UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-06-19 09:04

Hat éremmel, közte egy arannyal zártak a magyar fiatalok a tiranai U17-es Eb-n

Ritter Sophie bravúros aranyérme mellett további két ezüstöt és három bronzot szereztek a mieink a vasárnap véget ért, tiranai U17-es birkózó Európa-bajnokságon. A magyar csapat egyetlen elsőségét serdülőkorúként begyűjtő, csepeli fiatalt kérdeztük.

Egy héttel ezelőtt a kötöttfogású birkózók küzdelmeivel indult az U17-es Eb programja az albán fővárosban, s a hagyományosan eredményesen szereplő fogásnem képviselői ismét jól teljesítettek. Az első olyan versenynapon, amikor érmeket is osztottak, a magyar fiatalok egy-egy ezüstöt és bronzot zsebeltek be. Szinay Szabolcs (Diósgyőri VTK) a döntőig menetelt a 80 kilósok között, ott viszont nem bírt a lengyel Fussyval, így másodikként zárt, míg a 48 kilósok mezőnyében Zsitovoz Petro (ESMTK-KIMBA) a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Tótok Péter (51 kg) szintén remekelt, és három győzelem után csak a döntőben kapott ki az orosz Kandalintól, ezzel a Vasas SC-KIMBA versenyzője is ezüstérmet nyert. Zóni Dániel (60 kg; Dorogi AC-KIMBA) és Vitai Vendel (92 kg; Egri VSI-KIMBA) egyaránt ötödik lett.

Ez után a lányok következtek, és ők sem maradtak adósak a sikerekkel:

a még csak 14 esztendős, tavaly serdülő Európa-bajnok Ritter Sophie (Csepel TC-KIMBA) meg sem állt a végső győzelemig.

Az Európa-bajnoki címért ráadásul a múlt évben korosztályos vb- és Eb-győztes, azeri Ruzanna Mammadovát verte (5–2).

„A felkészülési időszakban a különböző nemzetközi versenyeken, így például Bukarestben, Tallinnban és Lengyelországban is kifejezetten jól ment a birkózás, szóval bíztam benne, hogy ez azt Eb-n szintén sikerül megmutatni, és fiatalabbként is eljuthatok az éremmeccsekig – kezdte Ritter a diadala után az Utánpótlássportnak.

Amikor a verseny előtt kiderült, az azeri is ott lesz a súlycsoportomban, alig vártam, hogy kipróbáljam ellene magam.

Mivel szerencsére külön ágra kerültünk, így ez végül csak a döntőben jött össze. A finálé előtt nagyon izgultam, de a szőnyegre lépve inkább már csak élvezni próbáltam a birkózást. Az edzőim remekül felkészítettek az azeri erősségeiből. Az előny tudatában a legvégét már csak igyekeztem taktikusan lehozni, jól védekezni, és ez a felfogás be is vált.

Még mindig kicsit hihetetlen, hogy győztem, de most már lassan kezdem felfogni, mit is értem el…”

Sophie elmondta, hogy rövid pihenő után ott lesz a július elején Kaposváron rendezendő U15-ös Európa-bajnokságon is, azonban a július végén esedékes, isztambuli U17-es világbajnokságot valószínűleg kihagyja, és szűk másfél hónap alatt nem indul három világversenyen.

Ritter szenzációs szereplése mellett a leányválogatott további két bronzot gyűjtött be: előbb Müller Petra (73 kg; Soltvadkerti TE-KIMBA), majd Balázs Éda (61 kg; DVTK) zárt harmadikként. Kollár Alexandra (69 kg; Dorogi AC-KIMBA) ötödik lett. A szabadfogásúak közül a nehézsúlyúak között ötödik Fábián Bálint (Haladás VSE-KIMBA) bizonyult a legjobbnak.

A kötöttfogású és a leányküldöttségünk egyaránt az előkelő negyedik helyen fejeztebe be a nemzetek rangsorában, míg az összesített éremtáblázaton az egy arannyal, két ezüsttel és három bronzzal a hatodikként végzett.

(A tavalyi világversenyektől eltérően ezúttal az orosz és a fehérorosz sportolók – egyéni indulóként – ismét szerepelhettek.)

(Kiemelt képen: Ritter Sophie Forrás: UWW/MBSZ)