UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-04-03 19:36

Kisorsolták a hazai rendezésű U17-es Eb csoportjait

Hétfő délután Budapesten kisorsolták a hazai rendezésű U17-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportbeosztását; a Belvon Attila szövetségi edző vezette magyar válogatott Írország, Lengyelország és Wales együttesével került egy négyesbe.

A 2021-ben megrendezett U21-es labdarúgó Európa-bajnokság után hamarosan újabb sportági korosztályos kontinensviadal kezdődik Magyarországon: május 17. és június 2. között hazánk ad otthont az U17-es futball Eb-nek.

Az UEFA végrehajtó bizottsága majdnem napra pontosan két éve ítélte oda Magyarországnak a rendezés jogát, a selejtező elitkörének befejeztével pedig elérkezett az idő az csoportbeosztás kisorsolására. A hétfő délutáni, budapesti eseményen először Vámos Tibor, az MLSZ versenyigazgatója üdvözölte a jelenlévőket és a nézőket, majd gratulált a kvalifikáló csapatoknak.

„Az Európa-bajnokság első lépéseként tekinthetünk a sorsolásra”

– fogalmazott Vámos.

Őt Marcello Alleca, az európai szövetség (UEFA) válogatott tornákért felelős vezetője követte a pódiumon, aki megköszönte az MLSZ munkáját, majd kiemelte, első alkalommal rendezi meg Magyarország az U17-esek kontinensviadalát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi kiírások alkalmával klasszisok sora szerezett kulcsfontosságú tapasztalatokat ezen a tornán; ilyen például Erling Haaland, vagy az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo.

Ezt követően a torna nagyköveteként a magyar válogatottsági rekorder, Dzsudzsák Balázs szólt a közönséghez, illetve a fiatal labdarúgókhoz.

„Megtiszteltetés, hogy itt lehetek, és ebben a szerepkörben támogathatom az Eb megrendezését. Remélem, szerencsét hozok mindenkinek, de elsősorban persze a magyar srácoknak – mondta nevetve a 109-szeres válogatott játékos. – Izgatott vagyok, különösen, hogy Debrecen is a rendező városok között van.

Azt tanácsolom a fiataloknak, hogy élvezzék ki minden pillanatát a játéknak; talán ez a legjobb kor, hogy megmutassák magukat és a tudásukat.”

Egy biztos, a DVSC labdarúgója a sorsolásnál már szerencsét hozott: Belvon Attila, a magyar U17-es válogatott szövetségi edzője szerint kiegyenlített csoportba került a magyar együttes, amely Írország, Lengyelország és Wales csapatával találkozik a csoportkörben. A szakember az eseményen az Utánpótlássport kérdéseire is válaszolt.

„A nagycsapatokat elkerültük, amit szerencsének is nevezhetünk, ám így is

rendkívül nehéz négyesbe kerültünk.

Mindhárom válogatott magas színvonalat képvisel nemzetközileg, ezt a selejtezős produkciójukkal alátámasztották. Persze az ifjúsági futballhoz hozzátartozik, hogy sokszor csalóka, ingadoznak a formák, ami ebben a korban normális. Taktikailag és fizikálisan is a lehető legjoban fel akarunk készülni, és bízom benne, hogy a lehető legtovább eljutunk – mondta a szakember, akit az elmúlt felkészülési mérkőzések visszafogottabb támadójátékáról is kérdeztünk. – Rengeteg helyzetet dolgozunk ki a meccseken, ám a befejezésnél mégis van egyfajta gát a játékosokban, amit szeretnénk áttörni. Folyamatosan dolgozunk rajta, hogy a támadójátékunk hatékonyabb legyen, keressük a megoldásokat, akár személyekről, összeállításról vagy felállási formáról van szó.”

A korosztály 2020-ban állt össze először, ám a vírushelyzet miatt sokáig nem léphetett pályára nemzetközi ellenféllel szemben. Vajon sikerült időközben ezt a „lemaradást” behozni a fiatalokkal?

„Nem volt egyszerű a helyzetünk, ám ez minden Eb-résztvevő csapatra igaz. A lehetőségeinknek megfelelően építjük a fiatalokat, ami hosszú folyamat, kifogásként azonban ezt a meccsmentes időszakot nem lehet használni. Egy biztos, az eddigi legnagyobb feladat vár a srácokra, akiknek meg kell birkózni azzal, hogy megnövekedett a médiafigyelem, komoly tétmeccseken lépnek majd pályára, sok szurkoló előtt. Ez pozitívan és negatívan is hathat a játékosokra; a mi feladatunk, hogy az előbbi legyen majd jelen.”

Az U17-es labdarúgó Európa-bajnokság (helyszínek: Balmazújváros, Budaörs, Budapest, Debrecen, Felcsút és Telki) csoportbeosztása
 
A-csoport:
1.Magyarország
2. Írország
3. Lengyelország
4. Wales

B-csoport:
1. Szerbia
2. Spanyolország
3. Olaszország
4. Szlovénia

C-csoport:
1. Portugália
2. Franciaország
3. Skócia
4. Németország

D-csoport:
1. Horvátország
2. Hollandia
3. Svájc
4. Anglia

(Kiemelt képünk forrása: MLSZ)