UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-03-12 20:40

Selmeci Attila szerint nincs ok az aggodalomra, jó képet fest az utánpótlás Los Angelesre előretekintve

Selmeci Attilával, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnökével az utánpótlás-válogatott soproni edzőtáborában beszélgettünk a fiatalok helyzetéről.

Tavaly májusban, mintegy tíz hónapja nevezték ki a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnökévé Selmeci Attilát. A Budapesti Honvéd edzői stábját is vezető tréner a 2021-es tokiói olimpiáig Milák Kristóf felkészítéséért felelt, a pillangózó klasszissal Japánban együtt értek fele a csúcsra. Jelenlegi pozíciójában elsősorban a hazai utánpótlás fejlődéséért, fejlesztéséért dolgozik. De vajon mit is takar pontosan a fent említett szakmai alelnöki feladatkör?

A fő feladatom – természetesen az edzőkollégákkal közösen – megtalálni azokat a tehetséges, ügyes fiatalokat, akik a következő olimpiai ciklusban olyan kiemelkedő eredményeket érhetnek el majd a világversenyeken, mint a mostani élversenyzőink, Milák Kristóf és a többiek

– kezdte Selmeci Attila az Utánpótlássportnak. – Nagy a nyomás, hiszen folyamatosan szállítani kell a sikereket, ugyanakkor eközben a felnőttválogatott éppen a generációváltás kellős közepén tart, hiszen a párizsi olimpia után az idősebbek közül várhatóan többen abbahagyják.

A következő ötkarikás játékok pedig 2028-ban, Los Angelesben lesz, így öt évünk van arra, hogy megtaláljuk és kineveljük az újabb szupertehetségeket, akik a jövőben is hozhatják a magyar úszósport hagyományaihoz méltó nagyszerű eredményeket.

Szerencsére továbbra is akadnak reményteli úszóink szép számmal, szóval abszolúte biztató a jövőkép, idén is bízhatunk a jó szereplésben, ami a korosztályos világversenyeket illeti. Minden adott a minőségi munkához, tele vagyunk itthon is csodálatos uszodákkal, nem szükséges feltétlen külföldre menni edzőtáborba. Szóval kiváló körülmények között készülhetnek a versenyzők, így joggal reménykedhetünk abban, hogy a Magyar Úszó Szövetség jelentős pénz- és energiabefektetése meghozza a gyümölcsét, és

Tokió után Párizsban, majd Los Angelesben is lesz olyan magyar úszó, akinek eljátszhatják a magyar himnuszt

– mondta a rutinos szakember, akit a soproni Lőver uszodában kérdeztünk. Selmeci ugyanis múlt vasárnaptól jövő szerdáig bezárólag tíznapos edzőtábort vezényel a korosztályos válogatottnak.

Fotó: Máj Tamás
A hazai utánpótlás legszűkebb elitje kapott meghívást az edzőtáborba, vagyis az olimpiai versenyszámok korosztályos ranglistavezetői, mind a négy úszásnemet figyelembe véve.

Összesen tizenkilenc versenyzővel dolgozik a négyfős edzői team.

Elsősorban azért nagyon fontosak az ilyen jellegű edzőtáborok, mert az ország legjobb utánpótlás úszói egymás mellett dolgoznak, hatalmas a konkurencia, folyamatosan sarkallják, motiválják egymást a jobbnál jobb teljesítményre.

Éppen emiatt teljesen más mentalitással állnak bele a munkába, mint otthon, a saját környezetükben, amikor egyedül kell edzeniük. Ehhez hasonló edzőtáborokat rendszeresen szeretnénk tartani a fiataloknak, évente több alkalommal is, nagyon megéri, jól láthatóan sokat profitál belőle mindenki.”

(Kiemelt képen: Selmeci Attila / Fotó: Máj Tamás)