UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2023-03-10 19:31

Ifj. Nagy Péter nem tartja kockázatos lépésnek a fiatalítást a felnőttválogatottban

A felnőtt férfi röplabda-válogatott néhány hónapja kinevezett szövetségi kapitányával, ifj. Nagy Péterrel az után beszélgettünk, hogy az újjáalakuló nemzeti csapat első összetartására tíz utánpótláskorú játékost is meghívott.

Mint arról beszámoltunk, ifj. Nagy Péter szövetségi kapitányként kihirdette első keretét a felnőtt férfi röplabda-válogatott élén. A játékosként Bajnokok Ligája-győztes, 38 éves szakember jelentős fiatalításba kezdett a nemzeti csapatnál, ugyanis a tavaszi felkészülési időszakra behívott 28 játékos között 10 húsz év alatti fiatal is helyet kapott.

„Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy ezúttal még csupán bő keretről beszélünk. Május közepétől kezdve nagyjából másfélhónapos közös munka vár ránk, és a huszonnyolcból csak tizenhat fő lesz az, aki az utazó keret tagjaként ténylegesen részt fog venni a teljes programban – mondta az Utánpótlássportnak ifj. Nagy Péter, akinek az irányításával a nyár elején az Európa-liga Ezüst divíziójában lesz érdekelt a válogatott. –

Ugyanakkor hosszú távon persze nemcsak tizenhat-tizennyolc játékosban gondolkodunk, hanem – az utánpótlás-válogatottak edzőivel együttműködve – szeretnénk a fiatalok fejlődését is közelről nyomon követni, beépíteni őket a felnőttválogatott rendszerébe.

Eközben elkezdtük a közös munkát a válogatott új erőnléti edzőjével és rehabilitációs szakemberével, és az új koncepció keretében már nem csupán az edzőtáborok ideje alatt, hanem ezt az időszakot kiterjesztve, az egész évben folyamatosan figyeljük a játékosok fizikai állapotát. Ebből a szempontból pedig különösen fontos, hogy a fiatalok is részt vegyenek a programban, tisztában legyenek azzal, hogy a nemzetközi szinthez miben kell fejlődniük, ebben pedig megkapják a szükséges segítséget.”

Tétmérkőzések, selejtezők híján a korosztályos fiúválogatottak menetrendjével nem ütközik a „nagyok” tavaszi felkészülése, emiatt szintén kézenfekvő volt, hogy a legígéretesebb utánpótláskorúak kipróbálják magukat a felnőttek között. (A felnőttválogatott programjának végeztével majd a nyár közepén az U19-esek MEVZA-tornán, az U22-esek pedig Eb-selejtezőn játszanak.)

Hallottam olyan véleményeket, hogy drasztikus változás történt ezzel a mostani nagy fiatalítással. Az tény, hogy jelentős átalakításról beszélünk, de én nem látok ebben a lépésben hatalmas kockázatot, hiszen a korábbi években sem jutottunk ki világversenyre.

(Legutóbb a 2000-es évek elején szerepelt a magyar férfiválogatott Európa-bajnokságon – A szerk.). Ezzel nem a korábbi szakvezetések munkáját szeretném kritizálni, ugyanis egykoron, a válogatott játékosaként nekem is volt részem ilyen kudarcélményekben. Szóval azt tisztán látni kell, hogy az elmúlt évtizedek nem hozták meg a várva várt sikert.

Ennek a fényében nem kockázatos, hanem logikus húzásnak gondolom a fiatalítást. Minden energiánkat a feltörekvő generációba kell befektetni,

és bízunk benne, hogy ez a munka hosszú távon meg is térül. Szerencsére akadnak olyan utánpótláskorúak, akik már a felnőtt első osztályban is kulcsszerepet kapnak a csapatukban, ami mindenképpen biztató az összképet nézve.”

FELNŐTT FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE (kiemelve az utánpótláskorúak):
Feladók:
 Keen Cameron (Kecskeméti RC), Mikuláss Koch Marcell (TSV Unterhaching, német), Szabó Vilmos (MÁV Előre SC-Foxconn), TÓTH KRISTÓF (17 éves; Dunaújvárosi KSE), TÖRÖK SOMA (18 éves; Kecskeméti RC).
Átlók: Pesti Marcell (MÁV Előre SC-Foxconn), VARGA PÉTER (17 éves; Kecskeméti RC), Bibók Balázs (MÁV Előre SC-Foxconn), Majoros Balázs (Pénzügyőr SE), SEBESTYÉN MÁRTON (18 éves; MÁV Előre SC-Foxconn).
Négyes ütők: Horváth Kristóf (Nantes Rezé Métropole, francia), Blázsovics Péter (GreenPlan-VRCK), Bögöly Gábor (Fino Kaposvár), KECSKEMÉTI BÁLINT (19 éves; Kecskeméti RC), Tordai Ábel (Pénzügyőr SE), Péter Benedek (GreenPlan-VRCK), TÓTH GÁBOR (18 éves; Fino Kaposvár), SZALAI KRISTÓF (16 éves; Dunaújvárosi KSE).
Centerek: Gacs Dániel (SK Aich/Dob, Ausztria), Tomanóczy Bálint (Pénzügyőr SE), Iván Bence (Fino Kaposvár), BOLDIZSÁR PÉTER (17 éves; Kecskeméti RC), CZICZLAVICZ DÁVID (16 éves; GreenPlan-VRCK), Ambrus Bence (MÁV Előre SC-Foxconn).
Liberók: Bán Viktor (Debreceni EAC), Kiss Máté (GreenPlan-VRCK), Takács Milán (MÁV Előre SC-Foxconn), TÖRÖK ZSOMBOR (18 éves; Kecskeméti RC)

(Kiemelt képen: Nagy Péter (jobbra) / Forrás: hunvolley.hu)