UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2023-05-18 20:20

Töretlenül fejlődnek a családias környezetben a szombathelyi serdülő fiúk

A serdülő fiú asztaliteniszezők hazai ranglistáján a legjobbak között három szombathelyi reménységet is találunk, így korántsem lenne meglepetés, ha a Gergely Márk, Poór Balázs, Szarka Gábor trió tagjai közül akár többen is ott lehetnek a nyári korosztályos Eb-n a válogatott színeiben. A Szombathelyi Asztalitenisz Kör elnökét, Szarka Tibort kérdeztük az ígéretes vasi fiatalokról.

Mint arról beszámoltunk, Gergely Márk és Poór Balázs párosa remekelt Eszéken, ugyanis a szombathelyiek duója megnyerte az U15-ös fiúk versenyét az Európai Asztalitenisz Szövetség (ETTU) égisze alá tartozó Europe Youth Series horvátországi állomásán, míg Gergely egyesben pedig az elődöntőig jutott. A nemzetközi mellett a hazai porondon is kiválóan teljesítenek a Szombathelyi Asztalitenisz Kör fiataljai, így nem véletlen, hogy a serdülők hazai ranglistáján – Szarka Gáborral kiegészülve – hárman is az élmezőnybe tartoznak. Az éllovas Varga Botond mögött Poór második, Gergely harmadik, míg Szarka a hatodik a legjobb a korosztályában.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek otthon érezzék magukat, amikor lejönnek pingpongozni, és kortársakkal körülvéve, közösségben legyenek, hiszen a későbbiekben ezáltal tudnak fejlődni is. Annak idején, hat-hét évvel ezelőtt így indult a folyamat a mostani, kifejezetten ígéretes korosztályunknál is.

Remek társaságok alkotnak a fiúk, igazi jó barátok és kölcsönösen hajtják előre egymást. A klubunkat egyébként is a családias hangulat jellemzi leginkább

– mondta Szarka Tibor, a szombathelyi klub elnöke az Utánpótlássportnak. – A szakosztályunk nem a felnőttcsapat minél jobb szereplésére, hanem egyértelműen az utánpótlás-nevelésre helyezi a hangsúlyt. Ezt tartjuk a szem előtt a nagycsapat versenyeztetésénél is: jelenleg az NB II-ben szerepelünk, vezetjük a bajnokságot, viszont a srácok fejlődése miatt fontos lenne, hogy a következő évadra feljebb lépjünk egy szintet, és kiharcoljuk az NB I-es tagságot."

A Szombathelyi Sportiskola által is támogatott fiatalok fejlődése mindmáig töretlen: két évvel ezelőtt például olyan is előfordult, hogy az újonc országos bajnokságon a négy dobogósból három is a szombathelyieket képviselte, valamint a korosztályos csapatbajnokságot pedig megnyerték. Ugyanakkor a reményteli trióból is kiemelkedik Gergely Márk, aki idén már a berlini és a linzi nemzetközi utánpótlás-bajnokságon egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott fel az U13-as korosztályban.

Márk tényleg rendkívüli tehetség, olyan kivételes képességekkel, érzékkel van megáldva, amelyet ritkán lát az ember – különösen egy kisebb, vidéki klub életében nagyon ritkán akad ilyen istenadta tehetség.

Amikor először ütőt ragadt, rögtön látszott, hogy szinte erre a sportágra születetett, a kezdetektől fogva rohamléptekben fejlődött. Például olyan dolgokat is tud, amelyeket nem lehet megtanítani, egyszerűen csak ösztönösen játszik..."

Gergely tavaly ráadásul – újonckorúként – már ott lehetett a serdülő Európa-bajnokságon is, így részese volt a csapatban bronzérmet szerző válogatottnak. Amíg 2022-ben negyedik számú játékosként még csak epizódszerep jutott neki a kontinensbajnokságon, idén már jóval nagyobb feladatok várhatnak rá a válogatott – minden bizonnyal – második legfontosabb tagjaként.

Még ugyan nincs kihirdetve az Eb-keret, de Márk helye viszonylag biztosnak tűnik, és jó eséllyel Balázs is benne lesz a végső négyesben.

Ami nyilvánvalóan hatalmas büszkeség lenne számunkra, hiszen a válogatott felét a szombathelyiek adnák, s ez óriási fegyvertény lehet."

(Kiemelt képen, balról: Szarka Tibor, Poór Balázs és Gergely Márk Forrás: Szombathelyi Asztalitenisz Kör)