UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-02-24 08:59

Folytatódnak az U19-es országos bajnokságok

A hétvégén kezdetüket veszik az U19-es országos bajnokságok; három csoportban huszonnégy csapat verseng, az “A” jelzésű pontvadászat győztese a következő idényben az ifi BL-ben szerepelhet.

Mint arról korábban beszámoltunk, december 10-én véget értek az országos korosztályos-bajnokságok őszi szezonjai, ám a téli szünetnek vége, a hétvégén folytatódnak a bajnokságok. A legérdekesebbnek a legidősebbek, tehát az U19-esek korosztályos bajnoksága ígérkezik, hiszen akik itt szerepelnek, azok a következő években már mindenképpen a felnőttek között kell bizonyítsanak.

Tavaly ősszel tizenkét csapat alkotta a Kiemelt csoport mezőnyét, a versenykiírás alapján az együttesek egy teljes kört, azaz tizenegy mérkőzést játszottak. A tabella első nyolc helyezettje vívta ki a jogot, hogy tavasszal az A-csoportban szerepeljen, a 9-12. helyezetteket pedig a B-csoportba sorolták, ráadásul az őszi helyezéseik alapján – csoportonként – meghatározott kiinduló pontot visznek magukkal. Így eshetett meg, hogy a csoportgyőztes Ferencváros hat, a második Vasas Kubala Akadémia öt, a harmadik ETO FC Győr négy, a negyedik Puskás Akadémia FC három, az ötödik Újpest FC szintén három, a hatodik Budapest Honvéd-MFA kettő, a hetedik PMFC egy, míg a nyolcadik helyezett Illés Akadémia-Haladás nulla pontot visz az "A" jelzésű csoportba. Itt oda-visszavágós rendszerben játszanak a csapatok, kétszer hét, azaz tizennégy fordulót bonyolítanak le.

Kérdés, mire számíthatunk az együttesek játékereje alapján. Az U19-es Kiemelt csoportban a Ferencváros négypontos előnnyel zárt legfőbb üldözői, a Vasas Kubala Akadémia és az ETO FC Győr előtt. A Lucsánszky Tamás által felkészített FTC egymást követő tíz bajnokit vívott meg veretlenül, ígéretes társaság tehát az övé. Két legeredményesebb játékosa az élete első profi szerződését a decemberben aláíró Manner Balázs, valamint Berényi Erik voltak hat-hat találattal, ám előbbi támadó a Ferencváros tartalékcsapatában lépett pályára a múlt hétvégén, gólt is szerzett, így rá minden bizonnyal a felnőttek között számítanak a klubnál. Remek formában zárta a szezont az egymást követő öt mérkőzését megnyerő ETO FC Győr, amely kihívója lehet a kilencedik kerületieknek, de az Újpest FC is összeállt az év végére, utolsó öt bajnokiján négy győzelem mellett egy döntetlen volt a mérlege. Kíváncsian várjuk, folytatódik-e az utolsó négy bajnokiján háromszor is vereséget szenvedő PAFC vesszőfutása, valmint megtáltosodik-e a szezont öt vereséggel záró Illés Akadémia-Haladás - nem lepődnénk meg azon, ha az U17-es bajnokság Kiemelt csoportjának gólkirályát, a korosztályos válogatott Katona István felvinnék az U19-es csapatba. Az első forduló slágermeccse a Ferencváros és a Puskás Akadémia ütközete lesz, a vendégeknél pályára léphet az ukrán Olekszandr Piscsur, aki hét találattal végzett a Kiemelt csoport góllövőlistájának élén.

Érdemes szem előtt tartani, hogy bajnokság első helyezettje a 2023-2024-es idényben részt vesz az UEFA versenyrendszerében, tehát az UEFA Ifjúsági Ligában szerepelhet.

S hogy mi lesz azokkal a csapatokkal, amelyek a Kiemelt csoportot a 9-12. helyeken zárták? Ezeket az egyesületeket a versenykiírás értelmében a B-csoportba sorolták. A kilencedik helyezett MTK Budapest hat, a tizedik DVSC öt, a tizenegyedik DVTK négy, a tizenkettedik Szeged-Csanád Grosics Akadémia oedig három pontot visz tovább, míg az U19-es Alap csoportban elsőként végző Várda Labdarúgó Akadémia szintén három, a második Mol fehérvár FC két, a harmadik Békéscsaba 1912 Előre SE egy, míg a negyedik Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia nulla ponttal kezdi a küzdelmeket. Ez a pontvadászat már pénteken kezdetét veszi, délelőtt 11 órakor csap össze a BFLA és a Várda Labdarúgó Akadémia, majd 13 órakor az MTK Budapest és a DVTK ütközik meg.

Az U19-es Alap csoport 5-12. helyezettjei sem maradnak mérkőzések nélkül, a tavaszi szezonban a C-csoportban csatázhatnak egymással. Az Alap csoportban ötödikként záró Gyirmót SE Győr hat, a hatodik UTE öt, a hetedik Nyíregyháza Spartacus FC négy, a nyolcadik Paksi Futball Club Kft. három, a kilencedik ZTE FC szintén három, a tizedik KTE LA kettő, a tizenegyedik Dunaújváros egy, míg a tizenkettedik Budai FC nulla ponttal indul. Az első játéknap szombaton lesz, a forduló kiemelt mérkőzése a Paks és az UTE összecsapása lesz.

A csoportok mérkőzéseinek eredményeit IDE kattintva követheti.

 

(Kiemelt kép: a Ferencváros U19-es csapata végzett a korosztályos Kiemelt csoport élén. Forrás: fradi.hu)