UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-03-01 13:55

Bátyjai nyomdokaiban haladva Lévai Levente már a felnőttek között is letette névjegyét

A felnőttválogató-verseny megnyerésével a 17 éves Lévai Levente remekül kezdte az évet a kötöttfogású 67 kilósok között, ugyanakkor a korosztályos Eb-ezüstérmes fiatal a siker ellenére időközben súlycsoportot váltott: az év további részében a juniorok 72 kilós mezőnyében szeretne nagyot alkotni.

Egyedülálló teljesítményt hajtottak végre a Lévai fivérek a felnőtt birkózók idénnyitó, csepeli válogatóversenyén, ugyanis 

Zoltán (77 kg), Tamás (97 kg) és Levente (67 kg) is aranyérmet nyert a kötöttfogásúak között. A testvérek legifjabb tagja, a még csak 17 éves Levente ezzel a fogásnem legfiatalabb győztese lett

– többek között az U23-as Európa-bajnok, felnőtt Eb-ezüstérmes Váncza Istvánt (23) is maga mögé utasítva, így a felnőtt-válogatottságért zajló küzdelmek első köre után a Honvéd juniorkorú ígérete várhatja jó pozícióból a folytatást.

Tavaly az év második felében folyamatosan kúszott fel a súlyom, folyamatosan erősödtem, fejlődtem, még nőttem is időközben, így dilemma elé kerültem, amikor neki vágtam ennek az évnek: vajon a hatvanhét vagy a hetvenkét kilósok között versenyezzek?

– kezdte az U17-es Eb-ezüstérmes Lévai Levente az Utánpótlássportnak. –  Apukámmal (Lévai Zoltán, a Lévai testvérek edző-édesapja, a Budapesti Honvéd trénere – A szerk.) közösen arra jutottunk, érdemes kipróbálni magamat a hatvanhét kilósok mezőnyében a felnőttek között, a válogatón ráadásul a szabály két kiló súlyengedményt is lehetővé tesz. Végül sikerült megnyernem a versenyt, ami remek visszajelzés abból a szempontból: folytathatjuk ezt a munkát, nem kell aggódni a súlyom miatt.

Meglesz az erőm ahhoz, hogy a hetvenhét kilósok között is helytálljak a juniormezőnyben, hiszen elsőéves U20-asként elsősorban a saját korosztályomban szeretnék bizonyítani, nem pedig a felnőttek, illetve az U23-asok között.
Lévai Levente Forrás: MBSZ

„Sajnos a válogató döntőjében Váncza István térdsérülés miatt feladta a küzdelmet, így nem ment végig meccs. Kifejezetten sajnáltam, hogy így ért véget a mérkőzés, jó lett volna nagyot csatázni, és reális képet kapni arról, hol is tartok a felnőttélmezőnyhöz képest. Úgy éreztem, ha nincs a sérülés, akkor sem lettem volna esélytelen, képes lettem volna a meglepetésgyőzelemre. Mindent egybevéve, nagyon örültem a sikernek, de ez az elsőség önmagában nem sokat változtat az idei terveimen. A hétvégén már az U20-as válogatóval Kiskunfélegyházán folytatódik a szezon, ott is győzni szeretnék, kivívni a válogatottságot, ezzel pedig a junior Eb- és vb-részvételt. A fő célom, hogy már elsőévesként harcban legyek az érmekért a világversenyeken."

(Kiemelt képen: Lévai Levente a dobogó tetején a kötöttfogású 67 kilósok felnőttválogató-versenyén / Forrás: BHSE)