UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-03-02 17:18

Harminctól kétszáz hosszig terjed a medencés hosszútávúszó ob-választék

A leghúzósabb penzum a 10 kilométer, a legrövidebb az 1500 méter lesz a péntektől vasárnapig zajló medencés hosszútávúszó országos bajnokságon, amelynek – akárcsak a múlt évben – Veszprém a házigazdája.

A versenynaptár zsúfoltsága miatt tavaly októberben rendezték meg a valóban méretes távok ob-jét, 2023-ban viszont visszatértek a tavaszhoz közeli dátumhoz, de ez sem a korábbi idősáv, amikor is rendre májusban „medencéztek” a hosszú távú magyar bajnokság résztvevői.  

„Az ez évi májusi program  benne a nyílt vízi vb-válogatóval, világkupa- és Európa Kupa-állomásokkal  olyan sűrű, hogy nem tudtuk máshová tenni, csak március elejére az ob-t – mondta az Utánpótlássportnak Gellért Gábor, az ezúttal tető alá vonuló nyílt víziek szövetségi kapitánya. –

Nehéz volt olyan helyszínt és dátumot találni, amikor válogatott úszóink itthon vannak, az meg eléggé furcsa lenne, ha a hat-nyolc legjobb nyílt vízi úszónk nélkül rendeznénk meg a magyar bajnokságot.

Mostanra mindenki megjött már az edzőtáborból, a medencés válogatott és a nyílt vízi válogatott is, ehhez igazítottuk az idei ob-t."

Kovács-Seres Hunor is bajnokként akar távozni a Veszprém Sportuszodából Forrás: duol.hu

A szakvezető kitért rá, hogy a hétvégi bajnokság nem válogat sem világbajnokságra, sem ifjúsági Európa-bajnokságra, külön tétje tehát nincsen, ugyanakkor a felkészülés mostani szakaszában még sokan úsznak hosszú távot, úgyhogy igazából mindenkinek illeszkedik a programjába, s a medencések is indulni tudnak.

Mindenki komoly, háromhetes edzőtáborozáson van túl, várhatóan valamennyien jó formában jönnek Veszprémbe

– tette hozzá Gellért Gábor, megemlítve, hogy bár lezárt nevezési lista még nincsen, de mindenki, aki számít, indul az ob-n. Példának okáért az első számú magyar úszó, Milák Kristóf is startol, és más medencések is vízbe csobbannak, alapvetően az 1500-as távon.

A nyílt vízi válogatottak közül mindenki ott lesz a rajtnál

– tért rá az övéire a szakember. – Így a lányoknál az ifjúsági világbajnok Fábián Bettina a Fradiból, az ifi vb-harmadik Szimcsák Mira a Vasasból, a szintén ifi vb-bronzérmes, érdi Csulák Lia, és a korosztályos világbajnoki ötödik Flück Nóra a Jövő SC-ből. A fiúk közül a világbajnoki harmadik pécsi Hartmann Máté és a hét és fél kilométer ifi világbajnoka, Kovács-Seres Hunor Dunaújvárosból ugyancsak indul, de a legnagyobb nevek közt ott van az UTE-s Hambardzumyan Arshak, a veszprémi Pintér Ádám, s a zalaegerszegi vb-ötödik Nagy-Selmeczy Bulcsú is, valamennyiüktől komoly eredményre számíthatunk."

A kapitány hozzáfűzte, hogy ki-ki saját nyílt vízi száma – 10, 7 és fél, s 5 kilométer – mellett lehetőséget kap váltóban is, vagyis mindenki úszik 1500 métert is, ezért mindenkinek két versenyszáma lesz a veszprémi országos bajnokságon.

(Kiemelt képen: Fábián Bettina aranyvárományos az ob-n / Forrás: delmagyar.hu)