UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-05-17 20:28

A biztató évkezdet után Kőszegi Rebeka éremre törne a junior-világversenyeken

A Budapesti Honvéd 19 éves cselgáncsozójával, Kőszegi Rebekával (48 kg) az után beszélgettünk, hogy néhány héten belül az U23-as és a junior országos bajnokságot is megnyerte, előtte pedig bronzérmet szerzett a lignanói korosztályos Európa-kupa-versenyen. Az idén mindeddig mutatott teljesítménye alapján a junior vb-n és az Eb-n is eséllyel pályázhat az éremszerzésre.

Mint arról beszámoltunk, a múlt hét végén Cegléden rendezték meg a junior cselgáncsozók országos bajnokságát, amelyen összesen 16 súlycsoportban avattak bajnokot. Így például a nők 48 kilós kategóriájában is: az aranyérmet végül Kőszegi Rebeka (Budapesti Honvéd) szerezte meg klubtársa, a másodikként záró Szeleczki Szabina előtt. Kőszegi ezzel az április végi U23-as ob után a saját korosztályában is magyar bajnok lett. A 19 esztendős fiatal a hazai duplázást megelőzően a nemzetközi porondon is jól kezdte az évet: az idei első junior Európa-kupa-versenyén bronzérmet nyert Lignanóban.

„Utolsóéves juniorként idén eddig szerencsére minden a tervek szerint alakult. Azon dolgozunk, hogy mindezek után majd a korosztályos világ- és Európa-bajnokság is jól sikerüljön.

A tavalyi vb-n hetedik helyen zártam, ami az eddigi legjobb eredményem a világversenyeket tekintve, de ebben az évben ennél mindenképpen jobbat szerenék. A legfőbb vágyam, hogy megszerezzem az első érmemet Eb-n vagy vb-n. Bízom benne, hogy akár mindkettőn dobogóra állhatok, ez hajt előre a hétköznapokban.

Mindkettőt ősszel rendezik: az Európa-bajnokságot szeptemberben, majd a világbajnokságot októberben, így alapvetően még sok időnk van a legfontosabb versenyekig" – mondta Kőszegi az Utánpótlássportnak.

Kőszegi Rebeka (19) a celjei felnőtt Európa-kupa-verseny bronzérmeseként Forrás: EJU

Rebekának a hét végén már Szarajevóban lesz jelenése, ahol pályafutása második felnőtt Európa-kupa-viadalán lép tatamira – az elsőn, Celjében tavaly ősszel bronzérmet szerzett.

Mentálisan és fizikailag is jó formában érzem magam, például fejben jóval összeszedettebbnek dzsúdózok az egy évvel ezelőtti önmagamhoz képest.

Emellett szerencsére eddig a sérülések is elkerültek. Márciusban ugyan kisebb betegséggel küszködtem, ami még a lignanói junior Európa-kupa-állomáson is gyötört, így a nehezített körülmények miatt az ottani bronzérmemnek kifejezetten tudtam örülni. Ez az eredmény jó alapot adott az év további részére."

(Kiemelt kép forrása: EJU)