UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-04-26 20:45

Keller Bendegúz anyukája nyomdokaiban járva, töretlenül veszi az akadályokat

A rájátszást első helyen záró Soproni Sportiskola junior fiú kosárlabdacsapatának menetelésében Keller Bendegúz – a korábbi kiváló játékos, Seres Éva 16 éves fia – is oroszlánrészt vállal, miközben fiatal kora ellenére az U20-as bajnokságban is mind nagyobb szerepet bíznak rá.

A centerként domináló Flasár Botond mellett a bedobóként játszó Keller Bendegúz is kulcsszerepet vállal a Soproni Sportiskola U18-as csapatának sikereiben. Carlos Vallejo együttese 13/1-es mérleggel az első helyen végzett a korosztályos bajnokság rájátszásában, és első számú favoritként, címvédőként várhatja a május végi országos döntőt. A 16 esztendős Keller – elsőéves juniorként – 19,6 pontot, 5,6 lepattanót, 2,4 gólpasszt és 1,7 szerzett labdát és 22,6-os VAL-mutatót jegyzett a playoffban. A pontlistán a második, a VAL-rangsorban a harmadik legjobb a bajnokság teljes mezőnyében.

„Tavaly a szezon végén, az országos döntőben már volt alkalmam belekóstolni a juniorbajnokságba, de akkor – még kadétként – csak minimális játéklehetőséget kaptam – kezdte Keller Bendegúz az Utánpótlássportnak. – Két évvel ezelőtt, amikor ugyanezzel a csapattal negyedikek lettünk a kadét döntőben, már akkor is fontos szerep hárult rám, tehát tisztában voltam vele, hogy ez várhatóan ebben az évadban, a juniorok között sem lesz másként.

Ennek megfelelően igyekszem is magamra vállalni a vezérszerepet. A rájátszásban már csak nagyon erős csapatokkal játszottunk, így húzóemberként nekem is többet kellett vállalnom. Az őszi idényhez képest mostanra jóval magabiztosabb lettem,

ebben a csapattársak is sokat segítettek, és ennek köszönhetően a teljesítményem is jobbá, stabilabbá vált tavaszra.”

Az U18-as válogatott reménységre a saját korosztálya mellett az U20-asok között is meghatározó játékosként számítanak: az alapszakaszban 8,9 pontot és 10,1-es teljesítményindexet átlagolt, és járult hozzá csapata nyolcas döntőbe kerüléséhez. Az idősebbek országos döntője csütörtökön Debrecenben rajtol, és a negyeddöntőben a PVSK vár a soproniakra.

„Negyedikként zártuk az alapszakaszt az A-csoportban. Úgy érzem, nagyon ígéretes, egységes csapatunk van, szeretnénk mindenképpen érmet nyerni, ehhez elsőként meg kell nyernünk a negyeddöntőt – nyilatkozta a várakozásokról Bendegúz. – Az U20-asok között alapvetően más a feladatom, mint juniorként, de persze igyekszem itt is jól teljesíteni.”

A sokszoros válogatott Seres Éva és a juniorok között remeklő fia, Keller Bendegúz

A fiatalnak egyébként mondhatni, a vérében van a kosárlabda, hiszen az édesanyja nem más, mint a korábbi 130-szoros válogatott Seres Éva, aki így látja a kiválóan teljesítő fia, Bendegúz fejlődését.

Korábbi játékosként hatalmas öröm nekem, hogy Bendegúz is egykoron ezt a sportágat választotta, és azóta lépésről lépésre, szépen fejlődik. Rendkívül alázatos, céltudatos és szorgalmas gyerek, aki szerencsére kiváló, felkészült edzőktől tanulhat a Sportiskola színeiben.

Emellett pedig évről évre jó csapatokban is játszhat, hiszen a soproni fiúk rendre az országos döntőben szerepelnek, és idén is versenyben lehetnek az érmekért – mondta a büszke édesanya, az egykori kiváló játékos. – Amíg a saját korosztályában főleg hármas poszton játszik, addig az idősebbek, az U20-asok között leginkább négyesként kap lehetőséget, és abban a pozícióban is mind jobban megállja a helyét. Összességében nagyon örülök, hogy ilyen ütemben veszi az akadályokat, élvezi a játékot, és fontos szerepet tölt be a csapatában.

Jó úton halad, hogy idővel a nyomdokaimba lépjen.

(Kiemelt kép forrása: Keller Bendegúz (balra, fehérben) Forrás: Soproni Sportiskola)