UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2023-06-03 15:09

Jó tanuló, jó sportoló fiatalokat díjazott a sportállamtitkárság

Díjátadó ünnepség keretében jutalmazta a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága az iskolában és a sport területén is kiemelkedő eredményeket elérő diákokat.

A Magyarország jó tanulója, jó sportolója pályázat évtizedes múltra tekint vissza, korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelési Államtitkársága, előtte pedig az Oktatási Minisztérium és annak jogelődjei kezelték azt. A 2022-es kormányzati átalakítást követően a Belügyminisztérium Köznevelési Államtitkársága hozzájárulásával a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága vette át a feladat koordinálását, mivel kiemelten fontosnak tartja ezt az elismerési formát.

Az NSO tájékoztatása szerint az idén először fordult elő, hogy az 5-8. évfolyamos és a 9-13. évfolyamos tanulók külön kategóriában nyújthatták be jelentkezésüket. Előbbi korcsoport a Magyarország jó tanulója, jó sportolója pályázaton, amelyet 939, utóbbi pedig a Magyarország tehetsége pályázaton, amelyet 248 diák nyert el. Az 5-8. évfolyamos tanulóknak legalább 4.8-as, a 9-13. évfolyamosoknak legalább 4.7 tanulmányi eredményt kellett elérniük a sikeres pályázathoz. A díjátadó ünnepségen a korosztályos világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon 1-6. helyezést elért diákok személyesen vehették át elismeréseiket a budapesti Stefánia Palotában.

Dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár köszöntőjében elmondta: évről évre látszik, hogy jelentősen többen pályáznak az elismerésekre a fiatalabb korcsoportokból, mivel a 9. évfolyamtól már nehezebb összeegyeztetni az iskolai életet és a sportot, hiszen a továbbtanulás érdekében egyre fontosabb lesz a kimagasló tanulmányi eredmény.

„Ezért írtuk ki idén először a Magyarország tehetsége pályázatot, hogy elismerjük azokat, akik a felsőfokú tanulmányaikra készülve is kiemelkedőt nyújtanak a sport területén. Remélem, hogy ez is motiválóan hat majd, hiszen az a célunk, hogy a jövőben az érettségihez közeledve se csökkenjen a sportoló fiatalok száma” – fogalmazott az államtitkár.

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár beszédében kiemelte, hogy a szellemi és a fizikai teljesítmény között bizonyíthatóan összefüggés van, a sportolás hozzájárul a jobb tanulmányi eredményekhez, ezért kiemelt céljuk az iskolai sport támogatása.

„A mindennapos testnevelés megerősítése 2013 óta egy fontos küldetésünk. Az elmúlt tíz év infrastruktúra-fejlesztéseinek köszönhetően 884 helyszínnel bővült azon létesítmények száma, amelyek a mindennapos testnevelés során a fiatalok és oktatóik rendelkezésére állnak. De nemcsak testnevelés órán, hanem a diáksport világában is szeretnénk fejlődést elérni, szoros együttműködésben a sportállamtitkársággal és stratégiai együttműködő partnerünkkel, a Magyar Diáksport Szövetséggel” – tette hozzá Dr. Maruzsa Zoltán.

A Magyarország tehetsége elismeréseket Dr. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, Siklósi Gergely olimpiai ezüstérmes, világbajnok párbajtőrvívóval, a Magyar Honvédség Sportszázadának katonasportolójával adta át a 9-13. évfolyam kiemelkedő képviselőinek. Ezt követően a Magyarország jó tanulója, jó sportolója pályázat jelenlévő nyertesei vehették át díjaikat Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkártól és Krizsán Xénia Európa-bajnoki bronzérmes atlétától, akinek az augusztus 19-27. között megrendezésre kerülő budapesti atlétikai világbajnokságon szurkolhatunk majd.

(Kiemelt kép forrása: Dr. Schmidt Ádám/Facebook)