UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Karate Atlétika Vívás

2023-03-09 09:19

A hónap utánpótlásedzője: atléta-, karate- és vívótréner a februári díj három jelöltje

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj januári kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Fischer Mihály karate-, Galli Zsolt vívó- és Varga Ádám atlétaedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

Íme, február hónap jelöltjei!

FISCHER MIHÁLY, az MTK Budapest karateszakosztályának vezetőedzője, a felnőtt karateválogatott 44 éves szövetségi edzője már 17 esztendősen iskolai karateedzéseket tartott, hogy megismertesse és megszerettesse a küzdősportágat a gyerekekkel. Előbb ECOVERT néven működtetett műhelyt, majd megalapította a Dynamic KSE-t, amely 2014 szeptemberében olvadt be az MTK friss szakosztályába. A figyelemreméltó sikerekre azonban nem kellett eddig várni, az első korosztályos Eb-érmet 2012-ben szerezte az általa edzett Derzsi Tamás. Egészen elképesztő mutató, hogy innentől kezdve máig nem volt olyan utánpótlás Eb vagy vb, amelyről ne tért volna haza valamelyik tanítványa éremmel. A mester nevéhez jelenleg 28 korosztályos Eb- és vb-érem fűződik. Csak a közelmúlt legkiemelkedőbb eredményeit tekintve: Magyarország első ifjúsági olimpikon karatékája, Baranyi Zsófia kétszeres U21-es Európa-bajnok, Ilankovic Aleksandra junior Európa-bajnok és U21-es Eb-ezüstérmes, Jakubovics Dalma junior Európa-bajnok. Bár nem az MTK-ban, de három éve Fischer Mihály készíti fel a 2022-ben az első magyar felnőtt Eb-aranyat szerző György Dánielt is. Legismertebb és legeredményesebb tanítványa, a korábbi U21-es világ- és Európa-bajnok Hárspataki Gábor, aki a tokiói olimpián szerzett bronzérmével írta be magát az ötkarikás játékok történelmébe. Ami az elmúlt hónapok versenyeredményeit illeti: a 25. Budapest Openen, novemberben Fischer Mihály tanítványai hat érmet szereztek az utánpótlás-kategóriákban, a korosztályos versenyzők közül Jakubovics Dalma arany-, Baranyi Zsófia bronzérmes lett a felnőttek viadalán. Tizenegy aranyérmet tartottak itthon a mieink a versenykategóriákban a szigetszentmiklósi Hungarian Open Grand Prix-n, amelynek nemzetközi mezőnyét tizenhét ország kilencszáz ifjú harcművésze alkotta. Klubszinten legfőképpen az MTK jeleskedett: karatésai 28 érmet gyűjtöttek be hét arany, tíz ezüst és tizenegy bronz megoszlásban, ezzel a kék-fehérek bizonyultak a legjobbnak a száztíz klub rangsorában. December közepén, 2022 záróviadalán négy magyar végzett dobogós helyen a jesolói ifjúsági világkupán. Az új esztendő első nagy nemzetközi megméretésén, a Szlovák GP-n valósággal taroltak a Fischer-tanítványok a 27 ország több mint 1800 versenyzője alkotta mezőnyben. A korosztályos küzdelmi kategóriákban formagyakorlatban Takács másodikként, Tóth Máté harmadikként zárt kategóriájában. A junior Gáspár Laura ezüstöt érdemelt ki, míg Jakubovics Dalma és Ilankovic Aleksandra egyfromán kétszer is dobogóra állhatott. Előbbi az U21-eseknél a 3., a felnőttek között pedig második lett, míg utóbbi éppen fordított utat járt be: ő a 21 éven aluliaknál szereztt ezüstöt, s a felnőttek mezőnyében bronzot súlycsoportjában. A kék-fehér klub tíz éve minden hazai rendezésű nemzetközi megméretésen a legjobb magyar csapatnak bizonyul, és tizenkét éve nyeri folyamatosan a magyar bajnokságot.

Február elején aztán aranyérmet akasztottak Fischer egyik legígéretesebb versenyzőjének, Tóth Máténak a nyakába: a 15 éves karatéka a kadétok 57 kilogrammos súlycsoportjában Európa-bajnoki címet érdemelt ki a ciprusi Lárnakában.

„Mindenképpen az első helyre vártam őt, érett már ez a siker, amelynek most jött el az ideje. Ki merem jelenteni, a magyar karaténak olyan tehetségéről beszélünk, aki meghatározó alakja lehet a sportágnak, ebben egészen biztos vagyok”

– mondta Mátéról a győzelem után az edzője. Kevésen múlott két bronzérem hazahozatala is: az elődöntőbe jutásért vívott küzdelemben veszített, s lett így egyaránt Eb-ötödik Fleischer Dóra és Gáspár Laura.

Fischer Mihály és a hónapban kadét Eb-aranyérmes Tóth Máté Forrás: MTK Budapest

Fischer Mihály így összegzi az edzői szakmával kapcsolatos gondolatait:

„A hét-tizenkét év közötti korosztályhoz kellenek a legjobb edzők, mert ott a legszenzitívebbek a gyerekek. A megfelelő tudású szakembereknek ekkor kell olyan életkori sajátosságokhoz illő alapképzést nyújtaniuk, amely az egész sportolói pályafutásra pozitívan hat. Az utánpótláskorban a sikerek a helyükön kezelendők. Az eredményesség relatív, hiszen a genetikát is figyelembe kell venni. A legfontosabb annak a felismerése, hogy a sportoló a korához képest hol tart, és milyen mértékben fejleszthető. Sokszor nem adják meg az esélyt azoknak a gyerekeknek, akik ebben a folyamatban lemaradnak. Ők később fizikálisan beérhetik társaikat, és lehet, hogy mentálisan vagy pszichésen meg is előzik őket. Tehát nem mindig az a fiatal a legjobb, aki fizikailag éppen a legerősebb a kategóriájában.”

A februárban kadét Európa-bajnoki címet szerző Tóth Máté ez mondja mesteréről:

„Nagyon jó edzőnek tartom. Már körülbelül hat éve dolgozunk együtt, s mind az edzéseken, mind a versenyeken kiválóan tudok vele együttműködni. Hatékony a közös munkánk, ez is hozzásegített az Európa-bajnoki címhez.

Úgy gondolom. a mester ugyanannyira, vagyis ötven százalékban benne van ebben az első helyben, mint én.

Nagyon szigorú ember, feltétel nélkül megköveteli azt a munkát, ami az eredményességhez kell. Ugyanezt én is megkövetelem magamtól, és szerintem ezért is tudunk jól, harmonikusan együtt dolgozni.”

GALLI ZSOLT, a leány kadét párbajtőr-válogatott 62 éves keretedzője, a Szolnoki SC-SI vívóedzője több mint 35 esztendeje kezdte el edzői pályafutását Békéscsabán. Hamar kiderült, hogy kiváló pedagógiai érzéke mellett nagyfokú türelemmel és önzetlenséggel fordul a fiatalokhoz. Nem csoda, hogy a gyerekek előszeretettel jelentkeztek az edzéseire, és közülük jó néhány ért el kimagasló eredményt. Legsikeresebb tanítványai sorát Tóth Hajnalkával kell kezdeni, aki 1994-ben, Mexikóvárosban indította el a békéscsabai éremlavinát a világversenyeken azzal, hogy csapatban junior-világbajnoki címet szerzett. Később egyéni junior Eb-t nyert, majd nevelőegyesületét elhagyva, felnőttként kétszeres világ- és Európa-bajnok, valamint olimpiai ötödik lett csapatban. A tavaly Újvidéken rendezett kadét és junior Európa-bajnokságon az akkor 15 éves Gachályi Gréta a magyar küldöttség legeredményesebb tagja lett. Az ígéret előbb az idősebbek között egyéniben bravúros bronz-, míg csapatban aranyérmet szerzett, majd a korosztályában (melyben a fiatalabb évjáratot képviselte) nagyszerű formát mutatva, a mezőnyt szinte leiskolázva nyert egyéni Eb-t. A mesternek nevelőedzőként elévülhetetlen szerepe van Keszthelyi Zsombor – aki kilenc év Galli Zsolttal való közös munka és csapatban elért kadét Eb-ezüst után 2021 nyarán igazolt a Budapesti Honvédba – a juniorok között Újvidéken megszerzett Európa-bajnoki, majd a Dubajban kiérdemelt világbajnoki címében. A továbbiakban csak a Galli nevéhez fűződő jelentősebb nemzetközi eredményeket említve: tanítványának mondhatta magát a kadét Európa-bajnok és junior-vb-ezüst-, valamint bronzérmes Bohus Réka, az egyéniben kétszeres kadét-vb-bronzérmes és csapatban kadét Európa-bajnok Petri Renáta, a csapatban kadét Eb-győztes Kazár Dóra, valamint a csapatban kadét Európa-bajnok, U23-as Eb-bronzérmes, egyéniben pedig kadét Eb-ezüstérmes Dékány Kinga. Galli Zsolt a vívószövetség elnökségi tagja, tavaly februártól pedig a kadét leány párbajtőrválogatott keretedzője is. A békéscsabai Alföld Vívó Akadémia vezetőedzői posztjáról a múlt év végén távozott, munkáját a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola kötelékében folytatta. Békéscsabai tanítványa, Gachályi Gréta követte Keszthelyi Zsombort a fővárosba, és januártól a Honvéd színeiben vív tovább.

Ami a februári eredményeket illeti: a kadét vívók tallinni Európa-bajnokságán a Galli Zsolt által irányított – Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Nagy Blanka, Terhes Hanna összetételű – leány párbajtőrcsapat kiemeltként nagyon simán jutott túl a lett és a román együttesen, a franciák elleni elődöntő viszont annál izgalmasabban alakult. Nagyobb előnyre egyik csapat sem tudott szert tenni, végül Nagy Blanka 42:43-ról fordított a hajrában, és 45:43-mal jutott döntőbe a válogatott. Ott a lengyelek vártak a magyarokra. Gachályi Grétáék a fináléban hamar magukhoz vették a kezdeményezést, és egy pillanatra sem engedték ki a kezükből a vezetést.

A válogatott koncentrált vívással, 45:39-es diadallal nyerte el a kadét Eb-trófeát. A siker azért sem mindennapi, mert Horváth Lotti csupán 14 évesen remekelt a két korosztállyal idősebbek között, Terhes Hanna pedig a küldöttség második legfiatalabb tagjaként még a serdülőkhöz tartozik. A lányok megérdemelten szereztek kadét Európa-bajnoki címet.
Galli Zsolt és a februárban kadét Európa-bajnok leány párbajtőrcsapat Forrás: Bizzi Team

Galli Zsolt így fogalmaz az utánpótlás-nevelő munkával kapcsolatban:

„Találj egy világbajnokot, és ne rontsd el!

Ezt egyszer az egyik kollégámtól hallottam, de teljesen magaménak érzem a gondolatot. Már csak azért is, mert az edzői munka sikerességéhez az is kell, hogy olyan tehetséggel megáldott tanítványok kerüljenek hozzád, akikkel kiváló eredményeket lehet elérni. Úgy is mondhatnám, hogy a szerencsére is szükség van. Önmagában persze ez nem sokat ér, mert természetesen a szakmai alázat és a rengeteg munka elengedhetetlen tartozék.”

Nevelőedzőjéről így vélekedik a 16 esztendős Gachályi Gréta:

„Békéscsabán nagyon szerettem vele dolgozni, és nemcsak edzésmunkát, hanem nevelést is kaptam tőle. Mindent meg tudtunk beszélni. A pozitív hozzáállása átragadt rám és a tallinni Eb-n a csapat többi tagjára is. Arra törekedett, hogy a csapatot összefogja, egységesítse, és mint látjuk, meglett az eredménye. Már a felkészülés során is lelkesen irányított minket, és mindenben igyekezett segíteni. Sokat köszönhetek neki!”

VARGA ÁDÁM, a Szolnoki SC-SI és a Szolnoki MÁV SE 35 éves atlétaedzője a főiskolai tanulmányai befejeztével Szolnokon – ahol maga is atletizált – kezdett el edzőként dolgozni. Előbb gyerekcsoportokkal foglalkozott, és már a második évben korosztályos országos bajnoki címet ünnepelhetett magasugró tanítványa, Orján Viktória révén. Azóta számos utánpótlás-válogatott atlétát nevelt, mostanáig hozzávetőleg negyven országos bajnoki érmet nyertek a tanítványai. A dobogós helyezések halmozásából leginkább az összetettben szereplő Kenyeres Erik, a hármasugró Filyó Fanni és a szintén az ugrószámokban jeleskedő Fülöp Richárd vette ki a részét. Éveken át az ő szakmai felügyelete mellett készült az a Nagy Vanessza, aki röviddel azt követően, hogy a fővárosba költözött, 2020-ban, 17 évesen nyerte meg a felnőtt magyar bajnokságot 200 méteren. Legkiemelkedőbb tanítványa Kocsis Luca, akivel négy éve dolgozik együtt. A sokra hivatott, többszörös korosztályos, és immár felnőttbajnok atlétalányt ő terelte a sprintszámok irányába. A 18 éves ígéret tavaly kvalifikálta magát a kolumbiai U20-as világbajnokságra és tagja volt a müncheni felnőtt Európa-bajnokságon szereplő 4x100-as női váltónak. Varga Ádám az edzői munkája mellett a szolnoki Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum testnevelő tanáraként dolgozik.

Februárban a Nyíregyházán rendezett fedett pályás országos bajnokságon Kocsis Luca 60 méteres síkfutásban 7.36 másodperccel már a versenyszám előfutamában megjavította az U20-as hazai rekordot (melyet Takács Boglárka tartott 7.43-mal 2019 óta), majd a döntőben 7.31 mp-es száguldással ért elsőként a célba. Ezzel már az U23-as magyar csúcs mellé is odakerült a neve. Az addig élő, 7.32 mp-s rekordot Nguyen Anasztázia futotta 2015-ben. Kocsis Luca ennek jutalmaként felnőttbajnok lett a legrövidebb fedett pályás távon, nem mellesleg

a 7.31 másodperc az elmúlt 25 évben a legjobb eredmény, amely tető alatt hazai női bajnoki címet ért 60 méteren.

Egy héttel később a fővárosi BOK-csarnokban lebonyolított korosztályos fedett pályás atlétikai bajnokság juniormezőnyében Kocsis Luca 200 méteren is hazai U20-as csúcsot állított fel a 23.80 másodperces, természetesen aranyat érő futásával. Az addig élő 23.85-ös csúcsot Sulyán Alexa futotta február közepén a felnőtt ob-n. A női 4x100-as váltó kerettagjaként a budapesti felnőtt-világbajnokságra készülő Luca 60 méteren az U20-as fedett pályás európai ranglistájának élére került.

Varga Ádám és a korosztályos csúcsokat sorra döntögető, 60 méteren U20-as fedett pályás európai ranglistavezető Kocsis Luca Forrás: Szolnoki SC-SI

Az edzői hivatásról Varga Ádám így vélekedik:

„Csollány Szilvesztertől, a tornász olimpiai bajnoktól hallottam egy gondolatot, amely az én hitvallásomat is megfogalmazza: Ő azt mondta: a sportban a siker, a győzelem a cél, az az elsődleges, de legalább olyan fontos, hogy a sport által lettem az az ember, aki vagyok; a sport tanított meg arra is, hogy ha megvan a kellő kitartás, akkor az életben sem lesz gond. Ezt próbálom én is tudatosítani a gyerekekben. Szeretném, hogy céltudatosak legyenek, figyeljenek oda egymásra, és segítség a másikat! Nemcsak ebben a sportágban, amelyben mindenkinek egyénileg kell küzdenie a centikért és a másodpercekért, hanem a hétköznapi életben is.”

Tanítványa, a 18 esztendős Kocsis Luca elismeréssel beszél tréneréről:

„Nemcsak a fizikális, hanem a mentális és a lelki egészségünket is szem előtt tartja. Mindenben igyekszik segíteni az edzéseken, a versenyeken és a magánéletben is. Folyamatosan képezi magát. Az edzéstervünk precízen fel van építve, miközben gondosan ügyel arra, hogy fiatalon ne legyünk túlterhelve.

Érződik, hogy szereti a munkáját és a tanítványait, ez pedig az egész csapatra pozitív hatást gyakorol. Jó olyan edzővel dolgozni, akivel kölcsönösen megbízhatunk egymásban.”