UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2023-04-21 09:00

András Csaba áttörte a lélektani gátat az U21-es Eb-ezüstéremmel

A párosban U21-es Európa-bajnok, ifjúsági vb-ezüstérmes András Csaba ezúttal „szingliben” remekelt, s nyert ezüstérmet a korosztály szarajevói Eb-jén. Összességében a negyedik dobogós helyezését szerezte a 21 év alattiak mezőnyében, de egyesben az elsőt – a sportág hazai történetében is.

Az elmúlt években az utánpótlás Európa-bajnokságokon – a serdülő-, az ifjúsági, illetve az U23-as korosztályban – egyesben ötször is a negyeddöntőben kapott ki, vagyis egyetlen lépésre volt a legjobb négy közé kerüléstől, az éremszerzéstől. Ez a második hely kicsit most mindenért kárpótolja?

– Régóta vágytam már arra, hogy végre egyesben is meg tudjam mutatni, mire vagyok képes, hiszen mégiscsak ez a legfontosabb szám. Persze örültem a párossikereknek is, de azért az egyes az igazi. Az utolsó U21-es Európa-bajnokságomra szerencsére összeállt minden, így emlékezetes ezüstéremmel zárhatom le az utánpótláséveket. Nagyon sokat jelent nekem ez az eredmény, jó megélni, hogy kifizetődött az a rengeteg munka, amit az elmúlt években beletettem a sportba.

Mondhatjuk úgy is, hogy komoly lélektani gátat sikerült áttörnie?

– Igen, teljes mértékben. Emlékszem, mennyit búslakodtam a negyeddöntős vereségek után, töprengtem, miért nem jön össze egyesben. Most végre sikerült átlépnem a saját árnyékomon, fejben nagyon egyben voltam egészen a döntőig, ott viszont sajnos már kiütközött a játékomon a fáradtság, túl sokat hibáztam a lengyel Redzimski ellen, különösen az azt megelőző meccsekhez képest.

A mostani győzelmek közül melyiket tartja a legértékesebb skalpnak?

– Talán a szintén lengyel Kubik elleni negyeddöntős sikert. Nem is a győzelem a nagy szó, hiszen az már korábban is sikerült, hanem az, hogy most milyen simán, 4:0-ra nyertem. Esélyt sem adtam az ellenfelemnek, aki egyébként pozitív mérleggel áll a Bundesligában. Ráadásul ezzel a győzelemmel vált biztossá az éremszerzésem is.

Párosban tavaly két érmet is nyert az U21-es Eb-n, aranyat a horvát Ivor Bannal, illetve bronzot Dari Helgával vegyes párosban. Most viszont nem jött ki a lépés.

– A páros miatt mindenképpen van bennem némi hiányérzet, főleg a vegyes a fájó. Verhető ukrán kettőstől kikaptunk 3:1-re Helgával a harminckettő között. Ez a vereség még mindig bosszant kicsit. A férfi párosban összességében jól játszottunk Ivorral, ám a későbbi győztes franciákat fogtuk ki a nyolc között, és szoros meccsen, öt játszmában alulmaradtunk.

Visszatérve az egyesre: azzal, hogy bejutott az elődöntőbe, automatikusan kvalifikálta magát a jövő évi, linzi felnőtt Eb-re. Ez már csak a hab a tortán az ezüst mellett?

– Be kell valljam, erről én is csak utólag, a verseny után szereztem tudomást. Természetesen, nagyon örültem neki, amikor kiderült, mivel így egyesben és mindkét páros számban is biztosan rajthoz állhatok – az országonkénti maximális létszámon felüli indulóként. Ugyanakkor addig is még jó néhány fontos feladat vár rám: a felnőttválogatottal például a májusi csapat Eb-selejtezőre készülünk.

(Kiemelt képünkön: András Csaba Forrás: ETTU)