UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás U23-as birkózó Európa-bajnokság

2023-03-12 11:02

Hétfőn rajtol a bukaresti U23-as Európa-bajnokság

Hétfőn Bukarestben kezdődik az év első birkózó-világversenye, az U23-as Európa-bajnokság, amelyen a magyar válogatott 13 versenyzővel vesz részt. A programot a kötöttfogásúak nyitják, őket a nők, végül pedig a szabadfogásúak követik. A hazai szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter az MBSZ honlapján nyilatkozott a várakozásokról.

A kötöttfogásúak között két olyan magyar birkózó is szerepel a romániai U23-as Eb-n, aki nyert már érmet felnőtt-világversenyen: a vb-harmadik Losonczi Dávid (87 kg), valamint a vb-második, olimpiai ötödik, nem mellesleg U23-as világbajnoki címvédő Szőke Alex (97 kg) – írja a Magyar Birkózók Szövetsége.

(Érdekesség, hogy mindketten nagy versenyben vannak a felnőttválogatottság megszerzéséért, s úgy vállalták be a korosztályos Eb-t, hogy másfél héttel később az utolsó hazai válogatóversenyként kikiáltott Thor Mastersen lépnek szőnyegre. Mint ismert, Szőke Alex Lévai Tamással, Losonczi Dávid pedig Takács Istvánnal csatázik a címeres mezért.)

„Örülök, hogy bevállalták, akár lendületet is adhat nekik a bukaresti viadal, most azt gondolom, nem hoztak rossz döntést, ám erre csak a dániai megméretés után kaphatunk pontos választ – kezdi az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter. –

Velük szemben az érem minimum elvárás, és erről ők is így vélekednek, jó eredményt akarnak elérni. Nem lennék meglepve, ha az ötfős válogatottból Klányi Krisztofer és Tösmagi Attila is dobogóra állna,

és Dömök Péter zágrábi rangsorversenyen nyújtott teljesítménye szintén bizakodásra ad okot, harmadik helyen zárt a felnőttek között. Két érem az elvárás a csapattól, ez azonban négy is lehet.”

A nők között az Eb-címvédő Nagy Bernadett (76 kg) térdét nyáron műtötték, nem indulhat Bukarestben, mivel továbbra sincs százszázalékos formában. De a csapatnak így is akadnak rutinosabbnak mondható tagjai. 

„Nem tudni, Szél Anna milyen állapotban lesz, továbbra is sérülésekkel küzd, megint a térdével van baj. Kíváncsi vagyok, mire lesz képes, biztos vagyok abban, hogy a dobogó a cél. Szekér Szimonettában és Bognár Erikában is benne van az éremszerzés lehetősége. A hazai válogatón a még juniorkorú Pók Karolina meglepetésre legyőzte az U23-as Eb-harmadik Szabados Noémit, így ő indul hatvannyolc kilóban, míg Noémi hetvenkettőben. Érdeklődve figyeljük Szabó Nikolett teljesítményét is, aki jól dolgozik az edzéseken.

Mindent összevetve azt hiszem, két érem benne van a lányokban, ha ennél többet szereznek, annak csak örülünk.

Szabadfogásban két sportoló képviseli színeinket: „Fájó pont Korcsog Milán sérülése, sajnos úgy néz ki, műteni kell a vállát. Érmet vártunk volna tőle, tavaly a dobogó második fokára állt az U23-as Eb-n, míg a vébén az ötödik helyen zárt. Többször bizonyította már, hogy lehet rá alapozni a jövőben. Balázs Bálint fiatal, még juniorkorú, tehetséges, jó a hozzáállása, vágyik a sikerre. Végh Richárd tavaly érmet nyert, bízom abban, hogy az idén ugyanezt megismétli. Elégedett lennék azzal, ha az egyikük dobogóra állna.”

Bácsi Péter végül összegezte, a magyar csapattól négy-öt érmet vár, de „Ki tudja… Lehet, megduplázzák!”
U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST
A magyarok és a verseny programja:
Kötöttfogás
Hétfő-kedd. 55 kg:
 nincs magyar induló. 63 kg: nincs magyar induló. 77 kg: Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA), 130 kg: nincs magyar induló.
Kedd-szerda. 60 kg: nincs magyar induló. 67 kg: nincs magyar induló. 72 kg: Klányi Krisztofer (Dorogi AC-KIMBA), 82 kg: Dömök Péter (FTC-KIMBA), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK-KIMBA).
Női birkózás
Szerda-csütörtök. 50 kg:
 Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd), 55 kg: Bognár Erika (Budapesti Honvéd), 59kg: Szabó Nikolett (FTC-KIMBA), 68 kg: Pók Karolina (Vasas SC), 76 kg: nincs magyar induló.
Csütörtök-péntek. 53 kg: nincs magyar induló. 57 kg: Szél Anna (Orosházi SBK), 62 kg: nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 72 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA).
Szabadfogás
Péntek-szombat. 57 kg:
 nincs magyar induló. 65 kg: nincs magyar induló. 70 kg: nincs magyar induló. 79 kg: nincs magyar induló. 97 kg: Végh Richárd (Érdi Spartacus-KIMBA).
Szombat-vasárnap. 61 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Balázs Bálint (TSC-KIMBA), 86 kg: nincs magyar induló. 92 kg: nincs magyar induló. 125 kg: nincs magyar induló.

(Kiemelt képen: Losonczi Dávid (pirosban) / Forrás: UWW)