UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2023-04-27 19:27

Zámbori Zalának nagy lendületet adott a jó szereplés az ifjúsági vb-n

Az FTC-Telekom 17 éves tornásza, Zámbori Zala egyedüli magyar versenyzőként döntőbe jutott egyéni összetettben, majd a fináléban a 22. helyen zárt a közelmúltbeli, antalyai ifjúsági világbajnokságon; ezenkívül nyújtón is döntőzött, és hetedik lett. Tóth Levente tanítványa már gőzerővel készül az újabb világversenyre, a nyári EYOF-ra.

Az ugrásban bronzérmet szerző Závory Szilárd mellett a hazai tornászok közül Zámbori Zala is kiválóan teljesített a nemrégiben Törökországban rendezett ifjúsági vb-n. A ferencvárosiak reménysége bizonyult a legjobbnak a magyar csapatból az egyéni összetett versenyben, ugyanis egyedüliként került be a 24 fős döntőbe, amelyben végül 22.-ként zárt. Emellett a nyújtón pedig kiharcolta a szerenkénti finálét is, és ott hetedikként végzett.

„Abszolúte örömtelien tekintek vissza a világbajnokságra, nagyon elégedetten tértem haza Antalyából – kezdte az Utánpótlássportnak a 17 esztendős Zámbori, aki összességében egyedüli magyarként ért el két döntős helyezést a korosztályos vb-n. –

Néhány héttel a vébé előtt még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán bekerülök-e az utazó csapatba. Szóval első körben már annak iszonyatosan örültem, hogy helyet kaptam a végső keretben, a két finálés szereplés pedig már csak a hab volt a tortán.

Igyekeztem kiélvezni minden pillanatát a döntőknek.

Alapvetően mindkét fináléba jutás váratlanul ért, előzetesen a nyújtóban bíztam jobban, hogy azon a szeren lehet rá némi sansz, hogy bejutok, de ez is leginkább vágyálom-kategóriának bizonyult.

Az összetett döntő pedig totális meglepetést jelentett, így hát annál nagyobb volt az öröm, mikor sikerült végül. Ez az eredmény az eddigi csúcspont a karrieremben. Összességében tizenhárom gyakorlatot mutattam be, és nagyobb rontás nélkül lehoztam valamennyit, ennek nagyon örülök.

Ez a vb-szereplés hatalmas önbizalomlöketet ad a továbbiakra.

A fiatalnak a világbajnokság után sincs megállás, készül az újabb fontos megméretésre.

„Amióta hazaérkeztem a vébéről, már minden energiámmal a júliusi, maribori EYOF-ra fókuszálok, gyakorlom az új elemeket, illetve tökéletesítem az eddigi gyakorlatokat – mondta Tóth Levente versenyzője. –

Az EYOF-on is szeretnék legalább egy szerenkénti döntőbe bekerülni, a mezőnyt látva erre ezúttal is nyújtón lehet a legnagyobb esély, továbbá a gyűrűhöz is nagy reményeket fűzök, így talán két finálé is összejöhet.

Júniusban tesztversenyen is kipróbálhatom majd a maribori helyszínt, ami mindenképpen jól fog jönni felkészülés gyanánt, míg itthon az ifjúsági ob-n és a Budapest-kupán fogok indulni az EYOF-ot megelőzően.”

(Kiemelt kép forrása: fradi.hu)