UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2023-06-20 16:42

András Csaba kiharcolta a kvótát, mégsem indulhat az Európa Játékokon

A tavalyi felnőtt Európa-bajnokságon bemutatott jó szereplésének köszönhetően a 20 éves asztaliteniszező, András Csaba kiharcolta az indulás jogát a krakkói Európa Játékokon, de Muskó Péter szövetségi kapitány végül másnak adta a megszerzett kvótát. Mi több, az U21-es Eb-ezüstérmes fiatalt el is tiltotta a felnőttválogatottban szerepléstől.

Az elmúlt évekből nem találunk olyan hazai korosztályos asztaliteniszezőt, aki András Csabánál (20) impozánsabb eredménysort tud felmutatni az utánpótlás-világversenyeken. A Malévban, majd a BVSC-ben nevelkedett, jelenleg a német TTC OE Bad Homburgban (Bundesliga 2.) szereplő játékos egyesben az idén U21-es Eb-ezüstérmet nyert, míg korábban párosban – többek között – U21-as Európa-bajnoknak és ifjúsági vb-ezüstérmesnek mondhatja magát. Tavaly pedig már a müncheni felnőtt Eb-n is kipróbálhatta magát: egyesben legjobb magyarként – Majoros Bencével egyetemben – a legjobb 32-ig jutott, és az ottani jó szereplésével kiharcolta az indulási jogot az idei Európa Játékokon, amelynek sportági eseményei szerdán kezdődnek Lengyelországban. Ám András Csaba nevét mindezek ellenére nem találjuk a Muskó Péter szövetségi kapitány vezette magyar válogatott indulói között.

A szövetségi kapitány a tudtom nélkül kihúzta a nevemet a nevezési listáról, ezért nem indulok Krakkóban

– kezdte András az Utánpótlássportnak. – Nemrégiben harmadik alkalommal is – szerintem egyébként teljesen jogtalanul – eltiltottak a válogatottságtól. Az első büntetést még régebben, ifikorúként kaptam, amikor éppen egy nemzetközi versenyre készültem, és megkértem a kapitányt, hogy a délutáni edzés helyett hadd pihenjek kicsit. Részint, mert jóval többet edzettem, mint a többiek, és persze a versenyre való tekintettel is. Ezzel párhuzamosan megkeresett az ifjúsági válogatott szövetségi edzője, Somosi Miklós, hogy gyakoroljunk egy órácskát, csiszoljunk a technikámon, javítsuk ki a hibás mozdulatokat, és

mivel a nagyválogatottban sajnos soha nem kaptam ilyen jellegű segítséget,

hozzá végül elmentem. Ez egyhónapos eltiltásba került a felnőttválogatottnál, alapvetően azért, mert nem a megfelelő emberrel edzettem, ahelyett, hogy pihentem volna.”

A fiatal szerint az egyik legfőbb probléma, hogy a felnőtt- és az utánpótlásszakág vezetői egyáltalán nem egyeztetnek egymással a szakmai munka kapcsán, és a folyamatos ellentéteknek a végén mindig a játékosok látják a kárát.

András Csaba (20) a megszerzett kvótája ellenére sem indulhat az Európa Játékokon Forrás: ETTU

„Nemrég az U21-es válogatottban ért az újabb retorzió, miután az egyik héten a keddtől csütörtökig tartó, háromnapos keretedzéseket követően – mert senki nem szólt róla, hogy pénteken és szombaton lesz felnőttedzés – két napon át lementem az ifiválogatott tréningjére. Hasonló okból, mint az első esetben, újabb eltiltást kaptam… A legutóbbit pedig az után szabták ki, hogy megkértem a szövetség vezetését, hadd készülhessek külföldön, ebbe Lakatos Gyula, a fiúutánpótlás szakágvezetője bele is egyezett, Lajtai Kristóf főtitkár viszont jelezte, hogy ezt mindenképpen egyeztessem a szövetségi kapitánnyal, így elküldtem Muskó Péternek hivatalos formában is a kérésemet, amire viszont hetekig nem kaptam választ. Ez idő alatt, mint kiderült, kikerültem az Európa Játékokra készülő csapatból, de ezt sem a kapitány közölte velem, hanem mástól tudtam meg. Ez után érkezett csak meg a hivatalos levél: határozatlan időre szóló eltiltással sújtanak. Teljesen értetlenül állok az egész folyamat előtt. Úgy érzem, a főtitkár is asszisztált ahhoz, hogy kitegyenek a csapatból.

Abban az esetben, amennyiben legalább megindokolják, és személyesen közlik velem a döntést, ha nehezen is, de talán elfogadtam volna, hogy a megszerzett kvóta ellenére, nem engem indítanak. De így, ahogyan történt, abszolúte inkorrektnek tartom az eljárást

magyarázta András Csaba, aki tavalyi a felnőtt Eb-n a csapatban és vegyes párosban egyaránt Eb-győztes, francia Emmanuel Lebessont is legyőzte, ráadásul 0:3-ról fordítva.

András Csaba Forrás: WTT

„A szövetségi kapitány rendszeresen megtalálta a módját, hogy belekössön az edzésmunkámba. Akadt olyan, amikor azt vetette a szememre, hogy túl sokat dolgozom, és nem azzal, aki szerinte megfelelő partner lenne nekem. Úgy gondolom, idehaza nagyon kevés az olyan játékos, aki hajlandó elvégezni a sok munkát, ráadásul nemzetközi szinten is megállja a helyét.

Szóval nem értem, miért kell megnehezíteni az életét annak, aki dolgozni akar. Az itthoni közegben egyszerűen nem hagyják érvényesülni a versenyzőt; lehetetlen normálisan, nyugodt körülmények között készülni.

A német csapatom szerencsére biztosítja nekem az edzéslehetőséget, hozzájuk bármikor mehetek. De értelemszerűen nem tudok folyamatosan kint készülni, mert közben itthon az egyetemi tanulmányaimmal is igyekszem haladni, vagyis egyénileg, saját magamnak kell megszervezni az edzéseket.”

Természetesen megkerestük, és szerettük volna megszólaltatni az ügyben Muskó Péter szövetségi kapitányt is, ám ő azt mondta, egyelőre nem kíván nyilatkozni.

(Kiemelt kép forrása: ETTU)