UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2023-05-05 20:02

„Mindig felálltunk a vereség után” – Ravasz Csanád az U18-as I/A-vébéről

Az U18-as I/A csoportos fiú jégkorong-világbajnokságon negyedik helyen végző, így bennmaradó magyar válogatott csapatkapitányával, Ravasz Csanáddal beszélgettünk a sporttörténeti siker után.

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt az U18-as I/B csoportos fiú-világbajnokság megnyerését ünnepelte a korosztályos magyar jégkorong-válogatott, amely a hibátlan mérleggel aratott sikerének köszönhetően feljutott a második vonalba. Április 23-29. között így – 2017 után újra – az I/A-vébén szerepelhetett Svasznek Bence szövetségi edző legénysége, amely a csoportban való bennmaradást tűzte ki célul, amit végül magabiztosan megugrott.

A kazahok elleni 3–0-s vereség után a franciák (2–0-s győzelem), az ukránok (vereség szétlövések után) és a japánok (4–2-es diadal) ellen is pontot szereztek a fiatalok, akik egy fordulóval a vége előtt bebiztosították a bennmaradást, sőt érmes reményekkel vághattak neki az utolsó körnek. A dánok elleni meccs (0–7) már nem a magyarok elképzelései szerint alakult, így negyedikek lettek a fiatalok, ám így is sporttörténeti sikert értek el, hiszen ebben a korosztályban korábban még nem sikerült elkerülni a kiesést az I/A-vébén. Az együttes egyik meghatározó tagja a csapatkapitány Ravasz Csanád, aki egy gólt és két asszisztot jegyzett a franciaországi viadalon.

„Valóban a bennmaradás volt a torna előtti célunk, tudtuk, hogy maximális akarat kell majd hozzá, hogy elérjük ezt – kezdi 18 esztendős csatár. – Elég vegyes az összkép, folyamatosan váltakozott a vereség és a győzelem; nem volt könnyű helyzet, hiszen ha kikapsz, sosem könnyű javítani a következő meccsen, ám mindig fel tudtunk állni belőle.

A franciák elleni összecsapás marad meg nekem a legkedvesebb emlékként, hiszen góllal és gólpasszal tudtam segíteni a csapatomat, de talán még szebb volt, amikor közösen énekeltük a Himnuszt a pályán. Ez biztosan felejthetetlen emlék lesz.

Ennél még többre vagyunk képesek, amivel akár az érem is meglehetett volna, ám véletlenül sem vagyunk elégedetlenek, hiszen elértük a célunkat. Csapatkapitányként óriási a felelősségem, igyekszem mindenkire odafigyelni és segíteni a társaimat; megtisztelő ez a titulus, büszkén viseltem a C-betűt a mezemen!”

Ravasz a nemrégiben véget ért évadban a Budapest Jégkorong Akadémia Erste Ligás csapatában, felnőttek között pallérozódhatott, ami – az elmondása szerint – rengeteget segített neki a vb-n.

„Fizikálisan és mentálisan is rengeteget lehet tanulni a felnőttektől, szép lassan kezdem megszokni azt a közeget. A vb-n lehetett kamatoztatni a tapasztalatokat, de a folytatásban is igyekszem minél gyorsabban és okosabban játszani. Most jön némi pihenő, ám nem kell sokat várni, hogy kezdődjön az alapozás. A célom, hogy az U20-as válogatottban is szerepelhessek a következő évadban.”

(Kiemelt képünkön: Ravasz Csanád az I/A-vébén Forrás: MJSZ)