UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-04-29 09:51

Tizenkilencszer megnézte, majd szerződtette az Ajax Kovács Bendegúzt

A korosztályos válogatott Kovács Bendegúz nagy lehetőség előtt áll, a világ egyik legjobb utánpótlás-nevelő klubjának tartott Ajaxnál bontogathatja szárnyait a következő idénytől.

Az egyik legjobb helyre kerül Kovács Bendegúz, a 16 éves középcsatár

a következő idénytől ugyanis a világhírű Ajax Amsterdamban folytatja pályafutását.

A holland sztárklubot a földkerekség egyik legjobb utánpótlásműhelyeként tartják számon, a Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) legutóbbi, őszi felmérése szerint akadémiája a leghatékonyabb, ontja magából az európai élbajnokságban szereplő játékosokat. A korosztályos magyar válogatott fiatalt tizenkilenc alkalommal figyelték meg az amszterdamiak, alapos feltérképezés eredményeként szerződtették.  

Aligha meglepő: nem vezetett egyenes út a topcsapathoz. A 2007-es születésű támadó 2011 őszén kezdett futballozni a részben az édesapja által alapított nyíregyházi Fiatal Gyémántoknál. A játék alapjait itt sajátította el, ám kiemelkedett a közegből, saját kérésére új egyesületbe került. Miután a Debrecennél megfelelt, fél éven át a hajdúságiak U11-es csapatával edzett, 2018 nyarán igazolták le. A Lokiban rendre a csapat házi gólkirálya lett, elhivatottságáról pedig sokat elárul, hogy hozzávetőleg fél év alatt visszatért súlyos lábszárcsonttöréséből. Noha neki volt a legjobb a percekre vetített gólátlaga az U14-es bajnokcsapatban, egyéni képzésre járt Tisza Tiborhoz, a Tisza Talent Management vezetőjéhez. A támadó szeme előtt nemzetközi pályafutás lebegett, külföldi folytatásban gondolkodott, és miután 2020 májusában az Ajaxot népszerűsítő egyik hollandiai táborban jól teljesített, próbajátékon vett részt ARC Alphennél, majd 2021 nyarán az amatőr klubhoz került. A külön edzést ezután sem mellőzte, az Ajax korábbi BL-győztes játékosának, Nordin Wooternek a magánakadémiájára jár csaknem egy éve. Télre olyannyira belelendült a játékba, hogy kilenc egyesülettől kapott megkeresést, köztük az Ajaxtól, amely egyhetes próbajátékra invitálta. A sztárcsapatnál töltött napok remekül sikerültek: két edzőmérkőzésen lépett pályára, az elsőn duplázott a saját korosztályában, majd az U17-esek között egy félidőt kapott. Ezután jelezték: a megfigyelők értékelései alapján megfelel a kívánalmaiknak, szerződtetnék. 

Mint ismert, a tehetséges csatár élt a lehetőséggel, a következő idényt az Ajaxnál kezdi. Az Utanpotlassport.hu megkereste Tiszta Tibort, aki az utóbbi három évben rengeteget foglalkozott Kovács Bendegúz képzésével. A korábbi válogatott támadó elismerően beszélt tanítványáról, aki ha Hollandiából hazautazik, rendre edzésre jelentkezik nála. 

„Nagyon kitartó srác, aki a legjobb akar lenni abban, amit csinál – mondta Tisza. – Példás a hozzáállása, és olyan fizikai adottságai vannak, amelyek unikálisak a korosztályában. Tizenhat évesen már százkilencvenhat centiméter magas, remek felépítésű, jó az izomzata. Technikailag roppant képzett, egy az egyben erős futballista, aki a kombinatív játékból is kiveszi a részét. Gyors a döntéshozatala, jól lát a pályán, de a mozdulatgyorsaságán és a sebességén van még mit javítani – ezek azonban életkori sajátosságok is lehetnek, hiszen ebben az életszakaszban nyúlnak, erősödnek a fiatalok. A center posztján szeret játszani, kilencesként érzi jól magát. Amikor nálunk edzett, leginkább a technikai fejlesztésre és az edzésintenzitásra fektettük a hangsúlyt labdás feladatokon keresztül.

Nem véletlenül választották ki az Ajaxnál. Akit egy ilyen patinás klub szerződtet, abban rejlik potenciál.

Világszerte hiánycikk a csúcsék; láthatjuk, Erling Haalandon kívül a sztárcsapatok sem tudnak felvonultatni olyan játékost a poszton, aki nemzetközi szinten stabilan szállítja a gólokat, úgyhogy ilyen szempontból is van benne lehetőség. Bízom benne, sokat fejlődik az Ajaxnál.”  

(Kiemelt képünkön: Kovács Bendegúz az Ajax mezével Fotó: Kovács Ottó/Facebook)