UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-05-01 21:20

„Bizonyítottak a fiatalok, nekem ez a legfontosabb” – Chema Rodriguez

A magyar felnőtt férfi kézilabda-válogatott utolsó két Eb-selejtezőjén nyolc utánpótláskorú játékos bizonyíthatott; a fiatalok mellett a szövetségi kapitányt, Chema Rodriguezt kérdeztük.

A magyar felnőtt férfi kézilabda-válogatott március első felében a Svájc elleni győzelmekkel bebiztosította a csoportelsőségét az Eb-selejtezőben, így kivívta a részvétel jogát a 2024-ben rendezendő kontinensviadalra. A szövetségi kapitány, Chema Rodriguez a sorozat utolsó két mérkőzésének a megszokottnál jóval „fiatalosabb” kerettel vágott neki: a névsorba nyolc utánpótláskorú játékos is bekerült, akik egytől egyig lehetőséget kaptak a találkozókon. Múlt csütörtökön a válogatott Litvániát verte idegenben 46–31-re, a szép zárás viszont nem sikerült, hiszen vasárnap este a grúzok 31–30-ra nyertek Tatabányán. A fiatalok teljesítményére azonban nem lehetett panasz, akik mindkét meccsen pontosan a felét vállalták a magyar góloknak.

„Nagyon jól játszottak a fiataljaink, akiknek rendkívül hasznos volt ez a hét. Végig keményen dolgoztak, mindkét meccsen megmutatták a tudásukat, bizonyítottak – számomra ez a legfontosabb – értékelt az Utánpótlássportnak a grúzok elleni találkozó után Chema Rodriguez. – A lényeg, hogy ezeken a napokon együtt készültünk, szokták a felnőttválogatott közegét. Az elején az új játékosokon még látszódott az idegesség, ám ez hamar elillant, hiszen a rutinosabbak is segítettek nekik a beilleszkedésben. Hogy mit hoz a jövő? Már az edzőtábor első napjaiban beszéltünk erről velük: küzdeniük kell a kerettagságért, folyamatosan dolgozniuk kell a klubjukban is, a pályán kívül, az edzőteremben, hogy ősszel is itt lehessenek velünk.

Hangsúlyozom, nekem teljesen mindegy, hogy valaki tizennyolc vagy harmincnyolc éves; ha valaki segíteni tud a játékával a nemzeti csapatnak, számítunk rá.”

A grúzok elleni első félidőben Palasics Kristófot (20) figyelhettük a kapuban, aki vasárnap este debütált a felnőttválogatottban.

Palasics Kristóf Fotó: MKSZ, Kovács Anikó

„Óriási lehetőség volt ez a pár nap nekünk fiataloknak, főleg, amikor pályára kerülhettünk. Próbáltuk élvezni a játékot, ami javarészt sikerült is, a végeredményt viszont sajnáljuk, javítani kell a következő lehetőségnél - mondta a HSA NEKA játékosa. – Úgy látom, mindenki felvette a tempót, ez a meccseken is látszódott, bízunk benne, hogy lesz még lehetőség ezen a szinten bizonyítani.

Ennyi ember előtt még nem énekeltem a Himnuszt, volt bennem izgalom, ez biztosan örök élmény marad.”

Mint ahogy emlékezetes marad a Ferencváros jobbszélsőjének, Imre Bencének a litvánok elleni debütálás: a 20 esztendős játékos kilenc gólt dobott a mérkőzésen.

Imre Bence Fotó: MKSZ, Kovács Anikó

„A címeres mezt már a korosztályos válogatottakban is óriási megtiszteltetés volt felhúzni – kezdte mosolyogva Imre. – Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen játékosok mellett tölthettem el ezeket a napokat, akik hétről hétre a Bajnokok Ligájában edződnek.

Remek közeget alkottunk a fiatalok és a rutinosabbak, jó hangulatban telt el ez a hét, nagyon jól éreztem magamat.

A meccseken különösebben nem izgultam, tudtam, hogy mi a feladatom; sok labda jutott el hozzám, a szélsők számos alkalommal kerültek helyzetbe. Hasznos tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak, minden stábtagtól tanulhattunk valami újat. Azért dolgozom majd, hogy legyen még alkalmam ezen a szinten bizonyítani!”

(Kiemelt képünkön: Chema Rodriguez Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)