UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-04-21 16:28

Magas lépcsőfokok előtt áll Eklemovic Márkó

Eseménydús hónapok állnak a BFKA-Veszprém kézilabdázója Eklemovic Márkó mögött: 15 évesen az egyesület U20-as csapatában debütálhatott és játszik hétről hétre, ráadásul a Magyar-kupában és a SEHA-ligában a felnőttek között is megmutathatta már a tudását; a nyártól a Mol Tatabányát erősítő fiatallal ezekről a mérföldkövekről beszélgettünk.

Kiskorától kezdve ismerkedhetett a kézilabdaközeg légkörével a 15 esztendős Eklemovic Márkó, akinek édesapja, Eklemovic Nikola éveken át tagja volt a magyar válogatottnak, emellett játszott a Pick Szeged és az MKB Veszprém együttesében is. Bár kézenfekvőnek tűnhet, hogy egy élsportoló gyermeke ugyanannál a sportágnál kössön ki, Márkó esetében mégsem volt egyértelmű, hogy a kézi mellett horgonyoz le.

Négyévesen Lengyelországban kezdtem el cselgáncsozni, utána Romániába költöztünk, ahol a fociba vágtam bele; más sportágak is képben voltak, ám apukámnak hála a kézilabdacsarnokok hangulatával is ismerkedtem, megértettem, mit jelent telt ház előtt játszani. Annyira tetszett ez az érzés, hogy végül a kézit választottam, pedig nyolcévesen a veszprémi Éles KISE mellett még a futballpályán is szerepeltem

– emlékszik vissza a kezdetekre az ifjú irányító. – Úgy érzem, jó döntést hoztam, hamar voltak sikerélményeim, például nemzetközi korosztályos tornákon is sikerült MVP-címet szereznem; ezek további motivációt és önbizalmat adtak a folytatáshoz.”

Eklemovic a 2021/22-es évadban a serdülőbajnokságban bizonyíthatott, a nyáron viszont komoly ugrás következett, aminek köszönhetően alapembere lett az BFKA-Veszprém (Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia) U20-as csapatának, amelyben eddig 17 meccsen 90 gólnál jár, ezzel az együttes legeredményesebb játékosai közé sorolandó.

Eklemovic a BFKA-Veszprém U20-as csapatában 90 gólnál jár az évadban Fotó: Wolf Attila, BFKA

„Az elején furcsa volt, de hamar belerázódtam, onnantól pedig már nem tűnt szokatlannak, hogy idősebbekkel kell felvennem a versenyt. Fizikálisan erősebb a játék, emellett pontosabbak és ügyesebbek a megoldások; ezek nem könnyítették meg a dolgomat, de sikerült elkapni a tempót.”

Ráadásul nem csak az U20-asok, hanem a felnőttek között is megmutathatta a tudását: a Magyar-kupában a Budakalász ellen hat gólt dobott, a Telekom Veszprém (amely az U21-eseivel állt ki a párharcra) színeiben a SEHA-ligában pedig hétszer talált be a szerb Partizan ellen.

„Három nappal a meccs előtt tudtam meg, hogy számítanak rám a SEHA-ligában. Kétszer edzettem az NB I/B-s csapatunkkal, majd utaztunk is Szerbiába; remek élmény volt, örök emlékként marad meg bennem. Hét lövésből hétszer betaláltam, szerintem jól ment a játék, kár, hogy kikaptunk; rendkívül motivált voltam,

meg akartam mutatni, hogy bár fiatal vagyok, számolni kell velem!

A visszavágón sajnos betegség miatt nem léphettem pályára, amit nagyon sajnálok.”

Március közepén jött a hír, hogy hamarosan újabb szintet léphet Eklemovic, akit leigazolt az NB I harmadik helyén álló Mol Tatabánya.

„Nagyon várom az új kihívást, szeretnék minél hamarabb beépülni és meghatározó játékossá válni.  A serdülő válogatottal a jövő héten felkészülési hetünk lesz, a fókuszban már a nyári EYOF áll, amit szeretnénk megnyerni.

Gyerekkori álmom, hogy a kézilabdában elérjek a legmagasabb szintre: BL-csapatban szeretnék játszani, illetve klub- és válogatott szinten is nagy eredményeket elérni.

(Kiemelt képünkön: Eklemovic Márkó Fotó: Wolf Attila, BFKA)