UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás U23-as birkózó Európa-bajnokság

2023-03-17 19:36

Szél Anna U23-as Európa-bajnok, Szabados Noémi Eb-bronzérmes Bukarestben

Az orosházi Szél Anna (57 kg) révén újabb magyar aranyéremnek örülhettünk az U23-as birkózó Európa-bajnokságon. A ferencvárosi Szabados Noémi (72 kg) bronzérmet szerzett Bukarestben.

Mint arról beszámoltunk, az ifjúsági olimpiai bajnok, U20-as Eb-ezüstérmes, U23-as vb-harmadik Szél Anna pénteken a döntőig menetelt az 57 kilósok mezőnyében a romániai U23-as Európa-bajnokságon. Az Orosházi SBK birkózójára a felnőtt vb- és Eb-ezüstérmes, ukrán Olekszandra Homenec várt a döntőben.

A mérkőzés elején viszonylag hamar 2–0-ra vezetett az ukrán, majd egészen a második menet közepéig nem változott az eredmény – ekkor Szél kiegyenlített (2–2), ami már neki kedvezett a később szerzett ponttal. Az utolsó percben nagyon felgyorsultak az események: ismét Homenec került előnybe (2–4), aztán 15 másodperccel a vége előtt a kontraakciójának köszönhetően ismét a magyar lány állt jobban (4–4), sőt, újabb két pontot ítéltek oda neki, így 6–4-es állásnál ért véget a találkozó. Azonban az ukránok kikérték a videóbírót, hivatalosan még nem hirdettek eredményt. A végső ítélet szerint Anna utolsó akcióját megelőzően az ukrán is két pontot érő támadást hajtott végre (6–6), ám a győztes kiléte ezzel már nem változott, vagyis a később szerzett ponttal

Szél Anna U23-as Európa-bajnoki címet ünnepelhetett Bukarestben.

Ugyanakkor itt nem még nem fejőzödött be a péntek esti program magyar szempontból. A korosztályos Eb-harmadik Szabados Noémi a 72 kilósok bronzmeccsén lépett szőnyegre. Az FTC-KIMBA versenyzője nagyon magabiztosan, technikai tussal verte az első menetben a román Paula Rotarut, ezzel pedig összességében harmadjára lett bronzérmes az U23-asok Európa-bajnokságán. A magyar válogatott öt éremmel (két arany, egy ezüst és két bronz) áll öt versenynap után. 

Pénteken a szabadfogásúak is megkezdték szereplésüket: az első napon egyedüliként Végh Richárd (97 kg) képviselte a magyar színeket, és az érdiek fiatalja a tavalyi harmadik helye után idén is a bronzcsatában lesz érdekelt a korosztályos kontinensviadalon, miután a junior Eb-harmadik, román Tripon negyeddöntőbeli legyőzése után kikapott a döntőbe jutásért az Eb-címvédő, azeri Ilyasovtól.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST
NŐI BIRKÓZÁS:
PÉNTEKI ESTI PROGRAM:

Döntők:
57 kg: Szél Anna–Olekszandra Homenec (ukrán) 6–6 – később szerzett ponttal
Bronzmérkőzések:
72 kg: Szabados Noémi–Paula Rotaru (román) 10–0
KORÁBBI (CSÜTÖRTÖKI) EREDMÉNYEK:
Selejtezők:

57 kg: Szél Anna–Naemi Leistner (német) 9–4
Negyeddöntők:
57 kg: Szél Anna–Nazar Kaya (török) 10–0
72 kg: Szabados Noémi–Nazar Batir (török) 6–4
Elődöntők:
57 kg: Szél Anna–Celeste Sion (francia) 7–1
72 kg: Wiktoria Choluj (lengyel)–Szabados Noémi 7–0
SZABADFOGÁS:
Negyeddöntők: (pénteken)
97 kg: Végh Richárd–Georgian Tripon (román) 9–2
Elődöntők:
97 kg: Islam Ilyasov (azeri)–Végh Richárd 6–0
Bronzmérkőzések: (szombaton)
97 kg: Végh Richárd–Ertugrul Agca (német) vagy Koljo Dimitrov (bolgár)

(Kiemelt képen: Szél Anna (balra) / Forrás: UWW/MBSZ)