UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-05-17 22:08

Magabiztos győzelemmel kezdte a magyar válogatott az U17-es Eb-t

A közönség szeretetét kiélvező magyar korosztályos válogatott megérdemelten aratott nagyobb különbségű győzelmet Wales ellen, Belvon Attila szövetségi edző csapata a 3–0-s győzelmével fontos lépést tett célja, a továbbjutás felé.

A Nemzeti Sport beszámolója szerint Marco Rossi szövetségi kapitány és a válogatottsági rekorder Dzsudzsák Balázs is megnézte, mire képes a magyar utánpótlás: az U17-es válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnokságon szerda este Wales ellen lépett pályára. Továbbjutásban reménykedő válogatottunknak nagy szüksége volt a három pontra, a csoport másik mérkőzésén ugyanis a kvartett legerősebbjének vélt Lengyelország erődemonstrációt tartva 5–1-re kiütötte Írországot. Talán éppen a fokozott érdeklődés (és elvárás) miatt eleinte megilletődötten futballozott Belvon Attila szövetségi edző együttese, a történetük első U17-es Eb-jén részt vevő walesiek mutattak bátrabb, kezdeményezőbb játékot, többször is eljutottak Yaakobishvili Áron kapujáig, a Barcelonában nevelkedő tehetség azonban állta a sarat. Az ellenfél térfelén a 15. percben villant meg először a magyar csapat, előbb Kern Martin adott szemtelen kötényt a védőjének, kiharcolt egy szögletet, ami után Kit Margetson kapusnak kellett védéssel bizonyítania rátermettségét, majd két védő blokkolta a kapu irányába tartó labdát. A játékrész második felében sokáig a vendégek akarata érvényesült, többször kerültek a hazai védelem mögé, s nemegyszer a csatárteljesítményen múlt, hogy nem ragadták magukhoz a vezetést.

Az U17-es válogatott magabiztosan nyert Wales ellen Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 31. percben intő jel lehetett, hogy Iwan Morgan lövése eltalálta a jobb oldali kapufát, a félidő vége ugyanis a magyar csapatról szólt. A 41. percben Girsik Attila nagyszerű passza után Simon Benedek került ziccerbe, ám lövés helyett cselre vállalkozott, s bár a kapust elfektette, az alapvonalon túlra tolta a labdát. A Bp. Honvéd középcsatára azonban nem omlott össze az elpuskázott lehetőség következtében, két perccel később saját magának teremtett lövőhelyzetet, s gólra váltotta az egyébként kevésbé ígéretes lehetőséget. Hogy mekkora megkönnyebbülést és micsoda örömöt jelentett mindez neki és a társaságnak, jól jelzi, hogy az összes mezőnyjátékos a hazai táborhoz sprintelt ünnepelni – alighanem felejthetetlen pillanatok voltak ezek számukra.

A magyar U17-es csapat fontos lépést tett a célja felé Wales ellen Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Felvetődött a kérdés, az eredmény megtartása érdekében vajon visszaáll-e a magyar válogatott vagy sem. Nos, a gól meghozta a csapat önbizalmát, veszélyesebben játszott vetélytársánál. Az 51. percben Simon Benedek duplázhatta volna meg az előnyt, elpöckölte a labdát a kilépő kapus mellett, ám mintegy fél métert tévesztett. Noha a walesieknek kellett volna rohamozniuk az egyenlítésért, szervezetten védekezett a magyar együttes, és elöl is hatékony volt, a következő két nagy helyzetét ugyanis gólra váltotta: előbb a csereként beálló Szabó Szilárd passzolta a kapuba a kapusról kipattanó labdát, majd Umathum Ádám csúsztatott szögletet követően a kapu bal oldalába. A hajrában is összeszedetten futballozott a korosztályos magyar csapat, amely kiélvezhette a közönség szeretetét, megérdemelten aratott nagyobb különbségű győzelmet, s tett fontos lépést célja elérése felé. A következő erőpróba szombaton 20 órakor vár az U17-esekre, az ellenfél az éllovas Lengyelország lesz Felcsúton 20 órától.

MAGYARORSZÁG–WALES 3–0 (1–0)
HIDEGKUTI NÁNDOR STADION, 3480 NÉZŐ
MAGYARORSZÁG: Yaakobishvili – Girsik, Umathum, Kaczvinszki, Hornyák – Fenyő (Burghart, 90.), Németh H. – Varga Z. (Molnár Cs., 69.), Kern (somfalvi, 80.), Bagi (Szabó Sz., 68.) – Simon B. (Vidnyánszky, 80.)
Szövetségi edző: Belvon Attila
WALES: Margetson – Thomas, Clarke, Lawlor, Beecher (Cook, 73.) – Perret (Cook, 72.), Crew, Andrews (Tuck, 60.) – Hatch (Issaka, a szünetben), Biancheri, Morgan (Cunningham, 80.)
Szövetségi edző: Craig Knight
Gólszerző: Simon B. (1–0) a 43., Szabó Sz. (2–0) a 75., Umathum (3–0) a 81. percben
Vezette: Adam Ladebäck (svéd) – Daniel Yng (svéd), Andreu Vilanova Simarro (andorrai)
NAPI ÖSSZEFOGLALÓ

Az A-csoport másik mérkőzésén a lengyel és az ír korosztályos válogatott szintén a Hidegkuti Nándor Stadionban csapott össze. A Nemzeti Sport beszámolója szerint az írek számára jobban nem is kezdődhetett volna a meccs, hiszen gyors ellentámadás végén a 15 esztendős Ikechukwu Orazi került ziccerbe, némi szerencsével túljutott a kapuson, és az üres kapuba passzolt. Mindössze nyolc perc telt el, amikor Mateusz Skoczylas az erőszakosságának és pontos lövésének köszönhetően kiegyenlített, az első félidő vége előtt pár perccel pedig Dominik Szala remek fejessel juttatta előnyhöz a lengyeleket. A fordulás után Skoczylas és Karol Borys is bombaerős lövéssel vette be az ír kaput, majd a 65. percben Szymon Kadziolka is betalált, így alakult ki az 5–1-es végeredmény.
A C-csoport nyitómérkőzésén a franciák a félidőben Yanis Issoufou és Joane Gadou találataival 2–0-ra vezettek. Bár összejött a szépítés a skótoknak, a franciák egy öngóllal végleg eldöntötték a három pont sorsát.Az esti összecsapáson Németország nem kegyelmezett Portugáliának – az ifjú németek mindkét félidőben két-két gólt szereztek, így nagyon simán, 4–0-ra győzedelmeskedtek.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Lengyelország–Írország 5–1 
(Skoczylas 13., 49., Szala 44., Borys 54., Kadziolka 65., ill. Orazi 5.)
Magyarország–Wales 3–0 (Simon B. 43., Szabó Sz. 74., Umathum 81.)
C-CSOPORT
Skócia–Franciaország 1–3 
(R. Wilson 71., ill. Issoufou 5., Gadou 45., Ellis 75. – öngól)
Portugália–Németország 0–4 (Darvich 32., Kabar 39., Ramsak 59., 90+4.)

(Kiemelt képen: az U17-es válogatott Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)