UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-04-15 16:02

Terék Gerda megcélozza az Eb-dobogót elsőévesként az U20-asok között

Az U17-es vb- és Eb-ezüstérmes birkózó, Terék Gerda (57 kg) idén már egy korosztállyal feljebb, az U20-asok között bizonyítana a világversenyeken. A Budapesti Honvéd-KIMBA fiatalja jól kezdte az évet: megnyerte az első hazai válogatóversenyt, és közel jár az Eb-indulás kiharcolásához.

Az 57 kilós lányok mezőnyében U17-es világbajnoki és Európa-bajnoki finalista Terék Gerda tavaly minden várakozást felülmúlt a két világversenyen begyűjtött két ezüstjével.

Ráadásul a korosztályos vb-n egyedüli magyar lányként szerzett érmet.

Ugyanakkor a BHSE-KIMBA 17 esztendős reménysége idéntől már az U20-as korosztályt erősíti, és nagy reményekkel vágott neki junioréveinek.

„Az év eleji, alapozó időszakhoz képest most már sokkal jobban megy a birkózás, jobb formában is érzem magam, de ez persze abszolúte normális, hiszen tavaly ősszel, aztán a télen is főleg a kondicionális munkán: a futáson és az erőfejlesztésen volt a hangsúly. Ez szerencsére meg is látszik pozitívan: sokat fejlődtem, erősebb és gyorsabb vagyok mostanra. Erre nyilvánvalóan, nagy szükségem lesz az U20-as korosztályba átlépve – mondta Terék az Utánpótlássportnak. – Az elmúlt egy-két hónapban – ahogyan elindultak a versenyek – kezd újra egyre jobban összeállni a birkózásom. Az első válogatóversenyt meg is tudtam nyerni Kiskunfélegyházán, aminek természetesen örülök, de még az út elején járok U20-asként.

A fő célom, hogy idén is kiharcoljam a válogatottságot, és ott legyek a júniusi végi Európa-bajnokságon Spanyolországban, majd ott pedig minél jobban szerepeljek. Az éremszerzést tűztem ki célul az Eb-n, amit elsőévesként a juniorok között nem lesz könnyű elérni.

Mindent megteszek, hogy a tavalyi remekül sikerült év idén ismét dobogóra állhassak világversenyen. Motiváltan várom a nyarat, addig pedig a válogatókon, a felnőtt és az U20-as ob-n, illetve a külföldi versenyeken igyekszem minél több tapasztalatot gyűjteni, valamint felmérni a nemzetközi mezőnyt a korosztályomban.

Gerda a hét végén az ausztriai Wolfurtban zajló felnőtt és junior nemzetközi versenyen szerepel.

(Kiemelt kép forrása: UWW)