UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-05-22 19:14

Kedden kezdődik a budapesti U23-as Európa-bajnokság

Kedden kezdetét veszi a vívók U23-as Európa-bajnoksága a budapesti Ludovika Arénában.

Keddtől szombatig tart a vívók U23-as Európa-bajnoksága, melynek a fővárosi Ludovika Aréna ad otthont. A szervezők tájékoztatása szerint a kontinensviadalon 32 ország 389 vívója lép pástra, a magyarok a maximális létszámmal, 24 fővel indulnak.

A hazai szövetség beharangozójából kiderül, hogy a korábban megnevezett magyar keretben két változás történt. Betegség, illetve sérülés miatt kimarad két kardozó, Rabb Krisztián és Keszei Kíra, ám a hazai válogatott a néhány nevesebb hiányzó ellenére is igen erősnek tűnik. 

Keddtől harminckét európai ország fiataljai vívnak a Ludovika Arénában Forrás: hunfencing.hu

Az U23-as korosztály a vívásban speciális, ugyanis a legidősebb, 2000-es születésű képviselői már három éve nem vívnak más utánpótlásversenyen. Az Eb-n minden fegyvernemben lesz olyan magyar induló, aki még a következő évadban is juniornak, netán kadétnak számít. Ilyen kardban Domonkos Emese, Pápai Zoé, Spiesz Anna, Péch Kornél és Tóth Patrik, párbajtőrben Wimmer Dorina és Somody Soma, valamint tőrben Kollár Anna, Wolf Eszter és Bagdány Albert. Mellettük olyan fiatal kiválóságok is pástra lépnek, akik 2003-as születésűként áprilisban még ott voltak a plovdivi junior-világbajnokságon. Például a párbajtőröző Kovács Gergely vagy a tőröző Szemes Gergő. A magyar csapat legfiatalabb versenyzője a 2007-ben született Kollár Anna lesz. 

Tavaly májusban Tallinn adott otthont az U23-as Eb-nek, melyen a párbajtőröző Gálfalvy Réka és a kardozó Szűcs Luca állhatott a dobogó második fokára, míg a Battai Sugár Katinka, Keszei Kíra, Spiesz Anna, Szűcs alkotta női kardkvartett kontinensbajnoki címet szerzett. 

Az Eb kedden a férfi kardozók és a női tőrözők küzdelmeivel kezdődik.

A magyar válogatott összeállítása az U23-as Európa bajnokságon (május 23-27.)
Férfi kard:
  Horváth Gergő (Honvéd), Kaiser Balázs (UTE), Péch Kornél (KVSE), Tóth Patrik (BVSC). Férfi párbajtőr: Keszthelyi Zsombor (Honvéd), Kovács Gergely (Tatabánya), Somody Soma (MTK), Osman Touson Maruán (BVSC). Férfi tőr: Szemes Gergő (FTC), Tóth Gergely (Törekvés), Bagdány Albert (Ludovika), Mihályi Andor (Ludovika). 
Női kard: Spiesz Anna (Vasas), Domonkos Emese (Vasas), Beviz Dorottya (KVSE), Pápai Zoé (UTE). Női párbajtőr: Wimmer Dorina (MTK), Tóth Jázmin (Honvéd), Gnám Tamara (Tatabánya), Kardos Edina (MTK). Női tőr: Pöltz Anna (Ludovika), Kollár Anna (Törekvés), Wolf Eszter (Honvéd), Nekifor Erika (Törekvés). 

(Kiemelt képünkön: a Ludovika Aréna készen áll a kezdésre Forrás: hunfencing.hu)