt, Horváth Attilát kérdeztük.

A PLER-Budapest U18-as és U20-as csapata is remekel a korosztályos élvonalbeli bajnokságában: az idősebbek tizenhat mérkőzés után tizenöt győzelemmel és egy vereséggel vezetnek, míg a fiatalabbak tizennégy fellépést követően tizenháromszor ünnepelhettek, mindössze egy döntetlent „rontja” az összképet.

Ám nem csak az utánpótláscsapatok villognak a fővárosi klubnál, hiszen az NB I/B-ben szereplő felnőttek is az első helyen állnak, a QHB-Egerrel azonos pontszámmal. A „nagyok” között a PLER fiataljai is szerepet kapnak, közülük többen pedig fontos láncszemekké váltak az elmúlt hónapokban. A 19 éves Fekete Ádám és a vele egyidős Zalai Balázs egyaránt 50 gólnál tart a kiírásban, és rajtuk kívül is vannak utánpótláskorú játékosok, akik már elkezdték bontogatni a szárnyaikat a felnőttmezőnyben.

Zalai Balázs akcióban (forrás: Polacsek Digi Fotó) 

A csapat múlt nyáron érkező vezetőedzője, Horváth Attila nagy hangsúlyt helyez a fiatalok beépítésére, ám hangsúlyozza, bőven van még hova fejlődniük a jövőben.

„Tíz évvel ezelőtt dolgoztam itt utánpótlásedzőként, akkor a felnőttgárda is a csúcson volt – emlékszik vissza a szakember. – Próbáljuk visszahozni ezt a szintet, hogy a jelenleginél is jobb nevelőegyesület legyünk;

a cél, hogy minél több fiatal játsszon az első csapatban. Szeretek velük dolgozni, sok lehetőséget kapnak, ám még nem mindig tudják megragadni azt. A tehetségükkel nincs probléma, inkább a teher szokta még őket lenyomni; ha ezt levesszük róluk, nem lesz gond a jövőben.”

Horváth szerint a fiatalok a meglepetés erejében is bízhatnak.

„Az évad előtt nem volt kimondott célunk a feljutás, a szezon közben jött meg az étvágy az eredményeknek köszönhetően. Ettől függetlenül továbbra is azt akarom megértetni a játékosaimmal, hogy nincs akkora tét, vállalják be az extrát, az sem tragédia, ha emiatt kikapunk; persze magamban forrongok kicsit ilyenkor, ám fontos, hogy vállalkozzanak. Kiélezett helyzetekben sokszor vetem be a fiataljainkat, hiszen így eldől, mennyi kurázsi van bennük, míg az ellenfelek kevésbé ismerik őket, emiatt kiszámíthatatlanabbak is.”

(A kiemelt képen: Fekete Ádám / forrás: Polacsek Digi Fotó)