UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-03-09 12:48

Két súlycsoporttal feljebb lépve Kapuvári Liliána nagyon ígéretesen kezdte az évet

Az UTE-KIMBA korosztályos vb-bronzérmes birkózója, Kapuvári Liliána a zágrábi U17-es nemzetközi verseny megnyerése után hazai porondon, az U20-as válogatóversenyen sem talált legyőzőre – ám ezúttal már nem a tavaly megszokott 46, hanem az 53 kilósok között indulva.

Két évvel ezelőtt Kapuvári Liliána serdülőkorúként (U15) bravúros teljesítménnyel szerzett bronzérmet a 43 kilósok mezőnyében az U17-es birkózók budapesti világbajnokságán. A 2021-es kiemelkedő siker után tavaly viszont jóval kevesebbet hallhattunk az újpestiek reménységéről, aki a múlt évben – immár elsőéves kadétként – súlycsoportot váltott: a 46 kilósok között folytatta, ugyanakkor az új kategóriában komoly konkurenciaharc várt rá László Nikolettel. A válogatók után végül László harcolta ki a válogatottságot, emiatt ő indulhatott a korosztályos Eb-n, amelyen aranyérmet szerzett, majd a vb-n ötödik lett. Így a második számú Liliánának a múlt évben a Gymnasiade jelentette a legfontosabb nemzetközi megméretést, és bronzéremmel tért haza Franciaországból.

Bár tavaly végül nem indulhattam a világversenyeken, összességében sokat profitáltam a László Nikivel való rivalizálásból. Nagyon jó meccseket vívtunk: az utolsó válogatón például csupán egyetlen ponttal kaptam ki tőle, a későbbi Európa-bajnoktól. Szóval nem volt okom igazán szomorkodni, a Gymnasiadén sikerült dobogóra állnom, aminek nagyon örültem.

A legfontosabb területeken közben fejlődni tudtam: a technikai repertoárom is bővebb lett, illetve erőben, gyorsaságban és mentális téren is előreléptem. Remek téli alapozáson vagyok túl, így abszolút motiváltan vágtam neki ennek az évnek” – nyilatkozta a 16 éves Kapuvári Liliána az Utánpótlássportnak.

Az edző-édesapja, Kapuvári Gábor vezetésével készülő Lili olyannyira megerősödött, hogy idén újabb súlycsoportváltással kezdte az évet, azonban ezúttal rögtön kettőt ugrott: a 46-ból – a 49-et kihagyva – az 53 kilós kategóriába, amelyben nem sokáig tétlenkedett, kiváló formában nyitotta a szezont. A rangos zágrábi U17-es nemzetközi verseny megnyerése után egy korosztállyal feljebb, az U20-asok között is igazolta tehetségét: aranyérmet szerzett a múlt hét végén Kiskunfélegyházán rendezett junior-válogatóversenyen.

„Csupán tapasztalatszerzés céljával indultam el az U20-asok között, szerettem volna kipróbálni magam, hogy mire lehetek képes az idősebbek ellen, és ezzel párhuzamosan minél több versenyrutint gyűjteni a nyári világversenyekig. Kezdem már megszokni az új súlycsoportot, nyilván még bőven hova fejlődnöm, de összességében jó úton haladok – mondta a fiatal, aki tavaly nyáron alapprogramosként csatlakozott a KIMBA-hoz. – Bár most sikerült győznöm, még hátra van majd két újabb válogató, szóval egyelőre nincsenek nagy terveim a juniorok között.

Elsődlegesen a saját korosztályomban szeretnénk bizonyítani: kiharcolni a válogatottságot, ezzel pedig a részvételt a júniusi Európa-bajnokságon, amelyen úgy érzem, az éremszerzésre is reális esélyem lehet. Majd pedig a vb-n is ott szeretnék lenni.

(Kiemelt képen: Kapuvári Liliána a dobogó tetején a zágrábi U17-es nemzetközi versenyen / Forrás: Croatia Open Wrestling Tournament/Facebook)