UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-03-25 09:06

Nem csak múltja van a Jövő SC-nek

A Jövő SC-FCSM Magyarország egyik legnagyobb és legsikeresebb úszóklubja – volt. A múlt idő azonban lassanként kiegészül azzal, hogy egyre ígéretesebb jelenéből fakadóan jövője is van, alapvetően a sportág klasszisai közé tartozó dr. Verrasztó Zoltánnak köszönhetően.

Az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok hát- és vegyesúszó Verrasztó Zoltán a sebészkést félrerakva egy ideje már – újfent – csak az úszásnak él. A 67 éves szakember visszatért kedvenc miliőjébe, és lankadatlan energiával irányítja a Jövő SC-t, amelynek ő az elnöke, a vezetőedzője, önmeghatározása szerint a mindenese egy személyben.

„A Jövő SC ugyanúgy létezik, mint eddig, bár a nagyon-nagyon sok jó után egy kicsit visszább vettünk - fogalmazott. - Ennek az oka az volt, hogy a felnőtt úszóink abbahagyták, illetve elmentek. Volt egy átmenet, amikor azért akadtak eredményeink, például ifjúsági Európa-bajnokunk hosszútávúszásban,

tíz kilométeren Szimcsák Mira személyében, aki átment a Vasasba, s azóta csak ifik úsznak nálunk, meg a lányom, Evelyn, aki visszatért, és nagyon sok mindenben segít, a gyerekeknek is. A Komiban úszunk, ott jól elvagyunk, naponta hat órát töltök edzéssel, reggel hattól ott vagyok az uszodában úgy kilenc óráig, délután pedig a teljes csoportot viszem háromtól este hétig.

Nem nagyon tudom a víznélküliséget elviselni, aki odajön hozzánk, annak megpróbálok segíteni, elmondani, átadni, amit tudok, aztán majd kiderül, mire megyünk, eddig mindig eljutottunk odáig, ahova kellett.”

Az ifjabb korosztályokban már újabb ügyes úszóik vannak, a tavalyi ifi bajnokságon például a váltó mellett több egyéni elsőséget is szereztek.

„Az apróbbak egyre jobbak. A Jövő bajnokaiban hét versenyzőnk van, rengeteg érmet nyerünk a kicsiknél, és ahogyan nőnek, úgy fognak felérni a felnőttekhez, ott ugyanolyan jók lesznek, mint voltak. Hogy kikkel foglalkozom? Gyakorlatilag ától cettig, vagyis mindennel és mindenkivel. Csak a legkisebbekkel nem, de olyan, akit mi tanítunk úszni, nagyon kevés van, és sajnos

a covidnál, és most az energiatakarékos dolgok miatt is, a kicsiket elvesztettük, mert a Komjádi uszodában a vízhőmérséklet huszonöt fok alá ment, s a kisebbek mind megszöktek – teljes joggal...  Ez a hőfok nem kisgyerekeknek való.

Szóval újabb tizenkét gyerek elment, de hát majd jönnek helyettük mások. Korosztályainkban mindig voltak és vannak, akik kiemelkedőek, úgyhogy szerintem jó úton haladunk.”

A klub egyik legjobbja Flück Nóra.

A Jövő SC egyik legnevesebbje Flück Nóra (jobbra), többszörös korosztályos magyar bajnok, aki a felnőtt rövidpályás ob-n is szerzett már érmeket (forrás: Facebook)

„Ő tavaly az ifjúsági világbajnokságon hatodik lett, a normál uszodai ifi Eb-n 800-on és 1500-on ötödik és hatodik volt, ifi magyar bajnokságot nyert három számban is, év végén pedig már a felnőtt rövidpályás ob-n is érmeket szerzett. Aztán ott van a kisebbek közül Puzsa Petra, aki kiemelkedik mellúszásban és vegyesen is, de említhetem a még kisebb Fábián Zsófit, aki tavaly tavasszal került hozzám a Dózsából, saját korosztályában vagy nyolc aranyérmet nyert, s nagyszerű időket úszik.

Egy csomó más gyerekem is van még, aki reménykeltő, szép-lassan fejlődik. Mi nem sietünk, az elv az, hogy mi megtanulunk úszni, aztán majd jövünk...”

(A kiemelt képen: a Jövő SC mindenese, a klubelnök és vezetőedző Verrasztó Zoltán, aki háton és vegyesen olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok, a magyar úszósport halhatatlanja, tagja a hírességek csarnokának / Forrás: Jochapress)