UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-05-12 19:56

A Tótok, Szilágyi és László trió kötött- és szabadfogásban is remekelt az U17-es ob-n

A kötöttfogású Tótok Péter, Szilágyi Dániel, László Koppány Simon hármas a saját fogásneme mellett a szabadfogásúak között sem talált legyőzőre, így mindannyian két-két aranyéremmel zárták az U17-es birkózó országos bajnokságot. Cifferszky Ákost, a korosztályos kötöttfogású válogatott szövetségi edzőjét kérdeztük a trió különleges teljesítményéről.

Mint arról beszámoltunk, kötöttfogásban az ESMTK, szabadfogásban a Vasas SC, női birkózásban pedig a Csepel TC bizonyult a legjobbnak a csapatpontversenyben a U17-es országos bajnokságon (előbbit Pesterzsébeten, míg utóbbi kettőt Angyalföldön rendezték meg). Ugyanakkor a múlt hét végi ob elsősorban nem erről, hanem

a Tótok Péter (55 kg és 60 kg; Vasas SC-KIMBA), Szilágyi Dániel (110 kg; Dorogi AC), László Koppány Simon (+110 kg; FTC-KIMBA) hármas nem mindennapi duplázásáról maradhat emlékezetes,

ugyanis az egyébként általában kötöttfogásban vitézkedő fiúk a saját szakáguk mellett ezúttal szabadfogásban is letették névjegyüket, így mindannyian kétszeres korosztályos bajnokként fejezték be a viadalt. Tótok ráaádásul a megszokott, 51 kilós súlycsoportjához képest ezúttal kötöttfogásúak között egy (55 kg), míg szabadfogású mezőnyben két (60 kg) kategóriával feljebb nyert.

„A srácok elsősorban azért indultak el mindkét fogásnemben, hogy az egyesületüknek minél több pontot gyűjtsenek a klubok versengésében – mondta az Utánpótlássportnak Cifferszky Ákos, az U17-es kötöttfogású válogatott szövetségi edzője, a KIMBA szakági vezetője a fiúk produkciójáról. – Emellett persze az extra versenytapasztalat is mindig jól jön nekik.

Az a tény, hogy kötöttfogásúként mindhárman megtudták nyerni a szabadfogású versenyt is, az mindenképpen dicséretes. A három fiú mellett megemlíteném még Toplak Zalánt is, aki bár kötöttfogásban nem tudott nyerni, harmadik lett, de szabadfogásban szintén győzött. Összességében ez az eredménysor is csak azt bizonyítja, hogy a kötöttfogású csapatunk rendkívül erős a hazai utánpótlásban.

Ugyanakkor ez a fiúk terveit ez cseppet sem írja át, mindannyian a kötöttfogásban képzelik a jövőjüket, arra is edzenek a hétköznapokban, szabadfogásban nem indultak el egyetlen válogatóversenyen sem."

Korábban Tótok Péter, Szilágyi Dániel, László Koppány Simon egyaránt kivívta már az indulási jogát a nyári korosztályos Európa-bajnokságra a kötöttfogásúak között.

(Kiemelt képen: Tótok Péter a dobogó tetején a szabadfogásúak 60 kilós súlycsoportjában az U17-es ob-n Forrás: Vasas SC)