UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-05-07 09:02

Remekelnek a tófeji lányok a legalsó korosztályokban

Szanati Józseffel, a tófeji Kerámia Sportegyesület vezetőedzőjével az után beszélgettünk, hogy a klub leány birkózói kiválóan szerepeltek a diák I-es és II-es országos bajnokságon (utóbbin megnyerték a csapatpontversenyt). A zalai, nagyjából ezerfős községben csupán másfél évtizede indult el a birkózóélet, ám mostanra a Szanati-tanítványok országosan is komoly tényezővé váltak.

Mint arról beszámoltunk, a Zalaegerszegi Birkózó Sportegyesület és a tófeji Kerámia Sportegyesület közös rendezésében megtartott diák I-es és II-es leány országos bajnokságot a DVTK és a házigazda Tófej zárta legeredményesebbként. A Szanati József vezette tófejiek sorozatban második alkalommal nyerték meg a csapatpontversenyt az U11-esek között, a 2022 után másodjára is bajnoki címet ünneplő Káli Szandra (62 kg) mellett további jó néhány értékes helyezést bezsebelve. Az idősebbek mezőnyében, az U13-as korosztályban pedig a második helyen végeztek a miskolciak mögött.

A diák II-es korosztályban számítottunk a jó szereplésre, hiszen tavaly is sikerült győznünk csapatban Tatabányán, ráadásul egy kifejezetten fiatal csapattal, mivel a lányok akkor még elsőévesként versenyztek, és a zömük még most is a diák II-esek között indult.

Ugyanakkor az kicsit váratlanul ért, hogy az idősebbek versenyében is felférhettünk a dobogóra, ami szintén nagy büszkeséggel töltött el minket a részben hazai rendezésű ob-n" – kezdte Szanati Jószef edző az Utánpótlássportnak.

A tréner vezetésével a zalai, mintegy ezerfős településen egykoron 2008-ban indult a birkózóélet, és az immár másfél évtizede tartó elhivatott munkának köszönhetően mostanra egyre gyakrabban találkozunk tófeji fiatalok nevével a hazai versenyeken. Bóha Angéla révén 2019-ben már korosztályos világversenyen, a serdülő Európa-bajnokságon is képviseltette magát az egyesület, Magasházi Mercédesz pedig 2020-ban junior és felnőtt magyar bajnoki címet is ünnepelhetett.

„Édesapám, és a felnőtt magyar bajnoki címig, válogatottságig jutó nagybátyám is birkózott, így a családban nekem is magától értetődőnek bizonyult a sportág szeretete. Zalaegerszegen és Szombathelyen is birkóztam, majd tizenöt évvel ezelőtt testnevelőtanárként kerültem Tófejre, és akkor kezdődött el az egész – idézte fel Szanati a tófeji birkózás történetét. –

A mostani szakosztályvezetőnk, Lakatos György ösztönzésére indult el minden, a fiával, Mátéval kezdtem el foglalkozni elsőként, majd ezen felbuzdulva idővel elkezdtük a toborzó munkát a helyi iskolában, és ez jelentette az első nagy lépcsőfokot számunkra.

Az önkormányzat támogatásának is köszönhetően mostanra sikerült szépen felfejlődnünk, mintegy negyven-negyvenöt gyerek űzi a sportágat, és

a foci mellett a második legjelentősebb szakosztály a miénk a városban.

Igyekszünk minél több fiatalt bevonzani Tófejről és a környező településekről. Bár a fiúk között is rendre akadnak ígéretes versenyzőink, de általában a lányok révén érünk el sikereket, és ez most sincs másképp, Bízom benne, a diák I-es és II-es korosztályban most remeklő tanítványaim a későbbiekben az idősebbek között is jól megállják majd a helyüket. Nálunk alapvetően nyolcadik osztályos korukig birkózhatnak a gyerekek, ha utána komolyabb szintre szeretnének lépni, akkor vagy Zalaegerszegen folytathatják, vagy a legígéretesebbek akár a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiára is felvételt nyerhetnek."

(Kiemelt kép forrása: Kerámia SE Tófej)