UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-05-27 19:21

Ezüstérmes a férfi párbajtőrcsapat a budapesti U23-as Eb zárásaként

Hihetetlen izgalmak után nyert ezüstérmet a magyar férfi párbajtőrcsapat a budapesti U23-as vívó Európa-bajnokság záró napján. A férfi tőrcsapat negyedik lett. A mieink két ezüst- és három bronzéremmel zárták a kontinensviadalt.

Izgalmasabban nem is alakulhatott volna a hazai rendezésű U23-as vívó Európa-bajnokság záró napja, jobban talán valamivel igen… A hazai szövetség (MVSZ) beszámolója szerint ugyanis a Keszthelyi Zsombor, Kovács Gergely, Osman-Touson Maruán, Somody Soma összetételű férfi párbajtőrcsapat a remekül végigvívott nap végén a döntőben – a talán valamivel esélyesebb francia csapat ellen – egy perccel a vége előtt öt tussal, mintegy hat másodperccel a befejezés előtt pedig két találattal vezetett. Ám a vívás elképesztő fordulatokat képes hozni, még akkor is, ha ezúttal nem a mieink örültek neki... A franciák véleményes körülmények között, piros lappal egyenlítettek, majd a hosszabbításban 40:39-re megszerezték a győzelmet.

Ezzel ezüstérmesként zártak a mieink, az egyéniben is nyolc közé jutó Keszthelyi Zsombor és Osman-Touson Maruán vezérletével.

A negyeddöntőben Ukrajnát (45:37), az elődöntőben Svájcot (45:40) győzték le a magyar fiúk. 

Ezt követte az említett, igencsak fordulatos finálé, melyet követően Peterdi András válogatott edző így foglalta össze a napot.

Sajnálom, annyira közel voltunk ehhez az aranyhoz, és igazán megérdemelték volna a srácok. Ugyanakkor a nap folyamán végig bizonyították, hogy egységesek, tudnak egymásért küzdeni, és szép győzelmeket arattak. Ez a korosztály sokra képes, bízom bennük, és ez az ezüstérem is értékes, majd holnap örülni is fogunk neki.

Nem jártak messze az éremtől a férfi tőrözők sem. Ráadásul volt is reális esélye a dobogóra a Bagdány Albert, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely összeállítású válogatottnak. A mieink simán verték a negyeddöntőben a spanyolokat (45:26), majd a fináléba jutásért a lengyelek következtek. Szorosan haladt sokáig a meccs, ám a hetedik asszóban elhúzott az ellenfél. Tóth Gergely és Szemes Gergő mindent megpróbált, de nem sikerült a fordítás, 40:45 lett a vége. A bronzmeccsért az olaszok elleni összecsapás hasonlóan alakult, itt is a közepén ment el az ellenfél, és ezúttal sem volt visszaút, 39:45-tel zárult az összecsapás. Ezzel a negyedik helyen zárt a férfi tőrcsapat.

Női kardban mostanság alaposan elkényeztettek minket a korosztályos eredményekkel, ám ezúttal sérülés miatt tartalékosan állt fel a Beviz Dorottya, Domonkos Emese, Pápai Zoé, Spiesz Anna összeállítású csapat, ráadásul a sorsolás sem alakult jól: elvégre a nyolc közé jutásért az újdonsült U23 Európa-bajnok Ilijevával felálló bolgárok voltak az ellenfelek. Spiesz Anna hiába remekelt, 41:45 lett a végeredmény, a magyarok pedig a kilencedik helyen zártak. 

A magyar válogatott ezzel két ezüst- és három bronzéremmel fejezte be a hazai Eb-t.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST, LUDOVIKA ARÉNA

Férfi párbajtőrcsapat, 18 induló.
Nyolcaddöntő:
 Magyarország-Finnország 45:26 (Kovács +8, Osman-Touson +5, Keszthelyi +4, Somody +2).
Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:37 (Keszthelyi +5, Kovács +4, Osman-Touson -1).
Elődöntő: Magyarország-Svájc 45:40 (Osman-Touson +3, Kovács +2, Keszthelyi 0).
Döntő: Magyarország-Franciaország 39:40 (Keszthelyi +6, Osman-Tousan +4, Kovács -11).
Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Keszthelyi Zsombor, Kovács Gergely, Osman-Touson Maruán, Somody Soma, edzők: Dancsházy-Nagy Tamás, Kovács László, Kovács Iván, Bojti Dániel, válogatott edző: Peterdi András), 3. Svájc.
Férfi tőrcsapat, 11 induló.
Negyeddöntő:
 Magyarország-Spanyolország 45:26 (Szemes +11, Mihályi +5, Tóth +4, Bagdány -1).
Elődöntő: Magyarország-Lengyelország 40:45 (Szemes +5, Tóth +1, Mihályi -11).
A 3. helyért: Magyarország-Olaszország 39:45 (Mihályi +2, Tóth -1, Szemes -1, Bagdány -6).
Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Lengyelország, 3. Olaszország, 4. Magyarország (Bagdány Albert, Mihályi Andor, Szemes Gergő, Tóth Gergely).
Női kardcsapat, 10 induló.
Nyolcaddöntő:
 Magyarország-Bulgária 41:45 (Spiesz +7, Domonkos -3, Beviz -8).
A 9. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 45:38 (Spiesz +7, Beviz +4, Domonkos +2, Pápai -6).
Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Németország, 3. Franciaország, …9. Magyarország (Beviz Dorottya, Domonkos Emese, Pápai Zoé, Spiesz Anna).

(Kiemelt képen az ezüstérmes férfipárbajtőrcsapat tagjai (balról): Kovács Gergely, Osman-Touson Maruán, Keszthelyi Zsombor, Somody Soma Forrás: hunfencing.hu)