UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-05-13 09:02

Hajszálra az U16-os bajnoki címtől a NEKA fiúcsapata

Pénteki győzelmével karnyújtásnyira került az U16-os élvonalbeli fiúbajnokság megnyerésétől a NEKA csapata, amely két fordulóval a vége előtt négy ponttal vezet a „mumus” Ferencváros előtt.

Míg a legidősebb korosztályos fiú kézilabda-bajnokságok (U18, U20) esetében az alapszakasz végéhez közelednek a fiatalok, amit a június elején megrendezendő négyes döntő követ, az U15-ösöknél pedig a csoportkört követően felső-, középső és alsóházban folytatták a küzdelmeket a csapatok, addig az U16-os kategória képviselői a jól megszokott lebonyolításban mérik össze az erejüket. Vagyis a 14 induló fejeknént 26 meccset játszik, évadvégi ráadás nélkül.

Az említett 26 körből 24-en már túlvannak az ifjú kézilabdázók, az egy évvel korábbi, végső top 3-hoz képest pedig kétharmadban átalakult az összetétel: 2022 májusában a veszprémi Éles KISE majdnem hibátlan évad végén ünnepelhetett aranyérmet, a második a Ferencváros, a harmadik pedig a PLER-Budapest lett. Egy éve a NEKA a hatodik helyen fejezte be a korosztály bajnokságát, péntek este viszont karnyújtásnyira kerültek az U16-os fiúélvonal megnyerésétől. 

A Gazdag Tibor vezetőedző által irányított

balatonboglári együttes 26–19-re legyőzte az Éles KISE-t, amivel – két fordulóval a bajnokság vége előtt – visszaállította a négypontos előnyét a második Ferencvároshoz képest, aranyérmet viszont még nem ér az állás, hiszen a fővárosiak papíron még utolérhetik a NEKA-t, pontegyenlőség esetén pedig az FTC lenne a bajnok.

Az említett csapatok évadbeli mérkőzésein ugyanis ősszel a ferencvárosiak örülhettek (idegenben 29–12-re győztek!), míg a tavaszi visszavágón 17–17-re végeztek, így ők számítanak jobbnak az egymás elleni mérleg tekintetében. 

Az U16-osok között az FTC-t a NEKA „mumusának” is hívhatjuk, hiszen a balatonboglári akadémisták az emlegetett két mérkőzésen kívül egyszer sem veszítettek pontot az évad során. Ez viszont nem igaz a fővárosiakra, akik három vereséget és egy döntetlent is összeszedtek a nyertes meccseik mellé. Nem szabad megfeledkezni a harmadik helyen álló BFKA-Veszprémről, amely – három ponttal az FTC mögött érkezve – még utolérheti a fővárosiakat a hajrában.

A NEKA-nak tehát már csak egy pontot kell szerezni, hogy bajnok legyen; az akadémisták Tatabányán, majd otthon a Budaörs ellen lépnek pályára az utolsó fordulókban.

(Kiemelt képünkön: az egymás elleni mérleg a Ferencvárosnak kedvez, mégis a NEKA áll a bajnoki cím kapujában Fotó: Tompos Gábor, NEKA)