UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2023-04-22 14:48

„Sok energiát fektettem ebbe a sikerbe” – olimpiai és vk-szereplés az EYOF-győztes Bányai Attila célja

A januári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) szuperóriás-műlesiklásban aranyérmes Bányai Attila célja, hogy az alpesi sí-világkupában és az olimpián is rajthoz állhasson.

A 17 éves magyar versenyző, Bányai Attila az M1 aktuális csatornának nyilatkozva pályafutása mérföldkövének nevezte az olaszországi téli EYOF-on elért eredményt – számolt be az MTI.

Franciaországban készülök már három éve, sok szakember segített nekem, hogy erre a szintre eljussak. Sok energiát fektettem ebbe a sikerbe és ott is sokan felkapták rá a fejüket

– mondta a fiatal alpesi síző, aki jelezte:

a következő célja az, hogy a junior-világbajnokságon is dobogóra állhasson.

A hosszú távú tervei között pedig fő helyet foglal el:

a világkupa-szereplés és az olimpiai részvétel.

„Jövőre szeretnék indulni az Európa-kupában és ott pontokat szerezni” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy nagyon figyel az egészségére, mert szeretne még 25 évesen is tökéletes fizikai állapotban síelni és jól teljesíteni.

Bányai a franciaországi Tignes-ben készül egy nemzetközi síiskolában, ennek is köszönhető, hogy a szezonban több mint 100 napot tudott havon tölteni.

Fürstner József, Magyar Sí Szövetség elnöke kiemelte: szeretnék, hogy Bányaihoz hasonlóan többeknek sikerüljön külföldi bentlakásos iskolában pallérozódniuk, mert ez az egyetlen út a világszint felé, és ez lehet a jövő sikereinek záloga. Hozzátette: a szövetség próbál megállapodást kötni ilyen intézményekkel és segíteni a nagy anyagi áldozatot vállaló családokat támogatók felkutatásával.

Az elnök elmondta, hogy Bányai sikere mellett az új fiatal generáció többi tagjának eredményeire nagyon büszke. Trunk Tamás és Úry Bálint is dobogóra állt a szlovák bajnokságon, illetve a legnagyobb siker szerinte idén az volt, hogy a franciaországi felnőtt alpesi sí-világbajnokságon a négy magyar közül hárman (Kékesi Márton, Úry, Trunk) kvalifikálták magukat a selejtezőből a fő futamra műlesiklásban.

(Kiemelt kép forrása: Szalmás Péter/Magyar Olimpiai Bizottság)