UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2023-04-17 19:44

„Sosem szabad megelégedni a sikerrel” – Kovács Csaba, a FEHA19 szakmai igazgatója

Az U21-es jégkorongbajnokságot megnyerő FEHA19 szakmai igazgatójával, Kovács Csabával beszélgettünk a várva várt siker mellett a csapat háza táján nemrégiben bekövetkező fontos változásról, illetve a felfelé áramoltatás fontosságáról.

A duplázó Újpesti Jégkorong Akadémia (U16, U18) és a MAC Budapest (U14) mellett az U21-eseknél a FEHA19 csapata ünnepelhetett magyar bajnoki címet a tavasszal. Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia legidősebb korosztályai először ebben az évadban álltak jégre az új név alatt, a változás pedig az U21-esek között szerencsét hozott: az elmúlt két kiírást a kategóriában egyaránt a második helyen befejező egyesület a döntőben a DVTK Jegesmedvék Jégkorong Akadémiát győzte le 4:2-re, így bajnoki címet ünnepelhetett.

„Az elmúlt két évadban egyaránt döntő meccsen kaptunk ki a fináléban, úgyhogy »ráfért« erre a korosztályra ez a siker – kezdi Kovács Csaba, a FEHA19 szakmai igazgatója. – Tovább növeli az örömünket, hogy remek ellenféllel szemben tudtunk színvonalas meccsek után diadalmaskodni: a miskolciak együttesében több Erste Ligás játékost is találunk, ez viszont ránk is igaz. Ennek egyértelműen pozitív hatása van a feljátszó fiatalokra, ám egyúttal nehézséget is jelent, hiszen nem egyszerű feladat a párhuzamosan futó rájátszásokban menedzselni a korosztályok kereteit. A felnőttek február második felében estek ki az Erste Liga negyeddöntőjében, amelyből számos fiatal térhetett így vissza az U21-es bajnokságba.

A playoffban mutatott játékkal elégedettek lehetünk, mindenki komolyan vette a feladatát, azok is, akik az első csapatból érkeztek – ez a fiatalabbjainkat is külön motiválta.

Ám nemcsak fentről érkeztek plusz hokisok: a juniorbajnokságban az egyik legeredményesebb csatárunk Németh Zalán volt, aki a kora alapján még az U18-asok között is játszhatott volna, jelenleg a korosztály franciaországi divízió I/A csoportos világbajnokságára készül.”

Fehérvári öröm a DVTK elleni döntőben Fotó: Sári Péter

De vajon min van inkább a hangsúly a fehérváriaknál: a korosztályos eredményességen, vagy hogy minél több fiatal játsszon idősebbek között?

„A már emlegetett Németh Zalán például az U18-as rájátszásban egyáltalán nem lépett pályára az átfedések miatt, pedig a játéka nagy valószínűséggel sokat segített volna a végül negyedik helyen végző csapatunknak. Fontos a győzni akarás, minden korosztályos sikernek örülünk, de

még ennél is fontosabb, hogy a lehető legtöbbet fejlődjenek – adott esetben az idősebbek között – a jégkorongozóink.”

Április első felében vált biztossá, hogy egy komoly változás már biztosan lesz a következő évadot tekintve az U21-es csapatnál: a bajnoki címmel búcsúzó vezetőedző, Vaszjunyin Artyom az Erste Ligában szereplő DEAC-ot irányítja a folytatásban.

„Nagyon jó munkaviszony van közöttünk, így természetesen sajnálom, hogy távozik, ám a szakembereink előrelépését a játékosokéhoz hasonlóan támogatjuk, büszkék vagyunk rá, hogy az utánpótlásunkból tudtunk egy magyar edzőt adni a felnőttligának.

Összességében a pozitívumokat megfelelően kell kezelni, ám sosem szabad megelégedni a sikerrel; mindig van hova fejlődni, a következő évadban pedig még előrébb szeretnénk lépni, amiért mindent megteszünk majd!”

(Kiemelt képünkön: a FEHA19 U21-es csapata ünnepli a magyar bajnoki címet Fotó: Soós Attila, FEHA19)