UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-03-10 11:20

Fókuszban a Merkantil Bank Liga hat utánpótláskorú külföldi játékosa

Több klub is él a lehetőséggel, utánpótláskorú külföldi fiatalt alkalmaz; megnéztük, kik azok a fiatal légiósok, akik az NB II-ben pallérozódnak.

A Magyar Labdarúgó Szövetség nem korlátozhatja, hogy kik lépjenek pályára a Merkantil Bank Ligában szereplő sportszervezeteknél, viszont a sportegyesületek csak abban az esetben részesülnek a központi támogatásból, ha mérkőzésenként legfeljebb egy, 2002. január 1-jén vagy az után született, nem magyar állampolgárságú labdarúgót szerepeltetnek. A lehetőséget kihasználva több másodosztályú klub alkalmaz tehetségesnek vélt külföldi labdarúgót. Ennek kapcsán megvizsgáltuk, mekkora szerepet kapnak csapataikban ezek a fiatalok – akikből nincs sok, mindössze hatan szerepelnek a húszcsapatos NB II-ben.

Az éllovas Diósgyőr a téli átigazolási szezonban érezte úgy, hogy érdemes lenne az országhatáron kívülről játékost szerződtetnie, és sikeres próbjáékot követően megállapodott a gaboni Moussango Obounet-val. A belarusz élvonalból igazolt 2002-es születésű középcsatár érkezésére sokan felkapták a fejüket, ám rövid magyarországi tartózkodása alatt már három ponthoz segítette csapatát, a hétfőn rendezett Gyirmót ellen 3–1-re megnyert rangadón ugyanis duplázott, ő szerezte a diósgyőriek második és harmadik gólját. Mindeddig három bajnokin lépett pályára, ám ez volt az első alkalom, hogy a kezdőben kapott lehetőséget – a villámgyors futballista meghálálta a bizalmat, úgyhogy kíváncsian várjuk, miként teljesít a folytatásban. 

A második helyezett MTK Budapestnél is szerepel külföldi, két éve pallérozódik a klub kötelékében a ghánai Kaka Godwords. A 2002-es születésű jobb oldali szárnyvédő 2021 februárjában csatlakozott Szlovákiából a kék-fehérekhez, az utánpótláscsapatok után a harmadosztályú tartalékegyüttesbe került, s ebben az idényben a felnőttcsapatban is bemutatkozhatott, két meccsen 96 percet játszott az NB II-ben, a Felsőzsolca elleni Mol Magyar Kupa-mérkőzésen pedig gólt szerzett. Posztján Varju Benedeket favorizálja a szakmai stáb, ám az utóbbi időben többször fér a cserék közé, mint korábban. Rendkívül gyors, munkabírásával hasznos lehet, ha kontrajátékot alkalmaz a csapat.

Nyár óta a Szombathelyi Haladás kötelékébe tartozik a 2003-as születésű Alban Taipi. A jó kötésű, 189 centiméter magas, északmacedón korosztályos válogatott csatárt fiatalabb korában az AC Milan is csábította, ám egy térdsérülés keresztülhúzta számításait, nem jött össze a nagy szerződés. Hazája bajnokságból került az NB II-be, az idényben hat mérkőzésen jutott szóhoz a vasiaknál, egy gól mellett egy gólpassz a mérlege, az MK-ban pedig a Putnok ellen talált be és az előkészítésben is jeleskedett. Télen a több játéklehetőség reményében a Szentlőrinchez került kölcsönbe, a baranyaiaknál ha keretben volt, szóhoz jutott, ám a klub színeiben szerzett első gólja még várat magára.

A Szeged-Csanád GA februárban szerződtette a 2004-es születésű Aulon Mushlát. A koszovói felmenőkkel bíró svájci szélső az 1860 München korosztályos együttesétől érkezett a World of Soccer ügynökség közvetítésével (ők hozták Magyarországra az újpesti Luis Jakobit és Djordje Nikolicsot). Tehetségét még nem tudta megvillantani, hiszen még nem lépett pályára az NB II-ben, az U19-es Bundesliga Dél-nyugati csoportjában tíz meccsen szerzett három gólja azonban azt sugallja, mocoroghat benne valami.

Csákváron bontogatja szárnyiat Kirilo Janickij. A Puskás Akadémia ukrán játékosa a vármegyei partnercsapatnál szerepel kölcsönben, 21 NBII-es bajnokin lépett eddig pályára, zömmel csereként. A középpályás 2020 februárjában érkezett hazánkba Munkácsról, Felcsúton pedig alighanem jó véleménnyel vannak a 2003-as születésű fiatalról, hsizen az előző idényben többször a cserék közé nevezték az OTP Bank Ligában, a Gyirmót ellen debütálhatott. A tavasszal Mosonmagyaróváron bizonythat az ukrán Makszim Puktyejev. A Bp. Honvéd 2004-es születésű kölcsönjátékosa középcsatárként bevethető, 2022 telén érkezett a Harkivtól a kispestiekhez. Ősszel mutatkozott be az NB I-ben, 8 percet töltött a pályán az FTC elleni bajnokin, jellemzően az NB III-as tartalékcsapatban játszott.

(Kiemelt kép: Moussango Obounet, a DVTK gaboni támadója / Forrás: dvtk.eu)