UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-05-10 18:14

Özbas Szofi bronzérmes a felnőtt-világbajnokságon Dohában

A 21 éves Özbas Szofi bronzérmet nyert szerdán a 63 kilósok között a Dohában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

A katari fővárosban Özbas Szofi kezdésként a legjobb 32 között a spanyol Cristina Cabana Perezzel került szembe, akit eddigi egyetlen találkozójukon megvert a 2021-es tbiliszi Grand Slamen. Az ellenfél 30 éves kora ellenére még csak egy bronzérmet szerzett a World Tour-sorozatban. A 21 esztendős magyar dzsúdós mindössze egy percet töltött a tatamin, mivel 50 másodperc elteltével földre vitte és leszorította riválisát, aki nem tudott kimenekülni – írja tudósításában az MTI.

Özbasra a 16 között a venezuelai Anriquelis Barrios várt, akivel 2/1-re állt a győzelmi mérlege, az egyetlen vereséget a 2021-es budapesti vb-n szenvedte el dél-amerikai riválisától. A 29 éves ellenfél két-két ezüstöt és bronzot gyűjtött eddig a Pánamerikai bajnokságokon. Negyedik ütközetük négyperces mérkőzésideje csak három intést hozott, ebből az egyre lassabban mozgó Barrios kapott kettőt. Braun Ákos szövetségi kapitány is jelezte az edzői székből a Budapesti Honvéd dzsúdósának, hogy az ellenfél elfáradt. A meccs a hosszabbítás második percében ért véget, amikor az Európa-bajnoki harmadik magyar leszorította riválisát, s innen már nem volt menekvés Barrios számára.

A nyolc között a tavalyi junior-világbajnok, holland Joanne van Lieshout következett, akivel 2/2-re állt a különmérlege, s az elmúlt két alkalommal Szofi bizonyult jobbnak. Ötödik csatájuk elején Toncs Péter tanítványa sikeresen kifordult a karfeszítésből, s ekkor már látszott, hogy a holland miként akarja megnyerni a meccset. Bő két perc elteltével ugyanis földharcra kényszerítette Özbast és addig küzdött, amíg ismét karfeszítést kezdeményezhetett, s ezt már a magyar fájdalmasan kiabálva lekopogta, majd ballal nyújtott kezet riválisának. Azonban az ilyen körülmények között elvesztett negyeddöntő után nem látszott, hogy fájlalta volna a jobb könyökét Laura Fazliu ellen a vigaszágon. A koszovói riválissal szemben jó előjelnek számított, hogy az eddigi egyetlen meccsüket Özbas Szofi nyerte meg. Második találkozójuk három percig meddő tusakodást hozott, ám ekkor a magyar kiválóság tankönyvbe illő belső horogdobással feldöntötte Fazliut, és ipponnal nyert.

A 21 éves Özbas Szofi (fehérben) bronzérmet nyert a felnőtt-vb-n Dohában Forrás: IJF

A bronzéremért az osztrák Lubjana Piovesanával kellett megküzdenie, aki vb-ken és Eb-ken még nem állt dobogóra. Öt évvel ezelőtt még brit színekben lett U23-as Európa-bajnok Győrben, ám idén január óta már osztrákként versenyez. A bronzcsata rendkívül kiegyenlített és intenzív küzdelmet hozott, Özbas belső horogdobásokkal próbálkozott, míg valamivel passzívabb ellenfele a földharcot erőltette. Egy-egy intéssel jutottak el az első értékelt akcióig tartó hosszabbításba, melyben Piovesana lábbal próbált fojtani, de a magyar versenyző ezt is kivédekezte. A csata a ráadás harmadik percében dőlt el, amikor

Özbas térdelő helyzetből indított el válldobást, és akciójáért vazaarit kapott, majd miután kihirdették győztesnek, boldogan ugrott Braun Ákos szövetségi kapitány nyakába.

Szofi a tavalyi, szófiai Eb-harmadik helyével szerezte meg első érmét felnőttvilágversenyen, majd a mostani bronzzal első világbajnoki dobogós helyezését is begyűjtötte a felnőttek között, ráadásul

a magyar csapat első érmét nyerte az idei vb-n, és a hazai cselgáncssport 17. világbajnoki bronzérmé fűződik a nevéhez.

(Kiemelt kép forrása: IJF)