UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-05-25 21:51

Spiesz Anna bronzérmet szerzett a budapesti U23-as Európa-bajnokságon

Harmadik helyezésével Spiesz Anna megszerezte az U23-as Európa-bajnokság utolsó egyéni számában a magyar küldöttség negyedik érmét, míg férfi párbajtőrben Keszthelyi Zsombor és Osman-Touson Maruán a negyeddöntőig jutott.

Bronzérmet szerzett a 17 esztendős, junior világbajnoki bronzérmes Spiesz Anna a budapesti U23-as Európa-bajnokság harmadik versenynapján női kardban – számolt be a Magyar Vívó Szövetség hivatalos honlapján. A tizenhat közé jutásért 15:5-re lengyel, a nyolc közé jutásért pedig 15:10-re spanyol riválisát múlta felül Kósa Miklós tanítványa. Az éremért az ukrán Procsenkóval vívott, őt a Vasas SC sportolója 15:4-re múlta felül, az elődöntőben azonban a felnőtt ranglista 26. helyén álló Ilijevával került szembe, aki érvényesítetve a papírformát, 15:6-ra győzött, majd az aranyérmet is megszerezte – a magyar fiatalnak a bronzérem jutott.

Spiesz Anna a verseny után így nyilatkozott a hunfencing.hu-nak:

Azt tudom nyilatkozni, amit korábbi érmeseink: reggel kiegyeztem volna ezzel az eredménnyel… Jól sikerült a felkészülésem, jó lett az angol előérettségem is, úgyhogy kellemes érzésekkel léptem pástra. Igaz, az elejét nem éreztem a meleg kisteremben, de a ‘költözés’ után minden rendbe jött. A vívást is éreztem, úgyhogy elégedett lehetek, bár az elődöntővel azért nem annyira.

Férfi párbajtőrben a nyolc közé jutott Keszthelyi Zsombor és Osman-Touson Maruán, a negyeddöntőben azonban hosszabítást követően mindketten vereséget szenvedtek. Előbbi így ötödikként, utóbbi nyolcadikként végzett. 

Nagyon értékes és hasznos versenynek tartom ezt a mostanit. Persze, jobban örültem volna, ha fordítottak az eredmények az utolsó körben, de az itt történtekre lehet építkezni. – fogalmazott Dancsházy-Nagy Tamás, a fegyvernem válogatott és Keszthelyi edzője –  Maruán asszóit nem láttam, de Zsombinak a nyolcaddöntője és a negyeddöntője is különleges asszó volt, amelynek pozitív és negatív tanulságait egyaránt le lehet, és le is kell vonni. Hasznos verseny az U23 Európa-bajnokság, kíváncsian várom a csapatot.

Az U23-as Európa-bajnokság pénteken három fegyvernem – férfi kard, női tőr, női párbajtőr – csapatversenyével folytatódik.

Eredmények. U23 Európa-bajnokság, Ludovika Aréna.
Férfi párbajtőr egyéni, 86 induló. A csoportmérkőzéseken:
 Keszthelyi Zsombor 5 győzelem/0 vereség, Kovács Gergely 5/0, Osman-Touson Maruán 3/2, Somody Soma 2/3 (valamennyien továbbjutottak). 
A legjobb 32 közé jutásért: Keszthelyi–Jutila (finn) 15:8, Kovács–Degorce (brit) 15:6, Osman-Touson–Rubailo (holland) 14:5, Somody–Fuhrimann (svájci) 15:9.
A legjobb 16 közé jutásért: Keszthelyi–Armaleo (olasz) 13:11, Osman-Touson–Kovács 15:9, Somody–Gaetani (olasz) 12:15.
Nyolcaddöntő: Keszthelyi–Klughardt (lengyel) 15:14, Osman-Touson–Socha (lengyel) 15:11.
Negyeddöntő: Keszthelyi–Gaetani (olasz) 12:13, Osman-Touson–Vineis (svájci) 8:9.
Végeredmény: 1. Sven Vineis (svájci), 2. Gaetan Billa (francia), 3. Ilian Bobrov (észt) és Giulio Gaetani (olasz), 5. Keszhelyi Zsombor (edző: Dancsházy-Nagy Tamás), …8. Osman-Touson Maruán (edző: Kovács Iván), …17. Kovács Gergely, …31. Somody Soma.
Női kard egyéni, 46 induló. A csoportmérkőzéseken: Spiesz Anna 4 győzelem/1 vereség, Domonkos Emese 3/3, Beviz Dorottya 2/4 (továbbjutottak), Pápai Zoé 2/4 (kiesett).
A legjobb 32 közé jutásért: Beviz–Lusinier (francia) 15:14.
A legjobb 16 közé jutásért: Spiesz–Lenkiewicz (lengyel) 15:5, Domonkos–Corteyn (belga) 12:15, Beviz–Cieslar (lengyel) 10:15.
Nyolcaddöntő: Spiesz–Gallardo (spanyol) 15:10.
Negyeddöntő: Spiesz–Procsenko (ukrán) 15:4.
Elődöntő: Spiesz–Ilijeva (bolgár) 6:15.
Végeredmény: 1. Joana Ilijeva (bolgár), 2. Sabina Martis (román), 3. Spiesz Anna (edző: Kósa Miklós) és Zuzanna Cieslar (lengyel), …26. Domonkos Emese, …32. Beviz Dorottya, …36. Pápai Zoé.

(Kiemelt képünkön: a bronzérmes Spiesz Anna Forrás: hunfencing.hu)