UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-04-10 08:56

Történelmi siker a magyaroktól a plovdivi korosztályos vb-n

Négy arany- és öt bronzéremmel zárták a magyarok a plovdivi kadét és junior vívó-világbajnokságot.

Nem telt el úgy versenynap a vasárnap véget ért plovdivi kadét és junior vívó-világbajnokságon, hogy magyar ígéretért vagy csapatért ne szoríthassunk legalább a legjobb négy között, az elődöntőben. Aztán a bravúros szereplést csak tetézte, hogy

a kilenc versenynapból nyolcon is állt magyar fiatal a dobogón, négyszer annak a legtetején. 

A kiérdemelt négy arany- és öt bronzérem minden várakozást felülmúl, és messze a legsikeresebb magyar teljesítmény a korosztályos világbajnokságok történetében. Tavaly Dubajban például egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronz volt a mérleg. A nagyszerű magyar vb-szereplést már sejtetni engedte a februári, tallinni korosztályos Eb-n gyűjtött, rekordmennyiségű tizenhét érem, és az Észtországban remeklők közül többen tényleg kitettek magukért Bulgáriában is. 

A kardozó lányaink ezen a megméretésen is bizonyították, hogy a legjobbak közé tartoznak a világon. A kadétok között Domonkos Emese nőtt a mezőny fölé, és az után lett világbajnok, hogy Tallinnban az Európa-bajnokságot is megnyerte.

Domonkos Emese a kadét kardozók között nyert Forrás: FIE

Spiesz Anna a juniorok viadalán állhatott fel a dobogó harmadik fokára, és aranyérmes lett a Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottya, Keszei Kíra, Spiesz összetételű junior női kardválogatott is. Az olaszok elleni döntőben a már felnőttvilágkupa-győztes és csapatban felnőttvilágbajnok Battai emlékezetes fordítással segítette az együttest egytusos győzelemhez.  

A tőrözők között Szemes Gergő mondhatta el magáról, hogy a felnőttválogatottnak is a stabil tagja, és ehhez mérten menetelt egészen a bronzéremig a juniorok között. A kadétok vb-jén Rubin Mattia tette meg ugyanezt.  

Párbajtőrben a kadétok elképesztő magyar napot varázsoltak Plovdivban. Nagy Blanka és Pelle Domonkos világbajnoki címe között csak egy asszónyi idő telt el. Mindkét reménység magabiztosan, szinte izgalmak nélkül ért fel a csúcsra.

Pelle Domonkos és Nagy Blanka a kadét párbajtőrözők között ért fel a csúcsra Forrás: Magyar Vívószövetség

A juniorok mezőnyében pedig megérdemelten nyert bronzot Somody Soma és a Csabai Máté, Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Somody alkotta férficsapat. 

Magyarország az Egyesült Államok mögött az éremtáblázat második helyén végzett. 

(Kiemelt képünkön balról: Spiesz Anna, Battai Sugár Katinka, Keszei Kíra, Csonka Dorottya Forrás: Magyar Vívószövetség)