UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-05-30 10:09

Már Szentgyörgyi Zita a leggyorsabb U18-as magyar lány 100 méteren

A 16 éves Szentgyörgyi Zita újabb korosztályos csúccsal bizonyította, hogy a hazai atlétika egyik kiemelkedő ígéretének számít rövidtávfutásban.

Az atléták múlt hét végi Budapest Open-Schulek Ágoston Emlékversenyén történt, hogy új U18-as magyar rekord született a lányok 100 méteres síkfutó számában. A fővárosi Ikarus BSE pályáján rendezett viadal előfutamában

a 16 éves Szentgyörgyi Zita 11.68 másodperc alatt ért célba,

ezzel átadva a múltnak az aznap 11.27-es felnőttcsúcsot repesztő Takács Boglárka 2018-ban futott 11.75 mp-s korosztályos országos rekordját. Az MTK Budapestben Soltész Renáta szakmai felügyelete mellett készülő Zita mindössze a második 100 méterét futotta az évadban, pályafutása során pedig kb. a negyediket. 

„Egyikünk sem számított ilyen eredményre – mondja a friss rekorder. – A hónap elején futottam száz métert, de az nem igazán jött össze. Akkor 12.00-val végeztem, és ezután nem mertem elbízni magamat.

Szerettem volna U18-as országos csúcsot futni ebben az évben, de nem gondoltam, hogy ilyen korán sikerül.

A futamot visszafújták, és akkor valamiért azt éreztem, hogy most jól fogok szerepelni. Örültem, hogy mellettem Csóti Jusztina futott, aki elég gyors, így megvolt a kellő húzóerőm. Amikor futás közben láttam, hogy tudok vele menni, akkor már sejtettem, hogy jó eredmény lesz. A végén nagyon boldog voltam.” 

Szentgyörgyi Zita már 100 méteren is U18-as csúcstartó itthon Fotó: Hegedüs Gábor/MTK Budapest

Zita ezzel a teljesítménnyel a korosztálya európai ranglistájának a második helyére ugrott. 

„Biztató ez az eredmény, és remélem, hogy egyre jobb formát tudok mutatni. A fő versenyem nyáron a maribori EYOF lesz, amelyen minél jobb eredményt szeretnék elérni. Azért is örülök, hogy most itt tartok, mert februárban izomszakadásom volt, és nem tudtuk, hogy mennyit kell kihagynom. Jó néhány hét így is ráment a felépülésre. Szerencsére, most már így tudtam futni.” 

Az atlétikát az Ikarusban kezdő ígéret története azért sem mindennapi, mert két év szünet után az idén januárban tért vissza a versenypályára, és rögtön az első megméretésén 7.50 mp-s fedett pályás U18-as rekorddal rukkolt ki 60 méteren. 

„Az első országos csúcsomat nem fogtam fel olyan hamar, mert új volt a versenyzés és az is, hogy rekorder lettem. Na meg arra tényleg nem számítottunk. Most kicsit másabb, mert terveztem ennek a százméteres csúcsnak a megjavítását, csak hamarabb jött, mint gondoltam. Remélem, hogy a fejlődésem folyamatos marad. Konkrét időeredményt nem tűztem ki célként, de természetesen mindig az egyre jobbra törekszem.” 

(Kiemelt képünkön: Szentgyörgyi Zita Fotó: Hegedüs Gábor/MTK Budapest)