UtánpótlásSport
2024. április 17.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás U23-as birkózó Európa-bajnokság

2023-03-19 20:44

Öt éremmel, közte két arannyal zártak a magyar fiatalok a bukaresti U23-as Eb-n

Nagyszerűen szerepeltek kötöttfogású és női birkózóink a vasárnap véget ért U23-as Európa-bajnokságon. A magyar válogatott két arany mellett egy ezüsttel és két bronzzal tért haza Bukarestből. A két szakág szövetségi edzője, Lőrincz Viktor és Martin Gábor értékelt a kontinensviadal után.

A kötöttfogásúak küzdelmeivel indult hétfőn az U23-as birkózó Európa-bajnokság programja. Losonczi Dávid (87 kg) és Szőke Alex (97 kg) a magyar csapat két legnagyobb éremesélyeseként utazott ki a román fővárosba, és az ESMTK-KIMBA fiataljai nem is maradtak adósak a jó teljesítménnyel. A felnőtt-vb-bronzérmes Losonczi meg sem állt a végső győzelemig, ezzel első alkalommal ünnepelhetett aranyérmet világversenyen. A felnőtt-vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke szintén a döntőig menetelt, majd ott – a megkérdőjelezhető mérkőzésvezetői ítélet után – tussal kikapott azeri riválisától, így be kellett érni az ezüsttel. A dorogi Klányi Krisztofer (72 kg) ötödik lett.

Losonczi Dávid végig nagyon éretten birkózott, és fegyelmezetten betartotta a megbeszélt taktikai utasításokat

– kezdte értékelését Lőrincz Viktor, a kötöttfogásúak trénere az Utánpótlássportnak. – Két alkalommal is, köztük a döntőben a felnőtt Eb-győztes, vb-második dán ellen is hátrányból fordított, ami hatalmas fegyvertény, és azt jelzi, mentálisan is nagyon egyben volt. Örömmel tölt el, hogy most már az arany sem hiányzik az éremkollekciójából.

Szőke Alex miatt viszont maradt benne némi hiányérzet, mivel előzetesen őt tartottam a súlycsoport favoritjának. A döntőben viszont az azeri ellenfél szabályosan kigáncsolta Alexet

(a kötöttfogásban tilos az ilyen jellegű lábhasználat – A szerk.). Kliment László edzőkollégámmal közösen két méterre ültünk az esettől, és

tisztán látszott, hogy szabálytalanság történt,

Alex emiatt nem tudta végig vinni az emelését, majd pedig került végül a hátára. A helyes ítélet az lett volna, ha az azeri intést kap, és Alex újra támadhat lentről, szóval abszolúte nem született korrekt bírói döntés végül. Visszanézve a jelenetsort, mostanáig fenntartom ugyanezt a véleményemet. Mindezek ellenére összességében nem lehetünk elégedetlenek a két éremmel, amelyből az egyik ráadásul arany.”

A kötöttfogásúak után a nők folytatták, méghozzá hasonlóan sikeresen: Szél Anna (57 kg; Orosházi SBK) megszerezte a mieink második aranyát, Szabados Noémi (72 kg; FTC-KIMBA) és Pók Karolina (68 kg; Vasas SC) pedig bronzérmesként végzett.

Felülmúlták az elvárásokat a magyar lányok az U23-as Eb-n Forrás: UWW/MBSZ
Bácsi Péter szakmai igazgató két éremben fogalmazta meg a célkitűzést lányok felé, de én titkon bíztam benne, hogy ez akár több is lehet, végül így is lett, vagyis az elvárásokat túlteljesítette a csapat, és jól szerepeltek a versenyzőink

– mondta Martin Gábor, a lányok szakvezetője. –

Szél Annának néhány héttel ezelőtt megsérült a térde, így nem százszázalékos állapotban utazott ki az Eb-re, de ez végül szerencsére nem hátráltatta túlságosan, fejben végig fókuszáltan birkózott.

Amikor már láttuk a sorsolást, ismervén a mezőnyt, nagyon jó esély nyílt a döntőbe jutásra, amelyet Anna remekül abszolvált is, majd jött a másnapi finálé az ötvenöt kilósok között felnőtt vb- és Eb-ezüstérmes ukrán lány ellen, és ezt a meccset is rendkívül taktikusan hozta le, minden a tervek szerint alakult. Nagyon szép győzelmet aratott, amely a tavalyi, nehézségekkel teli év után nagy lendületet adhat neki. A kárpátaljai származású Pók Karolina először szerepelt magyar színekben, és juniorkorúként szerzett bronzot, szóval ez remek eredmény tőle. Alapvetően tetszett a birkózása, de még több nemzetközi rutinra van szüksége. Ugyanakkor ez a teljesítmény mindenképpen pozitív, különösen annak a fényében, hogy neki a nyári junior Eb lehet a fő versenye idén. Szabados Noémi ezúttal a korábbi súlycsoportjánál eggyel feljebb, a hetvenkét kilósok mezőnyében indult, és végül csak a későbbi győztes, a súlycsoportot uraló lengyel lánytól kapott ki. Azonban az elvesztett elődöntő után Noémi a bronzmeccsen iszonyatosan meggyőző teljesítményt mutatott: az első menetben nyert technikai tussal. Éremmeccsen nagyon ritkán látni ilyen fölényes győzelmet, ezért jár neki a külön dicséret.

A szabadfogásúak közül az ötödikként záró, érdi Végh Richárd (97 kg) teljesített a legjobban. Ezzel a mieink összességében két arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel fejezték be az Eb-t, az összesített éremtáblázat hetedik helyén.

(Kiemelt képen: Lőrincz Viktor szövetségi edző, Losonczi Dávid, Szőke Alex és Kliment László szövetségi edző / Forrás: MBSZ)