UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét és junior vívó Európa-bajnokság (2023)

2023-02-25 18:43

Keszei Kíra és Somody Soma is bronzérmes a junior Eb-n

A kardozó Keszei Kíra és a párbajtőröző Somody Soma szállította a magyar érmet a tallinni junior vívó Eb első napján.

Szombaton a juniorok vették át a pástokat a kadétoktól a tallinni korosztályos vívó Európa-bajnokságon. A magyar érem ezúttal sem maradt,

a párbajtőröző Somody Soma és a kardozó Keszei Kíra is felállhatott a dobogó harmadik fokára. 

A férfi párbajtőrözők között a magyarok pechére Kovács Gergely és Somody Soma a 64 között futott össze. A szoros találkozó Somody 15:13-as sikerét hozta, így az MTK Budapest fiatalja mehetett tovább. Bojti Dániel tanítványa ezután a végletekig kiélezett asszókkal menetelt, a 32 között kettő, a nyolcad-, majd a negyeddöntőben egyetlen tussal bizonyult jobbnak aktuális ellenfelénél, sorban francia, lengyel, majd svájci vívónál. Az elődöntőben aztán az észt Markus Salm 15:12-re legyőzte Somodyt, aki a bravúros harmadik helyen zárt, és a magyarok első érmét szerezte a junior Eb-n, bronzot. 

Somody Soma a dobogóig jutott a junior Eb-n Fotó: Bizzi Team

Közben a túlsó ágon a Vasas fiatalja, Csabai Máté teljesített kiválóan, de itt sem köszönthettük meg a sorsnak, hogy Kulcsár Viktorral találkozott a 32 között. Csabai izgalmas meccsen 15:14-re nyert, majd ukrán kihívóján is egyetlen tussal jutott túl. A negyeddöntőben aztán az olasz Marco Paganelli 15:11-re legyőzte az édesapja, Csabai Imre által edzett ígéretet, akitől remek eredmény, hogy az Eb hetedik helyén végzett. Kulcsár végül a 18. lett, a sokra hivatott Kovácsnak pedig a 41. hellyel kellett beérnie. Az Eb-győztes az izraeli Yonatan Cohen lett, a döntőben Salm ellen nyert 15:11-re.

Somody öröme, miután biztosan érmesnek mondhatta magát Fotó: Bizzi Team

A női kardozók között a magyar lányok kvalitásait ismerve joggal bízhattunk abban, hogy többen is a legjobb nyolcban, netán a dobogón végeznek. A csapatban felnőttvilágbajnok Battai Sugár Katinka és Spiesz Anna ehhez mérten, hibátlanul vette a csoportkört. Battai tust is alig kapott, amíg a főtábla legtetejéről lengyel és francia ellenfelet legyőzve eljutott a nyolc közé, de Spiesznek és a szintén nagyszerű formát mutató Keszei Kírának is csak koncentrálnia kellett, megizzadnia nem, amíg a negyeddöntőbe ért. Előbbi török és francia, utóbbi francia és német kardozót ejtett ki. Aztán Spiesz és Keszei egymással vívott az elődöntőért. A két reménység itthon több korosztályos döntőben is találkozott a közelmúltban, ezúttal Keszeinek jött ki jobban a lépés, és 15:7-tel ment a négy közé. Ám ott nem Battai várta, mert Dávid László DEAC-os tanítványát a nyolc között megtréfálta a francia Matilde Mouroux, és 15:13-mal vetett véget a versenyének. Sőt, Mouroux ezután Keszeitől is elvette a döntőt, miután egyetlen tussal, 15:14-re nyert az elődöntőben.

Keszei Kíra nagyon közel járt a döntőhöz, végül Mouroux örült Fotó: Bizzi Team

Ravasz Etele honvédos tanítványa bronzéremnek örülhetett. Bár a vereség pillanatában azért nem lehetett felhőtlen a boldogsága, mert a francia lány 14:13-ról fordított. Összességében azonban pazar volt Keszei teljesítménye, ahogyan Battai ötödik és a Vasasban Kósa Miklós edzette, tavalyi kadét Európa-bajnok Spiesz hetedik helyet érő szereplése is megsüvegelendő. A negyedik magyar versenyző, Csonka Dorottya számára pedig kitűnő tapasztalatszerzés volt a kontinensviadal egyéni megméretése, hiszen ő kadétként vívott az idősebbek között, és zárt a 38. helyen. Az Eb-t végül Mouroux nyerte a török Erbil Nisanur ellni fináléban 15:14-re.

Keszei Kíra és Ravasz Etele munkájának egyéni Eb-bronz lett a jutalma Fotó: Bizzi Team

A női tőrözők között a néhány nappal ezelőtt kadét Eb-bronzérmes Kollár Anna jutott a legtovább. A Törekvésben Beliczay Sándor szakmai felügyelete mellett felkészülő reménység számára a 16 között ért véget a viadal, miután 15:9-re kikapott a spanyol Adriana Tuckertől. Kollár a 14. helyet szerezte meg, a szintén kadét Papp Jázmin a 21. lett, Wolf Eszter pedig úgy végzett 28.-ként, hogy a későbbi ezüstérmes ukrán Krisztina Petrova állította meg. Kalocsai Luca a 35. helyet érdemelte ki. Az Eb-döntőben az olasz Giulia Amore 15:13-ra múlte felül Petrovát.

Vasárnap a férfi kardozók és a tőrözők, valamint a női párbajtőrözők versenyeznek az egyéni Eb-címért. 

A junior Európa-bajnokság folyamatosan frissülő eredményei ITT érhetők el.

(Kiemelt képen: Keszei Kíra / Fotó: Bizzi Team)